english

Klimaatzaak dag 4: een leefbare wereld in de toekomst is afhankelijk van Shell vandaag

Erop of eronder? Vandaag was de laatste zittingsdag van onze Klimaatzaak. Milieudefensie vindt dat Shell wettelijk aansprakelijk is voor het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering. Shell vindt van niet. Nu is het aan de rechter om te beslissen wie gelijk heeft.

Dit is waarom de rechter moet ingrijpen

Als de rechtbank besluit niet in te grijpen, wie beschermt dan nog de burger die in zijn mensenrechten geschonden zal worden door grote bedrijven die gevaarlijke klimaatverandering veroorzaken? Wie beschermt dan nog het milieu en de natuur tegen de verwoesting als bedrijven zoals Shell opereren zoals ze doen? Wie beschermt dan nog de armsten in de wereld, en wie beschermt de toekomstige generaties? Alleen door ingrijpen van de rechter kan gevaarlijke klimaatverandering nog worden gestopt.

Advocaat Roger Cox besloot geen slotpleidooi te houden, maar gaf in plaats daarvan het woord aan Anne Chatrou, mede-eiser en voorzitter van Jongeren Milieu Actief (JMA). Anne begon haar vurige pleidooi met een citaat van zangeres Froukje:

"Ik wil een toekomst
Ik wil een kind, ik wil een carrière, een tuin, een gezin
Ik wil kunnen proeven van echt schone lucht
Maar de rijken die vluchten, die boeken een vlucht
En het kan anders, ik weet dat het kan
Met geloof en een wil en een wet en een plan
Ik wil een toekomst, en jij wil het ook."

—> lees de hele speech van Anne Chatrou (JMA)

--> lees de pleidooien van Milieudefensie

Dit is waarom de rechter niet kan ingrijpen volgens Shell

Shell stelt keer op keer dat grote bedrijven zoals Shell niet door de rechter aansprakelijk kunnen worden gehouden voor  CO2-uitstoot. Ten eerste vindt de oliereus dat het grootste deel van de uitstoot niet door hemzelf, maar door klanten van Shell wordt veroorzaakt. Ten tweede, omdat het volgens Shell niet zou blijken uit de wet, andere regelingen of internationale afspraken dat bedrijven verantwoordelijkheid moeten nemen. Ten derde: de overheid moet dit soort beslissingen maken, niet de rechter. En die overheid heeft Shell toch vergunningen gegeven? Nou, daardoor heeft de multinational het recht CO2 uit te stoten. Aldus Shell.

—> Lees de pleidooien van Shell

Wat gaat er nu gebeuren?

Dit was de laatste zittingsdag van onze Klimaatzaak. De rechter zal op 26 mei uitspraak doen. De uitspraak is live te volgen via deze livestream.

Hoe kan ik de klimaatzaak helpen?

Alleen samen kunnen we de opwarming van de aarde onder de anderhalve graad houden. Dat gaat alleen lukken als ook grote bedrijven zoals Shell hun bedrijfsbeleid richten op het voorkomen van klimaatverandering. De klimaatzaak kost geld. Samen hebben we al meer dan 300.00 euro opgehaald. Maar elke bijdrage, groot of klein, helpt. Ook nu nog. Help je mee?

Veelgestelde vragen over de Klimaatcrisis-oproep

Lees meer over onze campagne. Wat is de Klimaatcrisis-oproep? Wat willen we ermee bereiken? Waarom richten we ons op minister Jetten? En hoe kan jij helpen?

Loading...