De plastic soep lossen we alleen op door geen plastic meer te produceren. Dan komt het ook niet in de zee. Grote vervuilende bedrijven kunnen daarin een grote rol spelen. Door verantwoordelijkheid te nemen voor de vervuiling die ze veroorzaken en door mee te betalen aan het opruimen van de rommel die ze achterlaten. Tegelijkertijd kan ook jij meehelpen. Hieronder vind je 7 tips waar je vandaag al mee aan de slag kunt.
Heerlijk douchen met een flink veel douchegel. Maar die fles is na een maandje weer leeg en verdwijnt zo de prullenbak in. Koop in het vervolg alleen nog maar zeep, liefst onverpakt of anders alleen in papier. Tegenwoordig kan je ook shampoo en conditioner in zeepvorm verkopen, als 'bar'. Probeer het eens!
Water uit de kraan op de Franse of Spaanse camping smaakt vaak naar chloor, maar is in veel gevallen niet slecht voor je gezondheid. Water in plastic flessen kopen is dus niet nodig. Schaf een waterfilter aan. Op die manier heb je altijd en overal goed drinkwater. Scheelt niet alleen plastic, maar ook nog eens een smak geld.
Koop in plaats van wegwerpscheermesjes een mesje dat je leven lang meegaat. Dat scheelt niet alleen plastic, maar op de lange termijn ook veel geld. Of laat alles lekker groeien, dat kan natuurlijk ook gewoon.
Volgens dermatologen is scrubben een van de slechtste dingen die je kunt doen voor je huid. De scherpe deeltjes die dode huidcellen zouden moeten verwijderen, kunnen je huid juist beschadigen. Maar scrubben is ook slecht voor het milieu omdat de kleine deeltjes in de crèmes vaak gemaakt zijn van microplastic. Wil je toch lekker scrubben, maak dan zelf een crème van amandelmeel of zout.
Is je plastic tandenborstel klaar om vervangen te worden? Koop er dan eentje van bamboe. Online verkrijgbaar, maar ook bij de natuurwinkel en tegenwoordig zelfs vaak bij de 'standaard' drogist.
Op veel scholen mogen kinderen alleen nog maar water drinken. Dit omdat Nederland te dik wordt en veel kinderen te veel suiker binnen krijgen. Goed initiatief, maar een fijne bijkomstigheid is dat die berg aan afval op school volledig verdwijnt. Dus verbeter de wereld, begin bij een ander en maak je school pakjesvrij.
Is jouw metgezel onaanspreekbaar als die ‘s ochtends niet op tijd een kopje koffie krijgt? En worden daar capsules voor gebruikt? Schaf een percolator aan, een Italiaans koffiepotje. Vertel erbij dat alle hipsters en veel Italianen ook op deze manier hun koffie drinken. Wellicht moet je 's ochtends 5 minuten eerder je bed uit, maar is je koffie wel lekker vers. En je bespaart bovendien flink wat afval en geld. Wil je partner echt niet van de capsules af? Tegenwoordig zijn er ook biologisch afbreekbare cups op de markt.
Plastic is een grote bron van vervuiling voor oceanen, dieren en via de voedselketen ook voor mensen. Maar liefst 80% van al het plastic afval in oceanen wordt geloosd door de industrie en door mensen op het land en belandt in zee via rivieren, kanalen en havens. Dit probleem moet opgelost worden. Milieudefensie voert hier zelf geen campagne tegen. We kunnen helaas niet alle onderwerpen aanpakken. Gelukkig zijn er diverse organisaties die de plastic soep bestrijden. Praktische informatie over de milieuaspecten van verpakkingen vind je op de site van Milieu Centraal. Plasticvrije oceanen en grachten, dat is het doel van Plastic Whale en de Plastic Soup Foundation.
Nederland kent twee prachtige principes: de vervuiler betaalt, en de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Die principes zijn zo mooi, omdat ze eerlijk zijn. De werkelijkheid is minder mooi.
Grote vervuilende en verspillende bedrijven betalen nu weinig om vervuiling te stoppen. Gewone Nederlanders draaien voor de kosten op. En mensen met lagere inkomens naar verhouding het meest. Ongezond en vaak plastic verpakt eten en drinken is goedkoop, biologisch eten is vaak nog duur. Dat vinden wij niet eerlijk. We kunnen zelf duurzame keuzes maken. Maar de overheid kan vervuiling en verspilling duurder maken en schoon en gezond juist goedkoper. Lees ons verhaal over eerlijk omschakelen en hoe we groene alternatieven bereikbaar willen maken voor iedereen.
Ben je op zoek naar nog meer tips om duurzamer te leven? Lees dan ook onze 6 tips om water te besparen.
Dit voorjaar is het erop of eronder. Grote bedrijven spelen een beslissende rol in de klimaatcrisis. Tijdens hun jaarlijkse aandeelhoudersvergadering stemmen zij over hun toekomst. En die van ons klimaat. Stuur de laatste aanmoediging en overtuig CEO's om het juiste te doen.