Veelgestelde vragen over gaswinning

Gaswinning veroorzaakt aardbevingen in Groningen. Ook draagt het bij aan klimaatverandering. Gelukkig is er goed nieuws: de gaskraan gaat dicht. Maar hoe en wanneer? En wat gaat dit voor ons betekenen? Op deze pagina staan de meest gestelde vragen over de winning van aardgas in Nederland.

1. En als de gaskraan helemaal dicht gaat. Wat gebeurt er dan? 
2. Waar wordt er gas gewonnen in Nederland?
3. Maar Nederland heeft het gas toch nodig?
4. Hoe gaan we in Nederland van het gas af?
5. Wat zijn groene alternatieven voor gas?
6. Hoe kom ik thuis van het gas af? 
7. Hoe help ik mijn wijk van het gas af?
8. Wat kan ik doen tegen gaswinning in Nederland? 
9. Ik wil mijn huis graag duurzaam verwarmen. Maar wie gaat mij helpen als ik dat niet kan betalen?

1. En als de gaskraan helemaal dicht gaat, wat gebeurt er dan?

Jazeker! In 2022 wil de regering de gaswinning verminderd hebben tot 12 miljard kuub. In 2030 moet Nederland helemaal van het Gronings gas af zijn. En in 2050 gebruikt Nederland helemaal geen aardgas mee. Allemaal goed nieuws dus. Maar dan zijn we er nog niet. We vragen de regering om zoveel mogelijk duurzame energie op te wekken in Nederland. 7 miljoen huishoudens moeten overschakelen op duurzame alternatieven. Dat is een enorme klus. Als we een beetje ons best doen, gaat dat lukken. Met goede isolatie, zon- en windenergie kunnen we er warmpjes bijzitten, maar we moeten wel nu beginnen.

^ Terug omhoog

2. Waar wordt er gas gewonnen in Nederland?

Dat er in Groningen aardgas uit de grond wordt gepompt weten de meeste mensen wel. Maar wist je dat er ook in de rest van Nederland, en in de Noordzee, gas gewonnen wordt? Op het vasteland en op de Noordzee vind je ongeveer 250 gas- en olievelden. Wil je weten of er bij jou in de buurt gas wordt gewonnen? Kijk dan op onderstaande landkaart. Hierop kun je zien waar kleine en grote gas- en olievelden precies liggen.

Screenshot from 2018-11-27 13-33-10CROP.png

^ Terug omhoog

3. Maar Nederland heeft het gas toch nodig?

Voor een gedeelte klopt dit. Maar Milieudefensie vindt dat er meer haast gemaakt moet worden met de overstap naar duurzame alternatieven voor aardgas. De Nederlandse overheid heeft lang verdiend aan de gaswinning, maar het levert steeds minder op. Langer doorgaan met gaswinning betekent nog meer schade en hogere kosten. Het goede nieuws is: juist Nederland kan heel goed overstappen op duurzame alternatieven. We hebben als land de technische en financiële middelen om van olie, gas en kolen over te stappen op duurzame energie. Als we ons best doen, kunnen in 2030 onze huizen gasvrij zijn.

^ Terug omhoog

4. Hoe gaan we in Nederland van het gas af?

Minder gas betekent meer duurzame energie. We moeten hard aan het werk zodat we straks geen gas meer nodig hebben. Nu zijn 7 miljoen huizen nog aangesloten op gas. We willen natuurlijk allemaal een warm huis. En ’s avonds willen we warm eten op ons bord. Dat kan met aardwarmte, restwarmte of elektrische warmtepompen. En goede isolatie voor onze huizen. De Nederlandse overheid moet met een plan komen om zo snel mogelijk van het gas af te gaan. Wijk voor wijk, huis voor huis.

Niet alleen huizen moeten duurzaam koken en stoken. Ook bedrijven moeten verduurzamen. En de export van gas moet naar beneden. Nederland levert nu veel gas aan België en Duitsland. Met deze landen is afgesproken dat zij steeds minder gas zullen krijgen.

^ Terug omhoog

5. Wat zijn groene alternatieven voor gas?

Er zijn veel duurzame alternatieven voor aardgas.
We zetten de belangrijkste alternatieven voor je op een rijtje.

^ Terug omhoog

6. Hoe kom ik thuis van het gas af? 

Van het gas af, dat is nogal wat. Maar er zijn genoeg opties om een eerste stap te zetten. Welke opties voor jou het beste zijn, hangt af van jouw woning en hoeveel je kunt investeren. Stap bijvoorbeeld over naar koken zonder gas, isoleer je huis of stap over op groene energie.
>Kijk hier voor nog meer oplossingen.
 

^ Terug omhoog

7. Hoe help ik mijn wijk van het gas af?

Met je hele wijk van het gas af is vaak goedkoper. Bekijk onze handleiding ‘Jouw gemeente zonder gas’ voor een stappenplan om jouw wijk gasvrij te maken. Ook bieden wij workshops en trainingen die jou helpen een eerste stap te zetten om aan de slag te gaan. 

^ Terug omhoog

8. Wat kan ik doen tegen gaswinning in Nederland?

Het verzet tegen de gaswinning groeit steeds meer. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt meehelpen van Nederland een gasvrij land te maken. Samen staan we sterk. Door middel van protest en actie blijft het onderwerp zichtbaar bij de media en de politiek. En daar speel jij een belangrijke rol in. Je kunt zelf een actie starten of je aansluiten bij een groep die actief is in jouw buurt. Interesse? Stuur dan een mail naar Milieudefensie

^ Terug omhoog

9. Ik wil mijn huis graag duurzaam verwarmen. Maar wie gaat mij helpen als ik dat niet kan betalen?

Je huis duurzaam maken is niet goedkoop. Veel Nederlanders hebben geen geld voor zonnepanelen, warmtepompen en isolatie. Dat moet veranderen. Milieudefensie wil dat de overheid jou helpt om je huis duurzaam te maken. Iedereen moet mee kunnen doen, ook mensen met een kleinere portemonnee. Wij noemen dat eerlijk omschakelen.

^ Terug omhoog

Loading...