english
Recht op gezonde lucht

We hebben recht op gezonde lucht

Gezonde lucht is een mensenrecht. Toch is er veel te veel luchtvervuiling in Nederland. En de oplossing is zo simpel: meer ruimte voor duurzaam verkeer, zoals de fiets en het openbaar vervoer.

Hoe erg is de luchtvervuiling in Nederland eigenlijk?

Je verwacht het misschien niet, maar de Nederlandse lucht is behoorlijk ongezond. In de lucht die we inademen zitten giftige stoffen, zoals fijnstof. Elk jaar overlijden hierdoor duizenden mensen. Tienduizenden mensen zijn langdurig ziek. Ze zijn bijvoorbeeld kortademig of hebben hartproblemen.

Een van de grootste oorzaken? Ons verkeer. Verkeer op de weg zorgt in Nederland bovendien voor bijna 20% van alle CO2-uitstoot. CO2 veroorzaakt klimaatverandering. En die vieze auto’s, brommers en vrachtwagens nemen ook nog eens ontzettend veel ruimte in. Dat moet en kán anders.

Als we meer kiezen voor de fiets, openbaar vervoer en elektrische auto’s, krijgen we vanzelf meer gezonde lucht. En het is beter voor het klimaat.

De overheid doet veel te weinig om de luchtkwaliteit te verbeteren. Terwijl onze gezondheid het belangrijkste is wat we hebben. Daarom sleepten we samen met veel bezorgde Nederlanders en dankzij honderden crowdfunders de Nederlandse Staat voor de rechter.

Meer informatie over wat wij doen tegen luchtvervuiling.

Onze rechtszaak in het kort

Milieudefensie klaagt de Nederlandse Staat aan, omdat die veel te weinig doet om onze lucht gezonder te maken. In september won Milieudefensie het kort geding (spoedprocedure) tegen de Staat. De overheid moet de luchtkwaliteit zo snel mogelijk verbeteren.

In een andere rechtszaak (een bodemprocedure), vroegen we meer. De Nederlandse Staat moet zich niet alleen aan de wet houden, maar de Staat moet ook ons mensenrecht op gezondheid respecteren. Daarvoor zijn maatregelen nodig die verder gaan dan Europa voorschrijft. We willen dat Nederland de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie opvolgt. Die adviezen zijn maar liefst 2 keer zo streng als de Europese normen en dus 2 keer beter voor onze gezondheid!

In het vonnis van 27 december 2017 bleek de rechtbank daar niets in te zien. De rechter was het met ons eens dat Nederland niet voldoet aan de Europese wet voor luchtkwaliteit. Toch valt de overheid niets te verwijten, vond de rechter. De overheid hoeft niet eens harder aan de slag om aan de slappe Europese wet te voldoen. Dat vinden wij onbegrijpelijk en daarom gaan we in hoger beroep tegen de uitspraak.

Meer informatie over de rechtszaak vind je hier.

Ja, ik wil gezonde lucht!

De overheid moet snel in actie komen tegen luchtvervuiling. Met jouw handtekening voeren we de druk op. Onze steden kunnen een stuk duurzamer, leefbaarder en gezonder.

Dit zeggen onze Luchtwachters

"Heel veel mensen worden ziek door luchtvervuiling. Mijn moeder is bijna overleden aan een longontsteking. Daarom wil ik mensen bewust maken hoe erg luchtvervuiling is. Want dan kunnen we er iets aan doen. Als Luchtwachter help ik mee de lucht gezonder te maken."

Wil je meer weten?

Loading...