Geen aardgas meer: wat kan jij doen?

Aardbevingen en schade in Groningen, vervuiling, klimaatverandering. Allemaal niet nodig als we massaal overstappen van gas op duurzame energie. In 2022 stopt de gaswinning in Groningen en uiterlijk 2050 gebruikt Nederland helemaal geen aardgas meer. Jouw hulp is daarbij onmisbaar. Kijk wat jij kan doen.

Jouw huis gasvrij: 7 snelle oplossingen

Van het gas af, dat is nogal wat. Maar er zijn genoeg opties om een eerste stap te zetten. Welke opties voor jou het beste zijn, hangt af van jouw woning en hoeveel je kunt investeren. Hieronder 7 oplossingen.

  1. Overstappen op groene stroom
  2. Duurzaam isoleren en ventileren
  3. Koken zonder gas
  4. Elektrisch je huis verwarmen
  5. Warm water zonder gas
  6. Doe mee aan een lokale groep die samen duurzame energie opwekt
  7. Je eigen energie opwekken met zon of wind

Lees hier welke optie het beste past bij jouw huis.

Jouw wijk gasvrij: makkelijk en goedkoop

Helemaal van het gas af kan lastig zijn, maar met een hele wijk tegelijk is het een stuk makkelijker en goedkoper. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het gasvrij maken van alle huizen. In 2050 moet de klus geklaard zijn. Dus informeer bij je gemeente wat de plannen zijn voor jouw buurt. Of zet er wat druk achter, door in gesprek te gaan met lokale politici. Zin om aan de slag te gaan, alleen of met omwonenden? Bekijk onze handleiding ‘Jouw gemeente zonder gas’. Deze staat boordevol tips over hoe je het voor elkaar krijgt dat jouw wijk geen gas meer gebruikt .

Nederland gasvrij: protest tegen gaswinning

Hoewel de overheid heeft toegezegd dat de gaskraan in Groningen helemaal dicht gaat in 2022, wordt er nu nog steeds gas gewonnen. En niet alleen in Groningen, maar ook op andere plekken in Nederland. Ook zijn er plannen om op nieuwe plekken naar gas te boren. Verzet en lobby tegen gaswinning blijft de komende jaren dus nog hard nodig. Samen maken we het verschil. Hieronder een paar tips die uitgewerkt zijn in de handleiding ‘Jouw gemeente zonder gas’.

  1. Sluit je aan bij een lokale actiegroep of start er zelf één
    Organiseer je eigen bijeenkomst om mensen bewust te maken van de alternatieven voor gas. Zo betrek je mensen en krijg je sneller steun voor de oplossingen. Daarnaast heeft Milieudefensie een team van deskundigen die lokale groepen adviseert. Denk aan hulp bij het inspreken of het voeren van juridische procedures. Zoek je juridische hulp? Neem dan contact op via energie@milieudefensie.nl.

  2. Lobby bij raadsleden 
    De gemeente speelt een belangrijke rol als het gaat om wonen zonder gas. Zorg ervoor dat raadsleden jouw groep en oproep zien en te horen krijgen. Stuur een brief, maak een afspraak en ga in gesprek met politici en raadsleden over wonen zonder gas. Hoe je dat aanpakt? Bekijk onze handleiding.

  3. Zoek de media op
    Als de media veel aandacht besteden aan het onderwerp, is de kans groter dat het op de politieke agenda komt. Maak je protest dus goed zichtbaar. Door de regionale en landelijke media aan te spreken kun je je boodschap groots verspreiden. Wil je weten hoe je dit het beste kunt aanpakken? In de handleiding ‘Jouw gemeente zonder gas’ staan nog meer tips om te zorgen dat politici en gemeenten jouw oproep horen.
Loading...