Beroofd van land en inkomen

Miljoenen mensen in de wereld zijn direct afhankelijk van het regenwoud. Ze gebruiken het land om hun eten te verbouwen of verdienen er op andere manieren hun brood mee. Zo is het altijd geweest. Maar dit is snel aan het veranderen: gigantische stukken tropisch regenwoud worden gekapt door internationale bedrijven. Deze bedrijven worden daarbij geholpen door drie Nederlandse banken (ABN AMRO, ING en Rabobank). Stuur deze banken nu een ansichtkaart.

Op veel plekken wordt regenwoud gekapt voor de aanleg van palmolieplantages. De palmoliebedrijven verjagen de lokale bevolking van hun land. Landroof noemen we dat. Die bedrijven kopen lokale bewoners uit of verdrijven hen. Soms met juridisch ingewikkelde documenten die mensen vaak niet eens kunnen lezen. Soms met intimidatie of geweld.

Het verhaal van John

Dit overkwam boer John Muyisa (55) uit Oeganda. Op een dag hoorde hij dat zijn land door een onbekend bedrijf was gekocht. Gedwongen moest hij met zijn gezin vertrekken.



Bulldozers van het palmoliebedrijf BIDCO walsten het oerwoud plat voor de aanleg van palmolieplantages. Machteloos keek John toe hoe zijn thuis kapot werd gemaakt. Hij verloor 18 hectare van zijn land. Waar hij elke meter, elke boom en elk dier als geen ander kende. Hij verbouwde daar eten voor zijn gezin, net als vele generaties voor hem dat hadden gedaan. Nu heeft hij niet eens meer genoeg geld om zijn kinderen naar school te sturen. In het dorp van John ondergaan meer dan 100 andere boeren en hun gezinnen hetzelfde lot.

Alleen winst voor het palmoliebedrijf

Zelden heeft de lokale bevolking iets aan de palmolieplantages. Ze kunnen er niet genoeg verdienen om hun gezin van te onderhouden. Of ze worden van hun eigen land verbannen door een palmoliebedrijf. Dit bedrijf wil zoveel mogelijk winst maken. Door dit bedrijf financieel te steunen, hopen Rabobank, ABN AMRO en ING daar zoveel mogelijk van mee te profiteren.

Kom daarom in actie en stop het kappen van tropisch regenwoud met jouw geld. Laat deze banken weten dat palmolie geen duurzame investering is: stuur nu een ansichtkaart.

Zij steunen deze campagne

''Mijn generatie kijkt vanuit de schoolbanken toe hoe grote banken ons geld in de palmoliesector pompen. Ik ben het zat. Ook wij kunnen in actie komen. Daarom steun ik Milieudefensie in hun strijd tegen ontbossing.''
"Het is tijd dat we in actie komen! Laten we met z’n allen deze Nederlandse banken onder druk zetten. De palmolie-industrie is niet alleen schadelijk voor de natuur, ook mens en dier worden verjaagd van hun land. Dit moet stoppen!"
"Niets doen en zwijgen betekent goedkeuren. Banken gebruiken jouw en mijn geld om de natuur en leefgebieden van mensen aan de andere kant van de wereld te slopen. Als het in jouw achtertuin gebeurt, zou je toch ook in actie komen?''
''Banken moeten hun verantwoordelijkheid nemen en stoppen met geld steken in het vernietigen van de regenwoud, voordat het te laat is. Met deze campagne van Milieudefensie kunnen wij hier in Nederland het verschil maken.''
''Ik doe mee met deze campagne, omdat ik niet wil dat mijn geld bijdraagt aan ontbossing, het uitsterven van de orang-oetan en de schending van mensenrechten. Zo simpel is het.''
''Banken gebruiken ons geld om het regenwoud zoveel geweld aan te doen. Dat moet stoppen! Zij moeten ons geld gebruiken voor duurzame oplossingen in plaats van de palmoliesector, die alles juist kapot maakt.'
"Zonder regenwoud is er geen plek voor orang-oetans en andere beschermde dieren. De lokale bevolking wordt van hun land verdreven en heeft geen bron van inkomsten meer. De kaalslag heb ik in Borneo en Kameroen met eigen ogen gezien. Een van de grootste veroorzakers: de palmolie-industrie. Hulde aan Milieudefensie; zij zetten met acties en gesprekken druk op de Nederlandse en Europese politiek en openen de ogen van de Nederlandse bevolking."
Loading...