english

Meerderheid van de Nederlanders niet voor groei luchthavens

Amsterdam, 27 augustus 2019 - De meerderheid van de Nederlanders is niet voor groei van de luchthavens in ons land. Dit blijkt uit een onderzoek van I&O Research in opdracht van Milieudefensie. Een kwart van de bevolking is zelfs voor krimp van de bestaande vliegvelden.

Geluidsoverlast en milieuvervuiling

Volgens Schiphol waren er vorig jaar maar liefst 499.444 vluchten. De gevolgen voor de gezondheid van omwonenden, het milieu, de geluidsoverlast en het klimaat zijn daarmee toegenomen.
Toch is kabinet op zoek naar mogelijkheden om verdere groei van de luchtvaart mogelijk te maken. Zo wil het kabinet nog steeds Lelystad Airport openen en Schiphol laten groeien na 2020.

Geen belasting

“Niet alleen omwonenden van Schiphol, nee, Nederland is klaar met de groei van de luchtvaart. Neem de bevolking en de klimaatcrisis serieus”, zegt Bram van Liere van Milieudefensie: “Het is absurd dat de sector geen belasting op kerosine hoeft te betalen en we wel btw betalen voor groente, maar niet voor vliegtickets.”

Persoonsgebonden budget

Belasting heffen op vervuiling is logisch. Milieudefensie wil dat het ook eerlijk wordt. Om te voorkomen dat vliegen alleen voor de rijken wordt, pleit Van Liere voor een persoonsgebonden vliegbudget.

Lelystad Airport

De onderzoekers vroegen ook wat er met Lelystad Airport moet gebeuren als het vliegveld definitief niet open gaat. Ruim een derde van de Nederlanders wil dat het een natuurgebied wordt. Op de tweede en derde plaats staan een duurzame woonwijk of een internationaal treinstation.

Lees het volledige rapport Luchtvaart van I&O

Help ons de rechtszaak van de eeuw te winnen

Ondanks de klimaatcrisis blijft Shell doorgaan met vervuilen. Dat moet stoppen. Daarom klagen we Shell aan. In december begint onze rechtszaak. Wij nemen het op tegen een van de machtigste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons met wat je kan missen. Doe je mee?

Loading...