10 klimaatorganisaties die je moet kennen

In Nederland zijn er veel klimaatorganisaties waar je uit kan kiezen. Welke past het beste bij jou? In dit artikel vind je 10 grote en impactvolle klimaatorganisaties.

We vinden het belangrijk om te laten zien welke klimaatorganisaties allemaal bestaan. De 10 organisaties in dit artikel doen allemaal tof werk. Ze dragen ieder op hun eigen manier bij aan de strijd tegen gevaarlijke klimaatverandering.

We hopen natuurlijk dat je actief wordt voor Milieudefensie. Maar we werken ook vaak samen met andere organisaties. Lees verder om er achter te komen welke organisatie jou persoonlijk aanspreekt.

1. Milieudefensie! 💚

In deze lijst kan Milieudefensie natuurlijk niet missen. Milieudefensie bouwt aan een brede beweging van veranderaars. Want samen zijn we sterker dan de grote vervuilers en treuzelende politici.

Samen hebben we al een rechtszaak tegen Shell gewonnen. Nu gaan we ervoor zorgen dat het bedrijf zich aan die uitspraak gaat houden. En we richten ons op de 29 andere grote vervuilende bedrijven in Nederland.

Jij kan meedoen! Sluit je aan bij een van onze lokale groepen en word veranderaar:

2. Greenpeace ☮️

Greenpeace houdt zich al lang bezig met de klimaatcrisis en het milieu. Het is een internationale organisatie die het opneemt tegen bedrijven die het milieu schade toebrengen. Ze richten zich ook op overheden die niet genoeg doen om onze aarde te beschermen.

Je kan meedoen als vrijwilliger en meehelpen met het opzetten van acties. Ze geven ook training als je meer wil leren over campagnevoeren.

3. Extinction Rebellion ⌛

Extinction Rebellion komt vaak in het nieuws met opvallende acties. De beweging organiseert creatieve, vreedzame en soms verstorende acties om druk te zetten op de overheid. Zo willen ze hen dwingen om maatregelen te nemen om de klimaatcrisis aan te pakken.

De klimaatorganisatie heeft lokale groepen door heel Nederland waar je bij actief kan worden. En ze hebben ook groepen specifiek voor onder andere jongeren, studenten, wetenschappers en zorgprofessionals. Extinction Rebellion is een decentrale beweging: niemand is de baas en iedereen mag meedoen.

4. Urgenda ⚖️

Urgenda is een stichting die Nederland sneller wil vergroenen. In 2015 won de organisatie een rechtzaak tegen de overheid. Volgens de rechter moet de staat luisteren naar de eisen van Urgenda, en meer maatregelen nemen om de CO2-uitstoot te verminderen.

Verder heeft Urgenda zich ingezet om zonnepanelen goedkoper te maken door er heel veel tegelijkertijd te kopen. En ze maken het betaalbaarder voor mensen om hun huis energieneutraal te maken.

5. Fridays for Future 🪧

Fridays for Future is een klimaatbeweging gestart door Greta Thunberg. Scholieren en studenten over de hele wereld volgen haar voorbeeld en gaan op vrijdagen niet naar school. In plaats daarvan voeren ze actie om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis.

6. Jonge Klimaatbeweging 🗳️

De Jonge Klimaatbeweging zet zich in om jongeren een stem te geven. Op die manier kunnen jongeren meebepalen over hun eigen toekomst. De organisatie werkt veel samen met andere jongerenorganisaties, en vertegenwoordigt hun stem in gesprekken met politici en het bedrijfsleven.

7. Code Rood 🆘

Code Rood voert actie tegen de vervuilende industrie. Ze vinden dat de wet de belangen van deze industrie beschermt. Daarom maken ze vaak gebruik van burgerlijke ongehoorzaamheid: acties die de wet breken om zo bedrijven zoals Shell te stoppen. Acties van Code Rood zijn vaak opvallend en zien er creatief uit.

Iedereen heeft een gelijke stem bij Code Rood. En er zijn geen leiders. Ze proberen ervoor te zorgen dat iedereen het met een besluit eens is.

8. Fossielvrij NL 🔥

Fossielvrij organiseert campagnes om de macht van vervuilende bedrijven te verminderen en onze samenleving eerlijker te maken.

Dat doen ze onder andere door pensioenfondsen en banken onder druk te zetten om geen geld meer te geven aan dit soort bedrijven. Ook dwingen ze culturele organisaties zoals het Van Gogh Museum om niet meer samen te werken met Shell. En ze vragen gemeentes om geen reclame meer toe te staan van grote vervuilers.

9. Natuur & Milieu 🌳

Natuur & Milieu werkt samen met politici en bedrijven om klimaat- en natuurproblemen op te lossen. Ze bedenken oplossingen en moedigen individuen aan om milieubewuster te leven. Ze willen bijvoorbeeld dat de politiek reizen met het vliegtuig minder aantrekkelijk maakt en betere alternatieven biedt.

10. Milieu Centraal ℹ️

Milieu Centraal is een stichting die mensen informeert over wat ze zelf kunnen doen om groener te leven. De klimaatorganisatie wordt tegenwoordig grotendeels gefinancierd door de overheid.

Leuk weetje: in 1987 startte Milieudefensie de 'Milieutelefoon'. Dat was een enorm succes, dus in andere landen begonnen mensen vergelijkbare initiatieven. Een jaar later ging de Milieutelefoon zelfstandig verder als Milieu Centraal.

Bonus

Bij Milieudefensie strijden we voor klimaatrechtvaardigheid. Wij willen iets doen aan de ongelijke verdeling van geld en macht in de wereld. Rijke mensen veroorzaken de meeste klimaatschade, terwijl arme mensen het meest de gevolgen voelen.

Daarom eindigen we deze lijst met organisaties die zich naast het klimaat ook met andere dingen bezig houden. Want alle vormen van onrecht zijn met elkaar verbonden:

  • Amnesty International: Amnesty vecht voor mensenrechten. Daarmee helpen ze journalisten en activisten over de hele wereld. En ze staan op voor vrijheid van religie, vrouwenrechten en de rechten van queer mensen.
  • FNV: FNV is een vakbond. De bond zet zich in voor betere werkomstandigheden en eerlijke lonen voor iedereen.
  • LSVb: De landelijke studentenvakbond komt op voor de belangen van studenten. Dat doen ze door actie te voeren en door met politici te praten.
  • Natuur en Milieufederaties: Dit netwerk zet zich in voor duurzame provincies.
  • Oxfam: Oxfam werkt aan gelijkheid en een eerlijkere wereld. Dat doen ze onder andere door de inkomenskloof en systemen van onrecht aan te pakken.
  • Pax: Pax zet zich in voor vrede. Ze beschermen mensen tegen geweld in oorlogen. Ook helpen ze om oorlogen te stoppen.
  • Wise: Deze organisatie zet zich in voor groene en veilige energie, zonder kerncentrales.

Doe je ook mee?

Hopelijk heb je nu een beter idee van welke klimaatorganisaties er zijn. Al deze organisaties bestaan dankzij de steun van mensen zoals jij. Dat kan door te doneren, of door tijd te geven. Of allebei!

De klimaatcrisis moeten we nú aanpakken. En jij kan helpen. Word jij actief voor een van de organisaties hierboven?

Je bent in ieder geval van harte welkom om je aan te sluiten bij onze beweging. Milieudefensie is in heel veel steden actief. Sluit jij je ook aan?

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...