english

Beroofd van land en inkomen

Miljoenen mensen in de wereld zijn direct afhankelijk van het regenwoud. Ze gebruiken het land om hun eten te verbouwen of verdienen er op andere manieren hun brood mee. Zo is het altijd geweest. Maar dit is snel aan het veranderen: internationale bedrijven kappen gigantische stukken tropisch regenwoud.

Ze leggen er plantages aan voor palmolie. De palmoliebedrijven verjagen de lokale bevolking van hun land. Landroof noemen we dat. Die bedrijven kopen lokale bewoners uit of verdrijven hen. Soms met juridisch ingewikkelde documenten die mensen vaak niet eens kunnen lezen. Soms met intimidatie of geweld.

Het verhaal van John

Dit overkwam boer John Muyisa (55) uit Oeganda. Op een dag hoorde hij dat zijn land door een onbekend bedrijf was gekocht. Gedwongen moest hij met zijn gezin vertrekken.Bulldozers van het palmoliebedrijf BIDCO walsten het oerwoud plat voor de aanleg van palmolieplantages. Machteloos keek John toe hoe zijn thuis kapot werd gemaakt. Hij verloor 18 hectare van zijn land. Waar hij elke meter, elke boom en elk dier als geen ander kende. Hij verbouwde daar eten voor zijn gezin, net als vele generaties voor hem dat hadden gedaan. Nu heeft hij niet eens meer genoeg geld om zijn kinderen naar school te sturen. In het dorp van John ondergaan meer dan 100 andere boeren en hun gezinnen hetzelfde lot.

Alleen winst voor het palmoliebedrijf

Zelden heeft de lokale bevolking iets aan de palmolieplantages. Ze kunnen er niet genoeg verdienen om hun gezin van te onderhouden.

Kom in actie en stop ontbossing. Teken de petitie.

Waar trek jij de grens?

Het tropisch regenwoud wordt ernstig bedreigd. Grote palmoliebedrijven breiden steeds verder uit. Dit gaat ten koste van het klimaat, het bos en de mensen en dieren die ervan afhankelijk zijn. Dit moet nu stoppen.

Wil je meer weten?

Loading...