Het is heet en we zweten ons kapot. We zouden je kunnen vertellen dat dit soort hete zomers het gevolg zijn van klimaatverandering. Maar dat wist je al. En waar je meer aan hebt is ons recept om eerlijker en milieubewuster te zweten door je eigen deo te maken.
Als je veel zweet, kan het fijn zijn om er eens flink op los te spuiten met een bus deodorant. Dat is lekker tegen het zweet, maar minder lekker voor de planeet. Hoe zit dat, en wat is het alternatief?
Dikke kans dat er palmolie in jouw deo zit. Veel producten van multinational Unilever, bekend van merken zoals Dove, AXE en Rexona, bevatten deze olie. Vaak heeft palmolie een andere naam op de ingrediëntenlijst. Zodat jij niet doorhebt dat je een product koopt waar palmolie in zit.
En dat is slecht nieuws. Jarenlang deed Unilever namelijk zaken met leveranciers van palmolie in Indonesië die verantwoordelijk zijn voor bosbranden. Dat is een ramp voor de mensen en dieren die in en van het bos leven. En zelf zijn we ook de pineut, want door boskap warmt het klimaat nog sneller op.
Is het geen palmolie, dan zit er hoogstwaarschijnlijk plastic in je deo. Volgens The Plastic Soup Foundation is maar 1 op de 20 deo's van Dove en Rexona microplasticvrij. Deze piepkleine stukjes plastic smeer of spuit jij onder je oksel en spoel je mee het putje in tijdens het douchen. Direct onze waterwegen in en dus uiteindelijk richting de oceaan.
Hoe schadelijk microplastics zijn, staat nog niet 100% vast. Maar wetenschappers hebben nog geen manier ontdekt om ze uit het water te filteren. In 2022 zijn er zelfs microplastics gevonden in het bloed van mensen. Dus kunnen we beter het zekere voor het onzekere nemen en zorgen dat ze niet in onze natuur en ons drinkwater terechtkomen.
Deodorant kun je heel gemakkelijk zelf maken, zónder palmolie of microplastics. Dat is wel zo eerlijk en duurzaam! Je kan alle ingrediënten in de natuurwinkel kopen. Misschien heb je de meeste al in je keukenkastje staan.
Succes en zweet er maar lekker op los!
Wil je meer doen tegen ontbossing? Kijk hier wat jij kan doen tegen palmolieplantages.
Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.