6 bespaartips: goed voor milieu én portemonnee

Wist je dat milieubewust leven helemaal niet duur hoeft te zijn? Sterker nog: het is vaak goed voor je portemonnee. Ik geef je 6 leuke en opvallende bespaartips.

1. Koop minder nieuwe kleding

Voor de productie zijn enorm veel chemicaliën en grondstoffen nodig. Voor een spijkerbroek wordt zo'n 7000 (!) liter water gebruikt. En vaak zijn de arbeidsomstandigheden beroerd.

Dus: koop minder nieuwe kleding. Als je toch je kledingkast wilt verfrissen, kun je meedoen aan een kleding challenge of er zelf een organiseren. Zet bijvoorbeeld een een swap party op, waarbij je samenkomt om kleding die je niet meer draagt te ruilen met anderen. Of breng een bezoek aan een heuse kleding bibliotheek, zoals LENA Library.

Je kunt ook tweedehands kopen op rommelmarkten, leuke vintage boetiekjes of online via Marktplaats of Vinted. Er is nu echt al genoeg kleding op de wereld om ons de komende decennia goed te kleden. 

2. Doe je droger de deur uit

Een droger slurpt enorm veel stroom. Door de droger te vervangen door een droogrek of drooglijn belast je het milieu een stuk minder. En je bespaart al gauw 80 euro per jaar op je energierekening. Wil je echt niet zonder droger? Koop dan een warmtepompdroger. Die is misschien duurder, maar een A++ droger verdient zich vaak terug via de lagere energierekening.

3. Gooi het niet weg - knap het op

Knap de spullen die je al hebt zelf op. Maak ze leuker en blaas ze nieuw leven in. Gebruik al je creativiteit en doe aan next level recycling: upcycling.

In Japan wordt dit zelfs als een filosofische kunstvorm beschouwd: kintsugi. Ze gebruiken gouden lijm om gebroken servies te repareren. Door de breuklijnen te laten zien, krijgt het meer historische waarde. Hier vind je nog meer ideeën voor upcycling.

upcycling.jpg

4. Deel je auto

Auto's staan 90% van de tijd stil. Zonde van de ruimte en zonde van het geld. Vraag eens rond in jouw straat of buurt of er meer mensen zijn die hun auto niet elke dag gebruiken. Door een auto te delen, deel je ook de rekeningen. Je kunt op jaarbasis al gauw 700 euro besparen. Leuke bijkomstigheid: je leert elkaar een beetje beter kennen.

5. Maak je eigen shampoo

Het is beter voor het milieu om je haar minder vaak te wassen. Bijvoorbeeld 1 keer in de 2 weken, in plaats van om de dag. Wat ook helpt is milieuvriendelijke shampoo. Vaak zitten in reguliere shampoo vervuilende stoffen en microplastics.

Het is eigenlijk heel simpel: meng water met wat baking soda en klaar is kees. Voeg eventueel een aantal organische zeepvlokken toe. Scheelt geld en enorm veel plastic flessen. De eerste maand is wel even doorbijten, want dan wordt je haar vet. Maar na een tijdje merk je al verschil: je haar danst!

> Maak ook je eigen deodorant!

6. Bespaar water

Wist je dat de wc doorspoelen zo'n 35 liter drinkwater per persoon per dag kost? Douche eens met een emmer naast je en spoel met het opgevangen water de wc door (of geef het aan de planten).

Sommige mensen leggen een baksteen in de stortbak van hun wc. Dan vult die met minder water en scheelt dat per spoeling al gauw een liter. Een baksteen in de spoelbak van je wc brokkelt echter door de kracht van water langzaam af. Beter is het om een glazen fles te vullen met zand. Echt rijk word je er niet van, maar in tijden van droogte is dit een prima oplossing.

Is dit een eitje voor je? Bekijk nog meer tips om thuis water te besparen.

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...