7 stukken plastic waar je de plastic soep mee kan verkleinen

De plastic soep lossen we alleen op door geen plastic meer te produceren. Dan komt het ook niet in de zee. Grote vervuilende bedrijven kunnen daarin een grote rol spelen. Door verantwoordelijkheid te nemen voor de vervuiling die ze veroorzaken en door mee te betalen aan het opruimen van de rommel die ze achterlaten. Tegelijkertijd kan ook jij meehelpen. Hieronder vind je 7 tips waar je vandaag al mee aan de slag kan.

  1. Koop zeep in plaats van doucheschuim
  2. Koop een waterfilter voor op vakantie
  3. Gebruik geen wegwerpscheermesjes
  4. Gebruik geen scrubcrèmes
  5. Stap over op een bamboe tandenborstel
  6. Overtuig de schoolleiding pakjes drinken te verbannen
  7. Stap af van koffiecapsules

1. Koop zeep in plaats van doucheschuim, shampoo of conditioner

Douchegel is een fles is natuurlijk ontzettend handig. Maar die fles is na een maandje weer leeg en verdwijnt zo de prullenbak in. Zonde, en dat terwijl er een alternatief is. Koop in het vervolg liever zeep, onverpakt of anders alleen in papier. Tegenwoordig kan je ook shampoo en conditioner in zeepvorm verkopen, als 'bar'. Probeer het eens!

stuk zeep

2. Koop een waterfilter voor op vakantie

Water uit de kraan op de Franse of Spaanse camping smaakt vaak naar chloor, maar is in veel gevallen niet slecht voor je gezondheid. Water in plastic flessen kopen is dus niet nodig. Schaf een waterfilter aan. Op die manier heb je altijd en overal goed drinkwater. Dat scheelt niet alleen plastic, maar ook nog eens een smak geld. Eén keer investeren en je bent klaar.

waterfilter-min.jpg

3. Gebruik geen wegwerpscheermesjes

Koop in plaats van plastic wegwerpscheermesjes een mesje dat je leven lang meegaat. Dat scheelt niet alleen plastic, maar op de lange termijn ook veel geld. Of laat alles lekker groeien, dat kan natuurlijk ook gewoon. Aan jou de keuze!

scheermes-min.jpg

 

4. Gebruik geen scrubcrèmes

Volgens dermatologen is scrubben een van de slechtste dingen die je kunt doen voor je huid. De scherpe deeltjes die dode huidcellen zouden moeten verwijderen, kunnen je huid juist beschadigen. Maar scrubben is ook slecht voor het milieu. De kleine deeltjes in de crèmes zijn vaak gemaakt van microplastic. Dat verdwijnt vervolgens via het doucheputje zo het riool in, om vervolgens in rivieren en oceanen te belanden. Wil je toch lekker scrubben, maak dan zelf een crème van amandelmeel of zout.

scrubcreme-min.jpg

5. Stap over op een bamboe tandenborstel

Is je plastic tandenborstel klaar om vervangen te worden? Koop er dan eentje van bamboe. Online verkrijgbaar, maar ook bij de natuurwinkel en tegenwoordig zelfs vaak bij de 'standaard' drogist.

tandenborstel-min.jpg

6. Overtuig de schoolleiding pakjes drinken te verbannen

Op veel scholen mogen kinderen alleen nog maar water drinken. Dit omdat kinderen vaak te veel suiker binnen krijgen. Goed initiatief, maar een fijne bijkomstigheid is dat die berg aan afval op school volledig verdwijnt. Dus verbeter de wereld, begin bij een ander en maak je school pakjesvrij.

pakjedrinken-min.jpg

7. Stap af van koffiecapsules

Ben jij 's ochtends onaanspreekbaar als je niet op tijd een kopje koffie krijgt? En worden daar capsules voor gebruikt? Schaf een percolator aan, een Italiaans koffiepotje. Goed om erbij te vermelden: veel Italianen drinken ook op deze manier hun koffie, en zij kunnen het weten. Wellicht moet je 's ochtends 5 minuten eerder je bed uit,  maar je koffie is wel lekker vers. En je bespaart bovendien flink wat afval en geld. Wil je echt niet van de capsules af? Tegenwoordig zijn er ook biologisch afbreekbare cups op de markt.

Meer weten over de plastic soep

Plastic is een grote bron van vervuiling voor oceanen, dieren en via de voedselketen ook voor mensen. Maar liefst 80% van al het plastic afval in oceanen wordt geloosd door de industrie en door mensen op het land en belandt in zee via rivieren, kanalen en havens. Dit probleem moet opgelost worden. Milieudefensie voert hier zelf geen campagne tegen. We kunnen helaas niet alle onderwerpen aanpakken. Gelukkig zijn er diverse organisaties die de plastic soep bestrijden. Praktische informatie over de milieuaspecten van verpakkingen vind je op de site van Milieu Centraal. Plasticvrije oceanen en grachten, dat is het doel van Plastic Whale en de Plastic Soup Foundation.

Nog meer tips

Ben je op zoek naar nog meer tips om duurzamer te leven? Lees dan ook onze 6 tips om water te besparen.

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...