Palmolie telt in EU niet meer als ‘groene’ brandstof

Goed nieuws voor het regenwoud! De EU heeft op 13 maart 2019 besloten dat palmolie geen groene brandstof is. Daardoor zal de vraag naar palmolie vanuit Europa veel minder worden.

En dat betekent dat palmoliebedrijven minder Afrikaans en Aziatisch regenwoud zullen kappen om ruimte te maken voor palmolieplantages. Dat doen ze nu nog massaal, en vaak illegaal. Daarbij jagen ze mensen van hun land en dieren verliezen hun leefruimte. Ook zijn er veel bosbranden.

Milieudefensie voert al jaren campagne tegen palmolie in biobrandstof. Samen met andere organisaties startte Milieudefensie een petitie om palmolie in Europese diesel te stoppen. Meer dan 650.000 Europeanen tekenden, onder wie tienduizenden Nederlanders. Daarmee bereikten we het volgende:

  • Palmolie telt niet meer mee voor de duurzame energiedoelen van Europa
  • Nu is het nog verplicht om 10% biobrandstof bij te mengen in diesel. Door het besluit van de Europese Commissie bouwt Europa het gebruik van palmolie daarin tussen 2023 en 2030 af tot nul
  • Palmolie telt niet langer mee als biobrandstof

Ook goed voor het klimaat

Biobrandstof van palmolie zou beter zijn voor het klimaat dan gewone diesel. In werkelijkheid is het 3 keer slechter. Dus ook het klimaat wordt beter van dit besluit!

De EU heeft straks ruim de helft minder palmolie nodig. Europa is nu de op één na grootste importeur van ruwe palmolie ter wereld, dus de wereldwijde vraag wordt in een klap een stuk minder. Dat betekent dat er minder grond voor palmolieplantages nodig is in Azië en Afrika. In landen als Liberia en Maleisië en Indonesië wordt nu nog veel regenwoud gekapt om plaats te maken voor plantages. Dat tropische bos, met alle inwoners, wordt nu gespaard.

We zijn dus heel blij met het besluit. Toch is er in het voorstel van de Europese Commissie nog wat ruimte voor uitzonderingen waarmee palmolie toch de EU binnen blijft stromen. Milieudefensie blijft daarom opletten. Je kunt ons hierbij helpen. Veel banken en pensioenfondsen lenen ons spaargeld uit aan palmoliebedrijven. Bepaal zelf bij welke bank jouw geld in goede handen is. 

Loading...