english

Mensenrechten zijn belangrijker dan winst

Je houdt je aan de regels. En als je de wet toch overtreedt, krijg je een boete of celstraf. Logisch toch? Maar dat geldt niet voor iedereen. Want grote internationale bedrijven kunnen nu nog vaak ongestraft de wet overtreden, mensenrechten schenden of het milieu vervuilen. Zij stelen bijvoorbeeld land, verjagen mensen en maken zich soms zelfs schuldig aan mishandeling en moord. Dit moet stoppen.

In 2019 werden 212 natuurbeschermers vermoord. Dat is meer dan ooit! Lees meer bij Global Witness

Internationaal verdrag hard nodig

Om er voor te zorgen dat internationale bedrijven verplicht de mensenrechten en het milieu te respecteren is er een internationaal verdrag nodig. Een verdrag dat slachtoffers ook de mogelijkheid biedt naar de rechter te stappen. En dat bedrijven aansprakelijk gesteld kunnen worden voor mensenrechtenschendingen en milieuvervuiling. Onderstaand filmpje legt goed uit waarom een internationaal verdrag belangrijk is:

Gelukkig zijn wij niet de enige die er zo over denkt. Binnen de Verenigde Naties wordt hard gewerkt aan het VN-verdrag voor mensenrechten en bedrijven. Veel landen zijn al overtuigd van de noodzaak. Maar Nederland en Europa willen nog niet meewerken aan eerlijke regels voor bedrijven. Wij voeren daarom campagne voor dit VN-verdrag. Op deze pagina houden we je op de hoogte van het laatste nieuws en vind je de tijdlijn van het proces naar het verdrag (van nieuw naar oud).

Wat jij kan doen

  • Teken zelf de oproep waarin we staten dringend oproepen om -
    juist nu in tijden van corona– zich hard te maken voor een bindend VN-verdrag op de website van de Treaty Movement waar Friends of the Earth een van de oprichter is  https://www.treatymovement.com
  • Roep een of meer Kamerleden op zich uit te spreken vóór het verdrag. Zoek hier naar e-mailadressen van kamerleden die jij wil benaderen. Stuur ze een mail waarin jij hun vraagt  te pleiten voor een bindend VN-verdrag. De Tweede Kamerleden kunnen hun steun verklaren voor het VN-verdrag via de website bindingtreaty.org
  • Teken de petitie om CETA te stoppen en roep kamerleden op om CETA weg te stemmen. Handels- en investeringsverdragen zoals CETA versterken de rechten van grote multinationals. Zo kunnen zij om nationale rechtssystemen heen overheden aanklagen. Grote bedrijven kunnen buiten de reguliere rechtbanken om hoge schadevergoedingen eisen als landen wetgeving invoeren die multinationals benadeelt. Overheden kunnen dan terughoudend worden met het invoeren van regels die bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden, gezondheid of het milieu beschermen uit angst voor schadeclaims.
  • Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Daarin houden we je op de hoogte als er nieuws is.

Stapje voor stapje naar een internationaal verdrag

Oktober 2020

Van 26 - 30 oktober vindt in Genève de zesde onderhandelingsronde plaats. Er wordt onderhandeld over de tweede conceptversie van het verdrag. Dit is de basis voor verdere onderhandelingen. In verband met corona zullen sommige staten online onderhandelen. Ook maatschappelijke organisaties zullen  het proces online volgen. Sommigen zullen ook online spreken. Wij zijn de hele week online aanwezig bij de onderhandelingen en geven een reactie op de tweede concept tekst

De sessies zijn live te volgen of achteraf te bekijken via webcast.

Opnieuw hebben maatschappelijke organisaties de druk op hun regeringen en op de EU opgevoerd om actief deel te nemen aan de onderhandelingen.

November 2019
Op 21 november 2019 spreekt Milieudefensie in de Tweede Kamer tijdens het Ronde Tafel gesprek over het VN Verdrag. Dit Ronde Tafel gesprek wordt georganiseerd door de vaste algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Lees de standpunten van de genodigden voor de ronde tafel.

Lees hier de standpunten van Milieudefensie.

Oktober 2019
Van 14 - 18 oktober is in Genève de vijfde onderhandelingsronde. Er ligt inmiddels een herziene conceptversie op tafel (de revised draft). Dit is de basis voor verdere onderhandelingen. Friends of the Earth, waaronder Milieudefensie, is de hele week aanwezig in Genève en geeft een reactie op deze herziene conceptversie.

De sessies zijn live te volgen of achteraf te bekijken via webcast.

In aanloop naar de vijfde onderhandelingsronde voeren maatschappelijke organisaties de druk op hun regeringen en op de EU op om actief deel te nemen aan de onderhandelingen. De Nederlandse regering en de Europese Unie onderhandelden nog steeds niet inhoudelijk mee over het VN-verdrag.

Oktober 2018
De vierde ronde onderhandelingen over het VN-verdrag vindt plaats in Genève. De Treaty Movement presenteert een conceptversie voor een verdrag (zero draft). Friends of the Earth voert deze week campagne ter plaatse en geeft een reactie op de zero draft.

