english

6 bespaartips: goed voor milieu én portemonnee

Goed voor het milieu betekent vaak ook goed voor de portemonnee. Hierbij 6 leuke en opvallende bespaartips.

1. Koop minder nieuwe kleding

Kleren maken de man, maar voor de productie zijn enorm veel chemicaliën en grondstoffen nodig. Voor een spijkerbroek wordt zo'n 7000 (!) liter water gebruikt. En vaak zijn de arbeidsomstandigheden beroerd.

Dus: koop minder nieuwe kleding. Als je toch je kledingkast wilt verfrissen, kun je meedoen aan een kleding challenge of er zelf een organiseren. Je kunt kleding lenen van vrienden of via de heuse kleding bibliotheek Lena Library. Je kunt ook tweedehands kopen op rommelmarkten, leuke vintage boetiekjes of online via Marktplaats, United Wardrobe of Facebookgroepen zoals Amsterdam Yardsale. Er is nu echt al genoeg kleding op de wereld om ons de komende decennia goed te kleden. 

2. Doe je droger de deur uit

Een droger slurpt enorm veel stroom. Door de droger te vervangen door een droogrek of roldrooglijn belast je het milieu een stuk minder. Én je bespaart al gauw 80 euro per jaar op je energierekening.

3. Deel je auto

Auto's staan 90% van de tijd stil. Zonde van de ruimte en zonde van het geld. Vraag eens rond in jouw straat of buurt of er meer mensen zijn die hun auto niet elke dag gebruiken. Door een auto te delen, deel je ook de rekeningen. Je kunt op jaarbasis al gauw 700 euro besparen. Leuke bijkomstigheid: je leert elkaar een beetje beter kennen.

4. Maak je eigen shampoo

Het is beter voor het milieu om je haar minder vaak te wassen. Bijvoorbeeld 1 keer in de 2 weken, i.p.v. om de dag. Wat ook helpt is milieuvriendelijke shampoo te gebruiken. Vaak zitten in reguliere shampoo namelijk vervuilende stoffen en microplastics. Het is eigenlijk heel simpel: meng water met wat baking soda en klaar is kees. Voeg eventueel een aantal organische zeepvlokken toe. Scheelt geld en enorm veel plastic flessen. De eerste maand is wel even doorbijten, want dan wordt je haar vet. Maar na een tijdje merk je al verschil: je haar danst!

PS Maak ook je eigen deodorant!

5. Gooi het niet weg - knap het op

Milieuvervuiling wordt vooral veroorzaakt door vliegen, vleesconsumptie en fossiele brandstoffen. Daarnaast kopen we veel te veel spullen. Terwijl alles prima tweedehands of bij het grofvuil te vinden is. Je kunt de spullen die je al hebt ook zelf opknappen, leuker maken en nieuw leven inblazen. Gebruik al je creativiteit en doe aan next level recycling: upcycling.

In Japan wordt dit zelfs als een filosofische kunstvorm beschouwd. Ze gebruiken gouden lijm om gebroken servies te repareren. Door de breuklijnen te laten zien, krijgt het meer historische waarde.

6. Bespaar water

Waterverspilling is in Nederland een dagelijkse praktijk. Wc's worden bijvoorbeeld doorgespoeld met zo'n 8 liter drinkwater. Douche eens met een emmer naast je en spoel met het opgevangen water de wc door (of geef het aan de planten). Sommige mensen leggen een baksteen in de stortbak van hun wc. Dan vult die met minder water en scheelt dat per spoeling al gauw een liter. Een baksteen in de spoelbak van je wc brokkelt echter door de kracht van water langzaam af. Beter is het om een glazen fles te vullen met zand. Echt rijk word je er niet van, maar in tijden van droogte is dit echt geen overbodige luxe. 

Klimaatongelijkheid

Nederland kent twee prachtige principes: de vervuiler betaalt, en de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Die principes zijn zo mooi, omdat ze eerlijk zijn. Maar op dit moment blijft het bij principes en is de werkelijkheid helaas heel anders. 

Grote vervuilende en verspillende bedrijven als Shell betalen nu weinig om vervuiling te stoppen. Gewone Nederlanders draaien voor de kosten op. En mensen met lagere inkomens naar verhouding het meest. Ongezond en vaak plastic verpakt eten en drinken is goedkoop, biologisch eten is vaak nog duur. Om niet te spreken van een elektrische auto of zonnepanelen op je dak. Dat vinden wij niet eerlijk. We kunnen zelf duurzame keuzes maken. Maar de overheid kan ook een belangrijke rol spelen: vervuiling en verspilling duurder maken en schoon en gezond juist goedkoper. Lees ons verhaal over eerlijk omschakelen en hoe we groene alternatieven bereikbaar willen maken voor iedereen.

Zorg voor elkaar en de toekomst

Het gaat nu maar om 1 ding: het oplossen van de coronacrisis. Samen kunnen we deze crisis aan. Toch is het verstandig om ook alvast vooruit te kijken: naar de economische crisis en de klimaatcrisis. Want hoe willen we verder? Door nu naar de toekomst te kijken, komen we hier samen beter uit.

Loading...