Duurzaam leven voor gevorderden: 6 tips

Verduurzaming en groen leven is onderhand heel normaal. Je kent de gebruikelijke tips wel: afval scheiden, groene stroom afnemen, korter douchen, vegetarisch of zelfs vegan eten. Wij gaan een stapje verder en hebben zes tips op een rijtje gezet voor groene gevorderden.

1. Marie Kondo 2.0

Repareren can spark you joy. Marie Kondo moedigt je aan om alle spullen weg te gooien waar je niet langer blij van wordt. Zit wat in, maar ga je hierdoor geen nieuwe dingen meer kopen?

Wij zeggen: hou van de spullen die je hebt. Repareren is het nieuwe kopen. Gaat iets stuk? Repareer je trui of laat je broodrooster maken bij een repair-café. Dat geeft zoveel meer trots en voldoening dan weggooien.

2. Consuminder (of consustop)

Duurzaam-leven-consuminderen.jpgAlles is al in veelvoud op deze wereld. Daag jezelf uit en ga consuminderen of zelfs consustoppen! Heb je écht iets nodig? Maak er een sport van om het tweedehands te vinden: ga naar de kringloopwinkel, kijk rond op Koningsdag, vraag rond in je netwerk en buy slow. Maak een lijstje van je wensen, stuur ze de wereld in en je zal zien: opeens komt die tweedehands theepot waar je van droomde vanzelf op je pad.

3. Ga voor minder plastic

In Nederland verbruiken we 147 kilo plastic per persoon per jaar. Wereldwijd wordt 40% van al het plastic eenmalig gebruikt: in een paar seconden gemaakt, enkele minuten gebruikt en in honderden jaren afgebroken.

Probeer met minder plastic te leven. Maak kleine stappen en laat je niet ontmoedigen: ga op stap met je boodschappentas, drinkfles en lunchbox. Koop koffie in je eigen beker, groente in je eigen stoffen tasje en bak zelf koekjes.

Laat je inspireren op levenzonderafval.blogspot.com en hetzerowasteproject.nl of bekijk onze tips om je plastic-voetafdruk te verkleinen.

4. Maak je eigen natuurlijke verzorgingsproducten

Puur, makkelijk en leuk:  zelf cosmetica en schoonmaakmiddelen maken. Zo maak je heerlijke lippenbalsem van bijenwas en zonnebloemolie, en met zuiveringszout, zeezout, kristalsoda en citroenzuur maak je eenvoudig doeltreffende vaatwastabletten. Op het internet vind je diverse doe-het-zelf recepten, zoals het maken van je eigen groene deodorant.

5. Voorkom voedselverspilling

Duurzaam-leven-radijs.jpg

Too Good to Go is een app waarmee je maaltijden, hapjes en boodschappen kan ophalen die normaal in de prullenbak verdwijnen. Restaurants, lunchrooms en supermarkten in heel Nederland geven via de app door wat zij over hebben.  Voor een zacht prijsje haal je het op.

Met de ResQ app kan je ook wat restjes redden, maar die werkt nu alleen nog in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Je kan ook gebruik maken van de Afgeprijsd-App. Je ziet welke  supermarkten producten tegen de houdbaarheidsdatum met korting aanbieden.

6. Vertel het wel!

Niet onbelangrijk: vertel anderen waar je mee bezig bent. Door groen te doen en je stappen te delen inspireer je anderen. Zo worden piepkleine veranderingen groot. En geniet, want duurzaam leven is fijn!


Wil je vaker dit soort handige tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Geef tegengas: stuur Shell een sms

Shell moet van de rechter zijn uitstoot met 45% verminderen in 2030. Toch wil Shell vanaf 2024 boren naar gas onder de Wadden. Samen met de Waddenvereniging roepen wij Shell op het unieke waddengebied te beschermen. Doe je mee?

Loading...