english

Zweet eerlijk: maak je eigen deodorant

Zon, zon en nog meer zon. Het houdt maar niet op. De droogte ligt op de loer en we zweten ons kapot. Precies de juiste tijd om het te gaan hebben over klimaatverandering. Dat dit soort zomers daar een gevolg van zijn. Dat we echt alle zeilen moeten bijzetten om klimaatverandering te stoppen. Maar dat gaan we niet doen. In plaats daarvan gaan we je vertellen hoe je eerlijk kan zweten door je eigen deo te maken.

Wist je dat als je deodorant koopt er een dikke kans is dat er palmolie in zit? Palmolie zit eigenlijk overal in. Van chocopasta tot shampoo, van diesel tot waspoeder. Je kan het zo gek niet bedenken.

En dat is slecht nieuws, want voor de productie van palmolie worden gigantische stukken oerwoud gekapt. Dat is niet eerlijk voor de mensen en dieren die in en van het bos leven. En zelf zijn we ook de pineut, want door boskap warmt het klimaat nog sneller op.

Maak je eigen deodorant

Deodorant kun je heel gemakkelijk zelf maken, zónder palmolie. En neem maar van ons aan; het is de beste die je ooit had! Hij werkt ontzettend goed en je verwoest er geen levens mee aan de andere kant van de wereld. Dat is wel zo eerlijk! Je kan alle ingrediënten in de natuurwinkel kopen.

Wat heb je nodig?

Maak je eigen deo

 • 4 eetlepels kokosolie
 • 2 eetlepels maizena
 • 3 eetlepels baking soda
 • Paar druppels Vitamine E
 • Paar druppels etherische olie

Hoe maak je het?

 1. Laat 4 eetlepels kokosolie zacht worden door bijvoorbeeld het potje met kokosolie in wat warm water te zetten. Kokosolie werkt antibacterieel en is zacht voor de huid.
 2. Roer er 2 eetlepels maizena (of arrowroot) en 3 eetlepels baking soda door heen.
 3. Laat het mengsel –onder af en toe roeren- weer hard worden door het bijvoorbeeld in de koelkast te zetten.
 4. Doe er een paar druppels vitamine E door. Zo is het product langer houdbaar en vitamine E werkt verzorgend voor je huid.
 5. Doe er eventueel een paar druppeltjes etherische olie door voor de lekkere geur, bijvoorbeeld lavendelolie.
 6. Stop het in een afsluitbaar glazen potje.

Succes en zweet er maar lekker op los! 

Wil je meer doen tegen ontbossing? Kijk hier wat jij kan doen tegen palmolieplantages. 

Hier gaan we voor: klimaat op 1 in het regeerakkoord

We hebben nog 9 jaar om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Het komt dus aan op het nieuwe kabinet. Daarom gaan we samen zorgen dat het klimaat op 1 staat bij de formatie. Doe je mee?

Loading...