Maart 2018
Tijdens gesprekken van de Mensenrechtenraad van de VN blijkt dat veel landen strengere regels voor bedrijven ondersteunen. Milieudefensie en Friends of the Earth-groepen uit verschillende landen zijn aanwezig om onze eisen kracht bij te zetten. Wij vinden dat alleen een juridisch bindend VN-verdrag sterk genoeg is om de schending van mensenrechten door grote bedrijven te kunnen stoppen. Gelukkig zijn steeds meer landen het hiermee eens. Maar Noorwegen en de Verenigde Staten spraken zich tijdens deze gesprekken juist uit voor een niet-bindend verdrag. Als dit zou worden ingevoerd dan zouden bedrijven een sterkere stem houden dan de slachtoffers van deze bedrijven. Milieudefensie wil juist meer rechten voor burgers. En dat kan alleen door meer regels aan bedrijven te stellen.

Milieudefensie werkt intensief samen met Friends of the Earth en is het Nederlandse lid van deze internationale milieukoepel.

Oktober 2017
De derde ronde onderhandelingen over het VN-verdrag vindt plaats in Genève. De Treaty Movement presenteert een ontwerptekst voor het verdrag. Friends of the Earth start samen met groepen uit de hele wereld een campagneweek tijdens de onderhandelingen.

September 2017
Ruim 32.000 mensen willen dat natuurbeschermers betere bescherming krijgen. Een petitie met die boodschap wordt door Nederlandse boswachters aangeboden aan Nederlandse tweede kamerleden. Het is hoog tijd dat de Nederlandse regering zich hard maakt voor een bindend mensenrechtenverdrag voor bedrijven. Want nu worden elke week gemiddeld 4 mensen vermoord omdat zij hun land, bos en water proberen te beschermen. De petitie was een initiatief van IUCN NL en Milieudefensie en werd ondersteund door 26 natuur- en mensenrechtenorganisaties.
 
Oktober 2016
De Nederlandse regering en de Europese Unie weigerden tot nu toe mee te doen aan gesprekken over een VN-verdrag. Overal in Europa en wereldwijd voeren maatschappelijke organisaties de druk op hun regeringen op. Milieudefensie houdt een grote brievenactie (2.700 brieven voor minister Koenders). In Europa worden ongeveer 90.000 handtekeningen opgehaald. Nederland en de EU besluiten daarna mee te doen aan de gesprekken.

Bij de start van deze tweede ronde onderhandelingen pleit Friends of the Earth voor een bindend VN-verdrag. Zo'n bindend verdrag is nodig om ervoor te zorgen dat wereldwijd de mazen in de wet worden gedicht. Als dat gebeurt kunnen slachtoffers van internationale bedrijven voortaan naar de rechter stappen. En dan kunnen deze bedrijven aansprakelijk gesteld worden voor mensenrechtenschendingen.

Juli 2015
De onderhandelingen over het verdrag gaan van start. De deelnemende landen onderhandelen over wat in dit nieuwe verdrag komt te staan en hoe het gaat werken. Dat doen ze in een speciale werkgroep (de OEIGWG), die vanaf nu jaarlijks bijeen komt in Genève. Friends of the Earth is aanwezig met een delegatie en dient samen met andere organisaties een plan in met 8 concrete voorstellen voor het VN-verdrag. Milieudefensie is het Nederlandse lid van Friends of the Earth.

26 Juni 2014
Al jaren strijdt de Treaty Movement voor een internationaal verdrag met regels voor bedrijven over mensenrechten. Op deze dag boeken zij een grote overwinning: de Raad voor mensenrechten van de Verenigde Naties neemt een resolutie aan. Daarin staat dat er een nieuw VN-verdrag ontwikkeld moet worden om daarmee mensenrechtenschendingen door grote bedrijven te stoppen.

Wil je meer weten?

Zij steunen deze campagne

''Mijn generatie kijkt vanuit de schoolbanken toe hoe grote banken ons geld in de palmoliesector pompen. Ik ben het zat. Ook wij kunnen in actie komen. Daarom steun ik Milieudefensie in hun strijd tegen ontbossing.''
"Het is tijd dat we in actie komen! Laten we met z’n allen deze Nederlandse banken onder druk zetten. De palmolie-industrie is niet alleen schadelijk voor de natuur, ook mens en dier worden verjaagd van hun land. Dit moet stoppen!"
"Niets doen en zwijgen betekent goedkeuren. Banken gebruiken jouw en mijn geld om de natuur en leefgebieden van mensen aan de andere kant van de wereld te slopen. Als het in jouw achtertuin gebeurt, zou je toch ook in actie komen?''
''Banken moeten hun verantwoordelijkheid nemen en stoppen met geld steken in het vernietigen van de regenwoud, voordat het te laat is. Met deze campagne van Milieudefensie kunnen wij hier in Nederland het verschil maken.''
''Ik doe mee met deze campagne, omdat ik niet wil dat mijn geld bijdraagt aan ontbossing, het uitsterven van de orang-oetan en de schending van mensenrechten. Zo simpel is het.''
''Banken gebruiken ons geld om het regenwoud zoveel geweld aan te doen. Dat moet stoppen! Zij moeten ons geld gebruiken voor duurzame oplossingen in plaats van de palmoliesector, die alles juist kapot maakt.'
"Zonder regenwoud is er geen plek voor orang-oetans en andere beschermde dieren. De lokale bevolking wordt van hun land verdreven en heeft geen bron van inkomsten meer. De kaalslag heb ik in Borneo en Kameroen met eigen ogen gezien. Een van de grootste veroorzakers: de palmolie-industrie. Hulde aan Milieudefensie; zij zetten met acties en gesprekken druk op de Nederlandse en Europese politiek en openen de ogen van de Nederlandse bevolking."
Loading...