De voedselindustrie is verantwoordelijk voor onze verslaving aan overbewerkt ongezond voedsel. Ga in protest tegen dit ongezonde eten en begin met fermenteren. Het mooie is, elke thuiskok kan zelf aan de slag met leren fermenteren.
Weinig tijd? Ga meteen door naar mijn fermenteertips
Fermenteren is eigenlijk een ander woord voor je voedsel gecontroleerd laten rotten. Dit doe je om het langer houdbaar te maken en de smaak anders te maken. Door fermentatie ontstaan allerlei micro-organismen die goed zijn voor je darmen en dus je gezondheid. Het fermentatieproces verwijdert allerlei gifstoffen uit voedsel en voegt extra gezonde voedingsstoffen toe. Mooi, toch?
Je microbioom is een soort van kopje soep van gezonde kleine beestjes dat in je lichaam zweeft. Vroeger dachten we dat ons microbioom er alleen is om ons verteringsproces te beïnvloeden. Nieuw onderzoek laat zien dat het meer zegt over wie we zijn en hoe we leven. Slechts 10% van de cellen in ons lichaam bestaat uit eigen DNA, de andere 90% bestaat uit micro-organismen die ons microbioom vormen. Het microbioom functioneert dus als ecosysteem voor ons lichaam. Door gefermenteerd voedsel te eten hou je dit ecosysteem gezond.
Industrieel bewerkt voedsel heeft een enorme impact op je gezondheid en op het milieu. Gemakzucht en massaproductie hebben de duizenden jaren oude kunst van fermenteren verdrongen. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die behoefte hebben aan informatie over thuis fermenteren. Door weer te gaan fermenteren, neem je de regie over je gezondheid weer in eigen hand.
Als je voor het eerst gaat fermenteren kan je het beste beginnen met het fermenteren van groenten. Het is de makkelijkste en veiligste manier. Let wel op een paar dingen:
Dat is alles. Met deze tips kan je beginnen met fermenteren. Om je een beetje op weg te helpen, deel ik mijn favoriete zuurkool recept met je. Succes! Wil je meer leren over fermenteren? Het boek van Christian Weij, Verrot Lekker staat vol andere goede tips.
Ingrediënten:
· 1 witte kool fijn gesneden
· 2 teentjes knoflook fijngehakt
· 1 biologische appel in stukjes gehakt
· 1 eetlepel verse biologische gember
· zout (weeg de kool af en voeg 2% zout toe)
Instructies:
1. Weeg de kool af en bereken 2% zout. Voor een kilo kool is dat dus 20 gr zout.
2. Snij de kool in dunne reepjes en meng met het zout in een grote kom. Laat 20 minuten staan.
3. Hak de knoflook, appel en verse gember fijn en meng dit samen met de kool en de sappen
4. Stop het mengsel in een weckpot en druk het mengsel naar beneden, totdat het vloeistof erboven drijft.
5. Sluit de weckpot af en zet deze 7 dagen weg. Controleer tussendoor de smaak en of de kool onder de sappen blijft
Na 7 dagen is de zuurkool klaar. Langer bewaren doe je in de koelkast. Smakelijk eten!
Dit stille protest tegen de voedselindustrie is hartstikke goed. Maar er is meer nodig voor een gezonde en duurzame toekomst. Daarom pakt Milieudefensie de grote vervuilers aan. Zoals Shell, die dankzij onze rechtszaak sneller moet vergroenen.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?