Als Lelystad Airport niet gebouwd wordt, wat dan wel?

Er is veel protest tegen de opening van Lelystad Airport. Maar de regering gaat gewoon door met de plannen voor dit nieuwe vliegveld. Uit onderzoek blijkt nu dat een meerderheid van de Nederlanders helemaal geen groei wil van de luchtvaart. Dus in de prullenbak met die plannen.

Als Lelystad Airport definitief niet doorgaat, willen mensen er het liefst natuur voor in de plaats. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research. Maar als Lelystad Airport er niet komt, wat komt er dan voor in plaats? Hieronder 7 inspirerende voorbeelden van plekken die een nieuwe en leukere invulling kregen.

Kalkar.jpg

Wunderland Kalkar, Duitsland

Dit pretpark is gebouwd rondom een ongebruikte kerncentrale. Zo kan je er nu de koeltoren beklimmen of een ritje maken in de achtbaan of het reuzenrad.

Meisje fiets op oude landingsbaan

Tempelhof, Duitsland

Dit wás tot 2008 een luchthaven. Laten we hopen dat het bij Lelystad niet zover komt. Tempelhof is nu een hippe plek en het grootste stadspark van Europa. Je kunt er sporten, wandelen over de oude landingsbanen en picknicken op de grasvelden.

Paarden in een grasland

Oostvaardersplassen, Nederland

Dit gebied is beroemd en berucht. De Oostvaardersplassen zijn bekend om de indrukwekkende natuurfilm De Nieuwe Wildernis. En ook om het debat vanwege het beheer van de dieren die er wonen. Maar wist je dat dit gebied eerst bestemd was voor industrie? De grond bleek te nat en moerassig om op te bouwen, maar perfect om de natuur de ruimte te geven.

Insect op een bloem

Volgermeerpolder, Nederland

Jarenlang was dit het meest vervuilde gebied in ons land. Het werd gebruikt als vuilnisbelt waar ook veel giftig afval werd gestort. Nu is het omgetoverd tot een prachtig natuurgebied.

Vorig jaar telde Schiphol 499.444 vluchten. Dat is gemiddeld bijna een vlucht per minuut. De gevolgen voor de gezondheid van omwonenden, het milieu, de geluidsoverlast en het klimaat zijn daarmee groot. Wij lieten door I&O Research onderzoeken of mensen verdere groei van luchthavens in Nederland ziet zitten. Nee dus, zegt meer dan de helft. Een kwart wil het liefst dat luchthavens krimpen. Tijd voor de regering om te kiezen voor de natuur, het milieu, en onze gezondheid. Lees het hele onderzoek.

Landschaftspark-ThomasBerns.jpeg

Landschaftspark, Duitsland

Dit park bij Duisburg was tot 1985 een terrein met zware industrie. In het midden van het park zie je dat terug door de ruïne van een hoogoven waar ijzer werd gemaakt. De Britse krant ‘The Guardian” riep het park uit tot mooiste stadse oase in de wereld.

MondoVerderMijnen.jpg

Limburgse mijnen, Nederland

De steenkoolmijnen rond Kerkrade en Heerlen zijn in de jaren ‘60 en ‘70 gesloten. Sindsdien is het gebied getransformeerd tot een topattractie. Waar vroeger mijnen lagen, vind je nu grote tuinen met verschillende thema’s en een familiepark.

Huizen.jpg

Duurzame woningen, Nederland

Het terrein van de gesloten fabriek voor telecomapparatuur van Lucent Technologies in Huizen krijgt een nieuwe bestemming. Hier worden 20 duurzame en gasloze woningen gebouwd.

Het is tijd voor een plan tegen klimaatverandering. Doe je mee?

Het is duidelijk: klimaatverandering moet gestopt worden. Maar dat moet wel op een eerlijke manier gebeuren, zodat iedereen kan meedoen. De komende tijd gaan we met zoveel mogelijk mensen praten over hoe een eerlijk klimaatbeleid eruit kan zien. Zo werken we samen met al die mensen aan een plan voor Nederland.

Ja, ik doe mee

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...