english

Hoeveel kost een auto écht?

De markt bepaalt de prijs van een auto. Maar omdat een auto de lucht vervuilt, veroorzaakt die ook maatschappelijke gezondheidskosten. En die kosten zijn niet bij de marktprijs meegerekend. De échte prijs ligt dus hoger. Gemiddeld wel 4.000 euro per auto.

Luchtvervuiling kost veel geld

Jaarlijks sterven volgens de Gezondheidsraad zo'n 12.000 mensen door luchtvervuiling. Nog meer mensen worden ziek. Ziekte en sterfte veroorzaken veel leed. Maar het kost ook veel geld. Milieudefensie heeft onderzocht hoeveel: gemiddeld ongeveer 4.000 euro per auto! Dat is een optelsom van 2 soorten kosten:

  • De kosten die gemaakt worden in de zorg.
  • En de waarde (uitgedrukt in geld) die mensen geven aan leven in goede gezondheid. Want dat is natuurlijk heel wat waard.

Meer ruimte voor duurzaam verkeer vermindert gezondheidskosten

We kunnen de gezondheidskosten verminderen. Namelijk door duurzaam vervoer aantrekkelijker te maken. De overheid speelt hierin een belangrijke rol. Iedereen moet de mogelijkheid hebben om gezond van A naar B te gaan. Wat dacht je van meer ruimte voor fietsen, wandelen en schoon ov? Dat is niet alleen beter voor onze gezondheid, maar ook voor het milieu en de leefbaarheid in steden.

Het is eerlijker als de vervuiler betaalt

Als je dan toch nog in een vervuilende auto stapt, is de rekening van de (gezondheids)schade ook voor jou. Waarom zou de samenleving, dus ook mensen die niet vervuilen, daarvoor opdraaien? Het is een stuk eerlijker als de vervuiler betaalt. Dat kan bijvoorbeeld door parkeergeld te verhogen of rekeningrijden in te voeren.

Gezonde lucht is een mensenrecht

Het wegverkeer is de grootste veroorzaker van luchtvervuiling. Al die vervuilende auto’s en busjes stoten namelijk veel giftige stoffen uit, zoals fijnstof en stikstofdioxide. Daarom zijn we naar de rechter gestapt. Wij eisen dat de Nederlandse Staat zorgt voor gezonde lucht. Op 18 februari 2019 is de laatste zitting. Zo’n 6 tot 12 weken later doet de rechter uitspraak. Spannend!

Heb je de petitie al getekend? Doe dat nog even, dan staan we sterker voor de rechter.

Teken de petitie voor recht op gezonde lucht

Hoe geef jij onze aarde door?

Hoe geef jij onze aarde door? Dat is dé vraag bij de verkiezingen in maart. Laten we deze keer niet voor onszelf stemmen, maar voor onze kinderen en hun toekomst. En voor álle mensen die geraakt worden door de klimaatcrisis. Teken de oproep en laat zien dat het klimaat beslissend is voor jouw stem.

Wil je meer weten?

Loading...