Leer zelf fermenteren en ga in protest tegen de voedselindustrie

De voedselindustrie is verantwoordelijk voor onze verslaving aan overbewerkt ongezond voedsel. Ga in protest tegen dit ongezonde eten en begin met fermenteren. Het mooie is, elke thuiskok kan zelf aan de slag met leren fermenteren.

Weinig tijd? Ga meteen door naar mijn fermenteertips

Gecontroleerd rotten van voedsel

Fermenteren is eigenlijk een ander woord voor je voedsel gecontroleerd laten rotten. Dit doe je om het langer houdbaar te maken en de smaak anders te maken. Door fermentatie ontstaan allerlei micro-organismen die goed zijn voor je darmen en dus je gezondheid. Het fermentatieproces verwijdert allerlei gifstoffen uit voedsel en voegt extra gezonde voedingsstoffen toe. Mooi, toch?

fermentatieproces van rode wijn in een stalen tank.

Wees lief voor je microbioom

Je microbioom is een soort van kopje soep van gezonde kleine beestjes dat in je lichaam zweeft. Vroeger dachten we dat ons microbioom er alleen is om ons verteringsproces te beïnvloeden. Nieuw onderzoek laat zien dat het meer zegt over wie we zijn en hoe we leven. Slechts 10% van de cellen in ons lichaam bestaat uit eigen DNA, de andere 90% bestaat uit micro-organismen die ons microbioom vormen. Het microbioom functioneert dus als ecosysteem voor ons lichaam. Door gefermenteerd voedsel te eten hou je dit ecosysteem gezond.

love for your 'gutfeeling'.

Neem de regie terug over je eigen gezondheid

Industrieel bewerkt voedsel heeft een enorme impact op je gezondheid en op het milieu. Gemakzucht en massaproductie hebben de duizenden jaren oude kunst van fermenteren verdrongen. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die behoefte hebben aan informatie over thuis fermenteren. Door weer te gaan fermenteren, neem je de regie over je gezondheid weer in eigen hand.

gepekelde groenten in weckpot

Klinkt super, hoe kan ik beginnen?

Als je voor het eerst gaat fermenteren kan je het beste beginnen met het fermenteren van groenten. Het is de makkelijkste en veiligste manier. Let wel op een paar dingen:

  1. Voeg 1.5 tot 2% zout toe aan je groente.
    Dus op 1 kg groenten is dat 15 tot 20 gram zout. Het zout dood ongewenste bacteriën en de melkzuurbacteriën zetten de suikers om in melkzuur.
  2. Stop je groente in een weckpot en sluit deze luchtdicht af.
    Bij het bewaren zorg je ervoor dat je de groenten onder het vocht houdt wat vrijkomt door zout toe te voegen. Gisten en schimmels hebben namelijk zuurstof nodig om te groeien. Als je dus weinig tot geen zuurstof in je pot hebt, zal het nooit gaan schimmelen.
  3. Hou de temperatuur van je fermentatieproject op 20°C of hoger.
    Zuurkool is meestal met 4 dagen al klaar, en augurken duurt 1 tot 2 weken.

Dat is alles. Met deze tips kan je beginnen met fermenteren. Om je een beetje op weg te helpen, deel ik mijn favoriete zuurkool recept met je. Succes! Wil je meer leren over fermenteren? Het boek van Christian Weij, Verrot Lekker staat vol andere goede tips.

Zuurkool recept Milieudefensie

Ingrediënten:
· 1 witte kool fijn gesneden
· 2  teentjes knoflook fijngehakt
· 1 biologische appel in stukjes gehakt
· 1 eetlepel verse biologische gember
· zout (weeg de kool af en voeg 2% zout toe)

Instructies:
1. Weeg de kool af en bereken 2% zout. Voor een kilo kool is dat dus 20 gr zout.
2. Snij de kool in dunne reepjes en meng met het zout in een grote kom. Laat 20 minuten staan.
3. Hak de knoflook, appel en verse gember fijn en meng dit samen met de kool en de sappen
4.  Stop het mengsel in een weckpot en druk het mengsel naar beneden, totdat het vloeistof erboven drijft.
5. Sluit de weckpot af en zet deze 7 dagen weg. Controleer tussendoor de smaak en of de kool onder de sappen blijft

Na 7 dagen is de zuurkool klaar. Langer bewaren doe je in de koelkast. Smakelijk eten!

Doe je mee?

Dit stille protest tegen de voedselindustrie is hartstikke goed. Maar er is meer nodig voor een gezonde en duurzame toekomst. Daarom pakt Milieudefensie de grote vervuilers aan. Zoals Shell, die dankzij onze rechtszaak sneller moet vergroenen. 

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...