Het is niet alleen noodzakelijk voor de veiligheid van de Groningers dat Nederland stopt met het oppompen van gas. Het is net zo hard nodig voor het klimaat. Waarom? Omdat door ons gebruik van gas de aarde in versneld tempo opwarmt, met alle gevolgen van dien. Maar er is ook goed nieuws: jij kunt helpen het tij te keren.
Aardgas is een fossiele brandstof. Bij de verbranding komt er CO₂ vrij. Wij stoten al honderden jaren zoveel CO₂ uit dat de temperatuur op aarde op dit moment snel stijgt. Als we niks doen, stijgt de temperatuur deze eeuw waarschijnlijk met meer dan 3 graden.
3 graden lijkt weinig, maar leidt tot:
Er zullen steeds meer periodes van langdurige droogte voorkomen. Dit leidt tot grote bosbranden. De Verenigde Staten, Spanje en Australië zijn berucht om dit soort branden. Als deze gebieden nog droger worden, neemt het gevaar toe.
Door opwarming van de aarde smelten onze gletsjers. Dat zorgt ervoor dat de zeespiegel stijgt en overstromingen steeds vaker voorkomen. In landen zoals Bangladesh komen overstromingen sinds de jaren 90 steeds vaker voor. Daardoor gaat kostbaar land verloren. Bewoners moeten steeds vaker op de vlucht voor het water.
Door de opwarming worden veel planten- en diersoorten bedreigd. Zo bloeien sommige planten vroeger in het jaar waardoor insecten zich eerder laten zien. Trekvogels eten die insecten, maar hebben zich nog niet aangepast. Daardoor lopen ze hun voedsel mis. Insecten zijn als bestuivers belangrijk voor ons eten. Als die verdwijnen, kunnen wij sommige soorten groente en fruit niet meer produceren.
Het oppompen van gas in Groningen veroorzaakt aardbevingen en schade aan gebouwen. Groningers in het aardbevingsgebied wonen soms al jaren in noodwoningen. Schoolgebouwen in hun dorpen zijn onveilig. En hun huizen staan in de stutten of worden zelfs gesloopt.
Het Noordpoolgebied warmt al jaren drie- tot viermaal sneller op dan de rest van de aarde, mede door afnemende ijs- en sneeuwhoeveelheden. Door de snel stijgende temperaturen zijn de gevolgen ingrijpend. Voor het gebied zelf, maar ook voor de luchtstromingen die mede het weer op aarde bepalen.
> Lees hier alles over klimaatverandering
Deze gevolgen laten zien dat we echt van onze gasverslaving af moeten. Gelukkig ziet de regering ook in dat wij de gaswinning in Nederland moeten afbouwen. Er komen twee grote mijlpalen aan op de weg naar een gasvrij Nederland:
Er zijn gelukkig genoeg oplossingen om extreme klimaatverandering tegen te gaan. Overstappen op duurzame energie en energiebesparing is een belangrijke stap. Juist Nederland kan heel goed overstappen deze duurzame alternatieven. We hebben als land de technische en financiële middelen om van olie, gas en kolen over te stappen op duurzame energie. Zonnepanelen, warmtepompen en andere groene oplossingen kunnen aardgas vervangen. Maar alleen samen en op een eerlijke manier krijgen we dit voor elkaar. Jij doet toch ook mee?