Banken investeren in de verwoesting van tropisch regenwoud. Zij stoppen jouw geld in bedrijven die bos kappen. We leggen je uit hoe dat werkt.
Banken zoals ABN AMRO, ING en de Rabobank kunnen het geld van hun klanten investeren waarin ze willen. Ook voor verzekeraars en pensioenfondsen ontbreken wetten die verbieden dat ze in verwoestende palmoliebedrijven mogen investeren. Daardoor verdwijnen onvoorstelbaar grote stukken tropisch regenwoud.
Unieke bomen, planten- en diersoorten dreigen uit te sterven. Miljoenen mensen moeten hun thuis achterlaten. Zij verliezen niet alleen hun inkomsten, maar kunnen ook niet langer hun eigen eten verbouwen. Dat gebeurt allemaal omdat regenwoud plaats moet maken voor de productie van palmolie.
Op het moment dat je geld op je spaarrekening zet, gaat de bank er mee aan het werk. De bank investeert jouw geld of leent het uit. Zo maken ze winst. Dat betekent: extra geld voor de bank, dat ze opnieuw kunnen investeren of uitlenen met rente. Niet alleen banken, maar ook verzekeraars en pensioenfondsen werken zo. Alles bij elkaar werken ze met gigantische bedragen waarmee ze veel invloed hebben op het bedrijfsleven en de wereld.
Nu investeren banken bijvoorbeeld in bedrijven die in Indonesië plantages aanleggen voor palmolie. Maar ook in bedrijven die producten maken van die palmolie. Stel je eens voor dat al die miljarden euro’s zouden gaan naar bedrijven die op een milieuvriendelijke manier werken, die duurzame producten maken. Banken, verzekeringen en pensioenfondsen kunnen goede en slechte keuzes maken met ons geld. Help jij mee om te zorgen dat zij de juiste keuzes maken?
Milieudefensie wil dat banken stoppen met ontbossen. Jouw geld moet niet terecht komen bij foute palmoliebedrijven. Vind jij dit ook? Hier vind je drie manieren waarop jij mee kunt doen: