Veelgestelde vragen over de Luchtwacht

Luchtwachters zetten zich in voor gezonde lucht en duurzaam verkeer. Het zijn mensen uit heel Nederland die samen met ons de overheid aansporen om de juiste maatregelen te nemen. Hieronder lees je meer over wat zij doen, waarom en hoe.

  1. Wat willen jullie met de Luchtwachters bereiken?
  2. In welke steden zijn Luchtwachters actief?
  3. Kan ik nog Luchtwachter worden?
  4. Hoe is de Luchtwacht begonnen?
  5. Meten Luchtwachters ook de luchtkwaliteit?

1. Wat willen jullie met de Luchtwachters bereiken?

Wij willen dat de overheid (landelijk en lokaal) zo snel mogelijk maatregelen neemt op alle plekken waar te veel luchtvervuiling is. Luchtwachters helpen ons daarbij. Ze gaan bijvoorbeeld in gesprek met lokale en landelijke politici. Ook organiseren ze bijeenkomsten in de buurt en acties op straat. De oplossing staat steeds centraal: meer ruimte voor duurzaam verkeer, zoals de fiets en schoon ov.

2. In welke steden zijn Luchtwachters actief?

Luchtwachters zijn vooral actief in Amsterdam, Arnhem, Delft, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht en Zwolle. In deze steden zijn namelijk veel plekken waar Nederland de Europese wet voor luchtkwaliteit overtreedt. Daar zitten te veel giftige stoffen als stikstofdioxide en fijnstof in de lucht. De grootste oorzaak? Te veel vervuilend wegverkeer, zoals auto’s, busjes en scooters.

^ Terug omhoog

3. Kan ik nog Luchtwachter worden?

Onze campagne voor gezonde lucht is inmiddels afgerond en de Luchtwachters gaan nu zelfstandig te werk. We blijven ons inzetten voor de oplossing: duurzaam verkeer. Jij kunt daar zeker bij helpen! Je kunt zelf aan de slag bij jou in de buurt, je kunt je ook aansluiten bij groepen die actief zijn. Wij hebben een speciale handleiding gemaakt. Daarin krijg je alle tips en handvatten om direct het verschil te maken en te zorgen voor gezondere lucht en duurzaam verkeer.

^ Terug omhoog

4. Hoe is de Luchtwacht begonnen?

In 2016 begonnen we een rechtszaak voor gezonde lucht tegen de Nederlandse Staat. De rechter gaf ons gelijk. In september 2017 besloot de rechter dat de overheid zo snel mogelijk maatregelen moest nemen om de plaatsen waar problemen zijn met te veel luchtvervuiling op te lossen. Begin 2018 kwam de overheid met een plan om dit voor elkaar te krijgen. Dat was het startmoment van de Luchtwachters. Samen zitten we politici en andere beleidsmakers achter de broek om ervoor te zorgen dat zij het vonnis van de rechter en het plan van de overheid goed uitvoeren.

^ Terug omhoog

5. Meten Luchtwachters ook de luchtkwaliteit?

We zijn gestopt met meten. Met onze meetcampagnes hebben we inmiddels ruimschoots aangetoond dat de lucht op veel plekken in Nederland niet voldoet aan de wet. En dat de politiek nu meer maatregelen moet nemen om de lucht gezond te maken. Onze meetresultaten zijn gebruikt in onze rechtszaak voor gezonde lucht. We willen nu dat Nederland maatregelen neemt!

^ Terug omhoog

Stop de grote vervuilers

Het klimaat warmt op, en toch gaan grote bedrijven gewoon door met vervuilen. Maar... er is goed nieuws. Onze klimaatzaken tegen Shell en ING zorgen wereldwijd voor hoop. De vervuilers kunnen gestopt worden!

Loading...