Op 19 januari 2024 kondigde Milieudefensie een rechtszaak aan tegen ING. Dit is niet onze eerste rechtszaak. We voerden ook een Klimaatzaak tegen Shell. Ontdek hoe wij de wereld veranderden met deze Klimaatzaak.
Wij kondigden in 2018 een rechtszaak aan tegen Shell. In het daaropvolgende jaar sloten 17.379 mede-eisers en 6 organisaties (ActionAid, Both ENDS, Fossielvrij NL, Greenpeace Nederland, Jongeren Milieu Actief en de Waddenvereniging) zich aan bij onze Klimaatzaak.
Op 26 mei 2021 wonnen we de Klimaatzaak! Voor het eerst in de geschiedenis eiste een rechter dat een bedrijf zich aan het klimaatakkoord van Parijs moet houden.
Inmiddels zijn er vergelijkbare zaken aangekondigd en gestart tegen onder andere Total in Frankrijk, ENI in Italië en de auto-industrie in Duitsland. Wereldwijd lopen er nu 2.341 klimaatzaken. Maar liefst 190 daarvan zijn tussen juni 2022 en mei 2023 aangespannen.
Zonder klimaatrechtszaken zouden overheden en bedrijven blijven treuzelen. Rechters doen niets meer of minder dan tegen bedrijven en overheden zeggen dat zij zich aan wetten, regels en afspraken moeten houden. Dat begint steeds meer effect te hebben. En als grote vervuilers in beweging komen, maken we een grotere kans om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graad te houden.
>> Bekijk de hele tijdlijn van onze Klimaatzaak tegen Shell
>> Lees meer over het succes van Klimaatzaken wereldwijd
Sinds de uitspraak in 2021 voeren we de druk op Shell steeds hoger op. Hoewel de rechter vaststelde dat Shell gevaarlijke klimaatverandering dreigt te veroorzaken, blijft Shell door gaan op de oude weg. Maar wij trappen niet in de schijnoplossingen van Shell. Hieronder alle onderzoeken die onderbouwen dat Shell zijn koers moet wijzigen:
>> Onderzoek: Shell zet nog steeds volop in op olie en gas
>> Onderzoek: De schijnoplossingen van Shell
>> Onderzoek: houdt Shell zich aan het vonnis in de Klimaatzaak?
Het bewijs stapelt zich op dat we hard op weg zijn naar 1,5 graad opwarming. Om dat te voorkomen, moeten we alles uit de kast halen.
Dat betekent dat:
Na de uitspraak van de rechter kwam Shell niet in actie om het vonnis uit te voeren. Daarom stuurden wij op 25 april 2022 een brief naar de bestuursleden van Shell om ze te waarschuwen. De oproep: voer het vonnis van de rechter uit, anders stellen we jullie persoonlijk aansprakelijk. Want uiteindelijk zijn het de bestuursleden die de beslissingen nemen.
>> Lees alles over onze brief aan de bestuursleden van Shell
Op 12 november 2024 draaide het hof veel punten van het vonnis uit 2021 terug. Maar als je de tekst goed leest, staat deze vol met hoopvolle uitspraken waarop we verder kunnen bouwen. Zo benadrukte de rechter dat iedereen het recht heeft om beschermd te worden tegen de gevolgen van gevaarlijke klimaatverandering. Een waardevolle uitspraak voor iedereen die nu al geraakt wordt door de klimaatcrisis, maar ook voor onze kinderen en kleinkinderen.
>> Bekijk hier nog 4 hoopvolle uitspraken van de rechter
Rechtszaken zijn effectief, maar kosten ook heel veel geld. Voor onze nieuwe rechtszaak tegen ING hebben we € 750.000 nodig. Al meer dan 2.000 mensen deden een donatie. Help jij ook mee?
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?