Hoe de Rabobank, ING en ABN Amro het regenwoud verwoesten

Banken investeren in de verwoesting van tropisch regenwoud. Zij stoppen jouw geld in bedrijven die bos kappen. Hoe werkt dat? En wat kan jij eraan doen?

Banken zoals de Rabobank, ING en ABN Amro kunnen het geld van hun klanten investeren waarin ze willen. Ook voor verzekeraars en pensioenfondsen ontbreken wetten die verbieden dat ze in verwoestende palmoliebedrijven mogen investeren. Daardoor verdwijnen onvoorstelbaar grote stukken tropisch regenwoud.

Unieke bomen, planten- en diersoorten dreigen uit te sterven. Miljoenen mensen moeten hun thuis achterlaten. Zij verliezen niet alleen hun inkomsten, maar kunnen ook niet langer hun eigen eten verbouwen. Dat gebeurt allemaal omdat regenwoud plaats moet maken voor de productie van palmolie.

De vernietiging van het regenwoud mag niet langer doorgaan. Milieudefensie vraagt banken te stoppen met de verwoesting van deze unieke bossen. Wij komen in actie. Dit doen we samen met jou. Samen met iedereen die ook niet wil dat banken hun spaargeld gebruiken om de wereld te ontbossen.

Jouw geld geeft banken invloed

Op het moment dat je geld op je spaarrekening zet gaat de bank er mee aan het werk. De bank investeert jouw geld of leent het uit. Zo maken ze winst. Dat betekent: extra geld voor de bank, dat ze opnieuw kunnen investeren of uitlenen met rente. Niet alleen banken, maar ook verzekeraars en pensioenfondsen werken zo. Alles bij elkaar werken ze met gigantische bedragen waarmee ze veel invloed hebben op het bedrijfsleven en de wereld.

Banken kunnen kiezen voor duurzame investeringen

Meisje met kiemplantje - copyright Ricky MartinNu investeren banken bijvoorbeeld in bedrijven die in Indonesië plantages aanleggen voor palmolie. Maar ook in bedrijven die producten maken van die palmolie. Stel je eens voor dat al die miljarden euro’s zouden gaan naar bedrijven die op een milieuvriendelijke manier werken, die duurzame producten maken. Banken, verzekeringen en pensioenfondsen kunnen goede en slechte keuzes maken met ons geld. Help jij mee om te zorgen dat zij de juiste keuzes maken?

Bekijk of jouw bank duurzame investeringen doet. Stuur jouw bank een compliment, een klacht of stap over via de Eerlijke Geldwijzer.

Milieudefensie wil dat banken stoppen met ontbossen. Daarom doen wij onderzoek naar dit soort investeringen en leningen. Ook laten we Nederland de effecten van ontbossing zien. Sluit je aan bij onze campagne Trek de Grens: schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Waar trek jij de grens?

Het tropisch regenwoud wordt ernstig bedreigd. Grote palmoliebedrijven breiden steeds verder uit. Dit gaat ten koste van het klimaat, het bos en de mensen en dieren die ervan afhankelijk zijn. Dit moet nu stoppen.

Wil je meer weten?

Loading...