Dit helpt echt - 5 dingen die jij vandaag kan doen om het systeem te veranderen

Klimaatverandering en ongelijkheid worden in stand gehouden door de manier waarop onze economie en politiek werken. We noemen dat wel ‘het systeem’. Dat klinkt als iets onaantastbaars, maar dat is het niet. Hier zijn 5 dingen die je vandaag nog kan doen om het systeem te veranderen.

1. Stap over op een duurzame bank. 

Onze banken zijn machtig, want ze gaan over ons geld. En geld is de motor is van onze economie. Maar wat zou er gebeuren als ze dat geld alleen nog in duurzame projecten zouden stoppen? Denk aan: duurzame energieprojecten, bedrijven die goed zorgen voor de natuur of betaalbare woningen en onderwijs voor iedereen. Door te kiezen voor een duurzame bank kies je voor een ander, duurzamer en eerlijker systeem. Hoe scoort jouw bank eigenlijk?

glazenspaarvaken.jpg

Foto: een doorzichtig spaarvarken met groene huisjes.

2. Word 'aandeelhouder'

Een grote vervuiler is net een groot stoomschip. Van koers veranderen gaat tergend langzaam. En vaak zit er dan ook nog een kapitein aan het roer die er duidelijk geen zin in heeft. Toch is het mogelijk om grote vervuilers sneller te laten verduurzamen. Bedrijven luisteren namelijk wel heel goed naar wat aandeelhouders van hen vinden. Als aandeelhouder van zo’n bedrijf kun je  zomaar het verschil maken en de verduurzaming versnellen.

CEOsvanvervuilers.jpg

Foto: enkele 'CEO's' van grote vervuilende bedrijven (acteurs uit een video van Milieudefensie).  

3. Word vrijwilliger

Misschien heb je hier al wel eens aan gedacht. Zet dit jaar de stap en word vrijwilliger, want het moment is nu! Steeds meer mensen willen wat doen, omdat het klimaatprobleem en de ongelijkheid steeds groter worden. En dat niet alleen, het geeft ook écht een goed gevoel om iets terug te doen voor de samenleving. Dat kan op zoveel verschillende inspirerende manieren, dat er eigenlijk voor iedereen een passende keuze is. Doe jij dit jaar ook mee?

Kies voor klimaat en plezier
Milieudefensie is natuurlijk een hele goede keuze, maar misschien wil je ook eens bekijken wat deze 10 andere klimaatorganisaties doen in de strijd tegen klimaatverandering. Wat je ook doet, kies iets wat écht bij je past. Dan heb je het meeste plezier van je keuze.

4. Gebruik je stemkracht

De meeste mensen moeten werken voor hun inkomen. Maar wat als het bedrijf waar je werkt een slechte reputatie heeft op het gebied van duurzaamheid en mensenrechten? Of je nu zelf bij zo'n bedrijf werkt of er iemand kent, als je het systeem wil veranderen is dat de beste plek om te beginnen. Door je aan te sluiten bij een vakbond word je ineens wel gehoord. Daarnaast kun je als burger ook invloed uitoefenen op de lokale of landelijke politiek. Niet alleen door te stemmen op een duurzame politieke partij, maar bijvoorbeeld ook door een petitie te ondertekenen.

Knap staaltje werk
In 2021 lanceerde FNV Metaal, de vakbond van Tata Steel, een plan voor de productie van duurzaam staal. Dat plan stond lijnrecht tegenover de plannen van de directie. Kort na de lancering besloot de directie het plan van de werknemers over te nemen en een écht duurzame weg in te slaan.

201702potlood1-1-608x400.jpg

Foto: een groen potlood kleurt een stemvakje groen.

5. Maak bewuste keuzes

Een bewuste levensstijl is een persoonlijke keuze. Iedereen bewandelt daarvoor een eigen pad, en jouw keuzes veranderen het systeem niet. Toch helpt bewuster kiezen. Je leert beter begrijpen hoe het systeem werkt en wat er niet klopt. En jouw keuzes kunnen anderen inspireren om ook een duurzame weg in te slaan. Maar waar moet je beginnen? Hier een lijstje tips van collega’s:  

  1. 8 gewoontes voor een duurzamer leven
  2. Duurzaam leven voor gevorderden: 6 tips
  3. Bespaartips voor het milieu én je portemonnee
  4. Inspirerende tips om duurzaam te trouwen
  5. Vakantie in Nederland? 10 bijzondere tips

Foto bovenin: een groepje mensen gooit een bal in de vorm van en wereldbol naar elkaar over.

Kom 31 mei naar de Klimaatmars op de Zuidas

Op vrijdag 31 mei nemen we de Amsterdamse Zuidas over. Hét symbool van de macht van bedrijven. Omdat grote vervuilende bedrijven blijven vervuilen. Als zij daar niet mee stoppen, loopt de klimaatcrisis volledig uit de hand. Ben jij 1 van de tienduizenden die we daar verwachten?

Loading...