Biobrandstof: tropisch regenwoud in diesel

Biobrandstoffen zijn bedoeld om diesel en benzine te vervangen. Omdat ze beter voor het klimaat zouden zijn. Voor biobrandstoffen wordt voedsel gebruikt zoals palmolie, soja, koolzaad, maïs en suikerbiet. Maar biobrandstoffen uit voedsel blijken helemaal niet zo duurzaam te zijn. Ze zijn zelfs minder duurzaam dan de benzine of de diesel die ze moeten vervangen. Brandstof met palmolie is zelfs drie keer zo vervuilend als gewone diesel.

Een overwinning

Gelukkig is palmolie in biobrandstoffen inmiddels verleden tijd. Op dinsdag 25 mei 2021 is een wet aangenomen die biobrandstof uit palmolie en sojaolie vanaf 1 januari 2022 wettelijk uitsluit. Dit is een enorme overwinning voor het tropisch regenwoud en haar bewoners; vanaf 2030 gebruikt Europa veel minder palmolie. Want tot nu toe verdween in Europa 51% van de geïmporteerde palmolie in de brandstoftank.

Milieudefensie heeft alles op alles gezet voor een palmolieverbod voor biobrandstof. We verzamelden ruim 35.000 handtekeningen, we voerden vele gesprekken met politici en 174 wetenschappers steunden ons doel. Maar ook na dit succes blijven we ons inzetten om ook andere soorten voedsel, zoals soja, te laten verbieden in diesel en benzine.

De gevolgen van ontbossing

Steeds meer uniek tropisch regenwoud in Azië, Afrika en Latijns-Amerika wordt verwoest voor de aanleg van palmolieplantages. Het kappen van enorme stukken bos heeft grote gevolgen. Duizenden bijzondere planten en dieren zijn in gevaar. Als we niets doen sterven veel soorten binnenkort uit, zoals de orang-oetan en de Sumatraanse tijger.

Ook mensen komen in de problemen. Bewoners worden vaak van hun land beroofd. Zo hebben ze geen land meer om eten op te verbouwen en verliezen ze al hun inkomsten. Lees het heftige verhaal van John Muyisa uit Oeganda. En voor bewoners die wel werk vinden op de plantages zijn de arbeidsomstandigheden vaak erg slecht. Er komt zelf kinderarbeid voor.

Familie poseert op omgevallen boom - copyright Jason Taylor-FOEI

Nog 3 redenen waarom bossen kappen voor biobrandstoffen slecht is:

  1. Bij het verbranden van bomen komt CO2 in de lucht;
  2. De bodem laat ook CO2 los, als er geen bomen meer op staan;
  3. Een gekapt bos kan geen CO2 meer opnemen.

CO2 is een broeikasgas dat van nature overal in de lucht zit. Te veel CO2 in de lucht zorgt voor extra opwarming van de aarde. Wetenschappers noemen dit het ‘versterkte broeikaseffect’.

Duurzaam vervoer is de oplossing

Oplossingen voor schoner vervoer liggen niet in het rijden op voedsel, maar in minder en schoner vervoer. Als we minder autorijden, minder vliegen, minder met grondstoffen slepen over de wereld, dan hebben we ook minder brandstoffen nodig. Ook hebben we beter openbaar vervoer nodig, fietsvriendelijke steden en elektrische voertuigen.

Bekijk onze visie op duurzaam vervoer.

Zij steunen deze campagne

''Mijn generatie kijkt vanuit de schoolbanken toe hoe grote banken ons geld in de palmoliesector pompen. Ik ben het zat. Ook wij kunnen in actie komen. Daarom steun ik Milieudefensie in hun strijd tegen ontbossing.''
"Het is tijd dat we in actie komen! Laten we met z’n allen deze Nederlandse banken onder druk zetten. De palmolie-industrie is niet alleen schadelijk voor de natuur, ook mens en dier worden verjaagd van hun land. Dit moet stoppen!"
"Niets doen en zwijgen betekent goedkeuren. Banken gebruiken jouw en mijn geld om de natuur en leefgebieden van mensen aan de andere kant van de wereld te slopen. Als het in jouw achtertuin gebeurt, zou je toch ook in actie komen?''
''Banken moeten hun verantwoordelijkheid nemen en stoppen met geld steken in het vernietigen van de regenwoud, voordat het te laat is. Met deze campagne van Milieudefensie kunnen wij hier in Nederland het verschil maken.''
''Ik doe mee met deze campagne, omdat ik niet wil dat mijn geld bijdraagt aan ontbossing, het uitsterven van de orang-oetan en de schending van mensenrechten. Zo simpel is het.''
''Banken gebruiken ons geld om het regenwoud zoveel geweld aan te doen. Dat moet stoppen! Zij moeten ons geld gebruiken voor duurzame oplossingen in plaats van de palmoliesector, die alles juist kapot maakt.'
"Zonder regenwoud is er geen plek voor orang-oetans en andere beschermde dieren. De lokale bevolking wordt van hun land verdreven en heeft geen bron van inkomsten meer. De kaalslag heb ik in Borneo en Kameroen met eigen ogen gezien. Een van de grootste veroorzakers: de palmolie-industrie. Hulde aan Milieudefensie; zij zetten met acties en gesprekken druk op de Nederlandse en Europese politiek en openen de ogen van de Nederlandse bevolking."
Loading...