Auto's, busjes, scooters: ze vervuilen de lucht en ze nemen ook nog eens heel veel ruimte in. Waarom geeft de overheid niet meer ruimte aan duurzaam vervoer, zoals fietsen, wandelen, schoon ov en elektrische deelauto’s? Dan worden onze steden gezonder, duurzamer en leefbaarder. Voor iedereen.
Nederland is een fietsland bij uitstek. We hebben in ons land zelfs meer fietsen dan inwoners. Toch zit je als fietser vaak in de knel. Je staat lang te wachten voor stoplichten (die alleen maar nodig zijn omdat er auto’s, scooters en busjes rijden), krijgt te smalle fietspaden, moet een drukke rijbaan delen met auto’s, of wordt om de haverklap voorbijgesneld door scooters. Dat is ongezond, onveilig en slecht voor het milieu.
Oplossingen:
Ook als wandelaar krijg je te weinig ruimte. Voor korte afstanden is wandelen juist snel en fijn. Maar onderweg wordt het je moeilijk gemaakt. Stoepen staan vaak vol met geparkeerde auto’s, verkeersborden, parkeermeters, paaltjes en nog veel meer. Best gek dat er zoveel ruimte naar auto’s gaat, terwijl ze 95% van de tijd stilstaan. Dat kan echt anders. Stel je voor: onze kinderen spelen veilig op straat, zonder dat we ons zorgen maken over auto’s en vrachtwagens!
Oplossingen:
Nederlanders wonen en werken vaak in verschillende steden. De afstanden zijn daardoor soms te groot om te wandelen of fietsen. Dan zijn de metro, tram, bus of trein de beste alternatieven. In sommige situaties, zoals bij een verhuizing of als mensen slecht ter been zijn, kan een elektrische deelauto een mooie aanvulling daarop zijn. Zo worden steden beter bereikbaar, voor iedereen.
Oplossingen:
Het wordt de hoogste tijd dat de uitstoot van vervuilende auto’s, scooters en busjes omlaag gaat. Dat doen we door ze minder ruimte te geven. Door alle uitlaatgassen komen vieze stoffen in de lucht, zoals stikstofdioxide en fijnstof. Jaarlijks overlijden zeker 12.000 mensen aan de luchtvervuiling. En tienduizenden worden ernstig ziek.
Oplossingen:
Luchtvervuiling aanpakken bij de bron is het enige dat helpt. Want oplossingen die alleen tijdelijk werken of het probleem verplaatsen zijn niet duurzaam genoeg. Voor gezonde lucht is het nodig dat de ruimte in stad anders wordt ingedeeld. Daardoor wordt niet alleen de luchtkwaliteit beter en is er minder uitstoot van broeikasgassen, maar wordt de stad ook een fijnere plek. Zo slaan we 3 vliegen in 1 klap!
Het klimaat warmt op, en toch gaan grote bedrijven gewoon door met vervuilen. Maar... er is goed nieuws. Onze klimaatzaken tegen Shell en ING zorgen wereldwijd voor hoop. De vervuilers kunnen gestopt worden!