Vandaag hebben bezorgde burgers in zes steden een verkeersbord onthuld met “Let op, ongezonde lucht” erop. Dit deden zij bij één van de vieste straten in hun stad. Bij deze straten is de lucht zó vervuild dat de Europese luchtkwaliteitswet wordt overtreden. Met het bord willen de burgers, Luchtwachters genaamd, de gemeente en inwoners bewust maken van de ongezonde lucht.
De onthulling vormt het startsein voor een jaar lang actie voor gezonde lucht. In totaal doen ruim 300 Luchtwachters verspreid over het hele land mee, samen met Milieudefensie. Ze willen dat hun gemeenten zo snel mogelijk maatregelen nemen voor gezonde lucht.
Het verkeersbord is onthuld in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Arnhem, Den Bosch en Eindhoven. De waarschuwing werkt. “Ik vind het schokkend te lezen”, zegt een passerende fietsster in Amsterdam. “Ik fiets hier elke dag naar mijn werk dus kom er elke dag langs. Er moet zo snel mogelijk wat gebeuren, want dit is zorgelijk.”
“Het is fijn te merken dat zoveel mensen hetzelfde willen als wij”, zegt Luchtwachter Tanya Ruiter uit Amsterdam. ”Hierdoor voelen we ons extra gesteund in ons werk als Luchtwachter. Wij vinden dat iedereen recht heeft op gezonde lucht en een leefbare stad, daarom gaan we vanaf vandaag de gemeente achter de broek aanzitten. Zij moeten heel snel aan de slag!” De Luchtwachters zullen de druk bij lokale politici opvoeren, acties organiseren en de gemeente blijven controleren op hun beleid.
De oorzaken van de slechte luchtkwaliteit zijn al jarenlang duidelijk, en de oplossingen zijn dat ook. Milieudefensie vindt dat er voldoende maatregelen op de plank liggen om Nederlandse steden gezonder en leefbaarder te maken. Gemeenten moeten investeren in goed openbaar vervoer, de fiets en elektrische deelauto's. Maar ook lagere maximumsnelheden, milieuzones en autoluwe steden dragen bij. Campagneleider Anne Knol van Milieudefensie: “Daarvan wordt de lucht niet alleen gezonder, de stad wordt er ook groener en leefbaarder van. Dit zijn maatregelen die de Luchtwachters bij hun gemeente gaan stimuleren en controleren. De Gezondheidsraad bevestigt in een recent verschenen rapport dat dit effectieve maatregelen zijn om schadelijke luchtvervuiling terug te dringen.”
Foto: Milieudefensie/Marten van Dijl
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?