english

Geen biobrandstof meer uit palmolie en sojaolie

Goed nieuws: biobrandstof uit palmolie en sojaolie wordt vanaf 1 januari 2022 wettelijk uitgesloten. Dank aan iedereen die onze brandbrief tegen biobrandstof uit voedsel heeft ondertekend.

Aangenomen wet is goed nieuws voor mensen, bossen en het klimaat!

Voor de aanleg van sojavelden en palmolieplantages wordt regenwoud gekapt. Hierdoor is biobrandstof uit die grondstoffen 2 tot 3 keer slechter voor het klimaat dan fossiele brandstof. Mensen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van het regenwoud worden van hun land gejaagd. En het leefgebied van de jaguar en de bedreigde orang-oetan wordt steeds kleiner.

Op dinsdag 25 mei 2021 is een wet aangenomen die biobrandstof uit palmolie en sojaolie vanaf 1 januari 2022 wettelijk uitsluit. Dat is geweldig nieuws voor mensen, bossen en het klimaat! Het is ook een duidelijk signaal richting Europa: stop met de inzet van deze schadelijke biobrandstoffen.

MD biobrandstof 20-5-33 (1).jpg
Kauthar Bouchallikht (GroenLinks) en Kiki Hagen (D66) nemen de 32.702 handtekeningen in ontvangst. Foto: Edo Landwehr

Daarnaast vraagt de Kamer de regering om:

  • elektrisch vervoer verder te stimuleren;
  • negatieve effecten van het bijmengen van palmolie-restproducten te onderzoeken;
  • externe risico's bij import van grondstoffen voor biobrandstof te monitoren;
  • gevolgen van toename van de vraag naar biobrandstoffen te onderzoeken.

Jouw handtekening heeft gewerkt, bedankt!

En nu? We hebben al grote stappen gemaakt om schadelijke biobrandstoffen te verbannen. En we gaan door tot álle biobrandstoffen uit voedsel- en voedergewassen verdwenen zijn. Samen blijven we ons inzetten voor een eerlijke en duurzame wereld. Doe je mee? 

Grote vervuilers, kom met een klimaatplan

Het is de hoogste tijd dat de grote vervuilers met een klimaatplan komen. Dat ze laten zien hoe ze hun CO2-uitstoot zo snel mogelijk afbouwen. Want ze maken de wereld ziek. Alleen zo voorkomen we de ergste klimaatrampen nog. Samen zorgen we dat ze kiezen voor een gezonde bedrijfsvoering die wel houdbaar is. Dit is onze laatste kans. Doe je mee?

Loading...