Hoe ABN AMRO, ING en de Rabobank het regenwoud verwoesten

Banken investeren in de verwoesting van tropisch regenwoud. Zij stoppen jouw geld in bedrijven die bos kappen. We leggen je uit hoe dat werkt.

Banken zoals ABN AMRO, ING en de Rabobank kunnen het geld van hun klanten investeren waarin ze willen. Ook voor verzekeraars en pensioenfondsen ontbreken wetten die verbieden dat ze in verwoestende palmoliebedrijven mogen investeren. Daardoor verdwijnen onvoorstelbaar grote stukken tropisch regenwoud.

Unieke bomen, planten- en diersoorten dreigen uit te sterven. Miljoenen mensen moeten hun thuis achterlaten. Zij verliezen niet alleen hun inkomsten, maar kunnen ook niet langer hun eigen eten verbouwen. Dat gebeurt allemaal omdat regenwoud plaats moet maken voor de productie van palmolie.

Jouw geld geeft banken invloed

Op het moment dat je geld op je spaarrekening zet, gaat de bank er mee aan het werk. De bank investeert jouw geld of leent het uit. Zo maken ze winst. Dat betekent: extra geld voor de bank, dat ze opnieuw kunnen investeren of uitlenen met rente. Niet alleen banken, maar ook verzekeraars en pensioenfondsen werken zo. Alles bij elkaar werken ze met gigantische bedragen waarmee ze veel invloed hebben op het bedrijfsleven en de wereld.

Banken kunnen kiezen voor duurzame investeringen

Meisje met kiemplantje - copyright Ricky Martin

Nu investeren banken bijvoorbeeld in bedrijven die in Indonesië plantages aanleggen voor palmolie. Maar ook in bedrijven die producten maken van die palmolie. Stel je eens voor dat al die miljarden euro’s zouden gaan naar bedrijven die op een milieuvriendelijke manier werken, die duurzame producten maken. Banken, verzekeringen en pensioenfondsen kunnen goede en slechte keuzes maken met ons geld. Help jij mee om te zorgen dat zij de juiste keuzes maken?

Zo kan jij jouw bank vragen te stoppen met palmolie

Milieudefensie wil dat banken stoppen met ontbossen. Jouw geld moet niet terecht komen bij foute palmoliebedrijven. Vind jij dit ook? Hier vind je drie manieren waarop jij mee kunt doen:

Zij steunen deze campagne

''Mijn generatie kijkt vanuit de schoolbanken toe hoe grote banken ons geld in de palmoliesector pompen. Ik ben het zat. Ook wij kunnen in actie komen. Daarom steun ik Milieudefensie in hun strijd tegen ontbossing.''
"Het is tijd dat we in actie komen! Laten we met z’n allen deze Nederlandse banken onder druk zetten. De palmolie-industrie is niet alleen schadelijk voor de natuur, ook mens en dier worden verjaagd van hun land. Dit moet stoppen!"
"Niets doen en zwijgen betekent goedkeuren. Banken gebruiken jouw en mijn geld om de natuur en leefgebieden van mensen aan de andere kant van de wereld te slopen. Als het in jouw achtertuin gebeurt, zou je toch ook in actie komen?''
''Banken moeten hun verantwoordelijkheid nemen en stoppen met geld steken in het vernietigen van de regenwoud, voordat het te laat is. Met deze campagne van Milieudefensie kunnen wij hier in Nederland het verschil maken.''
''Ik doe mee met deze campagne, omdat ik niet wil dat mijn geld bijdraagt aan ontbossing, het uitsterven van de orang-oetan en de schending van mensenrechten. Zo simpel is het.''
''Banken gebruiken ons geld om het regenwoud zoveel geweld aan te doen. Dat moet stoppen! Zij moeten ons geld gebruiken voor duurzame oplossingen in plaats van de palmoliesector, die alles juist kapot maakt.'
"Zonder regenwoud is er geen plek voor orang-oetans en andere beschermde dieren. De lokale bevolking wordt van hun land verdreven en heeft geen bron van inkomsten meer. De kaalslag heb ik in Borneo en Kameroen met eigen ogen gezien. Een van de grootste veroorzakers: de palmolie-industrie. Hulde aan Milieudefensie; zij zetten met acties en gesprekken druk op de Nederlandse en Europese politiek en openen de ogen van de Nederlandse bevolking."
Loading...