Wat jij kan doen tegen ontbossing

Ontbossing van het regenwoud lijkt zo ver weg. Wat kan jij daar nou precies aan doen? Toch best wel wat. Want samen staan we sterk. Wij hebben vier dingen die je kan doen tegen ontbossing op een rij gezet.

  1. Kijk of in de producten die jij gebruikt palmolie zit
  2. Stap over naar een andere bank
  3. Word online actievoerder (apptivist)
  4. Word vrijwilliger

Kijk of in de producten die jij gebruikt palmolie zit

Je hebt vast wel eens gehoord dat koekjes, shampoo en chocopasta palmolie bevatten. Maar wist je dat palmolie in duizenden supermarktproducten is verwerkt? Palmolie is verwerkt in de gekste producten. Wij hebben vier categorieën uitgezocht waarvan jij waarschijnlijk niet wist dat er foute palmolie aan is toegevoegd.

Stap over naar een andere bank

  • Het is belangrijk je bank te laten weten dat je niet wil dat zij jouw geld in palmolie stoppen. Alleen door voldoende publieke druk zullen de banken in beweging komen.
  • Via de Eerlijke Bankwijzer kun je bekijken hoe goed jouw bank bezig is. Ook hier kun je jouw bank een klacht of compliment sturen.
  • Staat jouw bank niet meer voor jouw idealen? Overweeg dan om over te stappen naar een duurzame bank. Dit is tegenwoordig eenvoudig, want de meeste banken bieden een (gratis) overstapservice aan.

Word apptivist

Als apptivist ontvang je regelmatig via whatsapp een oproep om die dag mee te doen met een actie op social media. Zo kunnen we bijvoorbeeld met honderden tegelijk een tweet naar een minister of de directeur van ING sturen én trending topic worden.

Word vrijwilliger

Sluit je aan bij een groeiende groep actieve vrijwilligers, die grote bedrijven oproepen te stoppen met het vervuilen van de aarde en het schenden van mensenrechten. 

Zij steunen deze campagne

''Mijn generatie kijkt vanuit de schoolbanken toe hoe grote banken ons geld in de palmoliesector pompen. Ik ben het zat. Ook wij kunnen in actie komen. Daarom steun ik Milieudefensie in hun strijd tegen ontbossing.''
"Het is tijd dat we in actie komen! Laten we met z’n allen deze Nederlandse banken onder druk zetten. De palmolie-industrie is niet alleen schadelijk voor de natuur, ook mens en dier worden verjaagd van hun land. Dit moet stoppen!"
"Niets doen en zwijgen betekent goedkeuren. Banken gebruiken jouw en mijn geld om de natuur en leefgebieden van mensen aan de andere kant van de wereld te slopen. Als het in jouw achtertuin gebeurt, zou je toch ook in actie komen?''
''Banken moeten hun verantwoordelijkheid nemen en stoppen met geld steken in het vernietigen van de regenwoud, voordat het te laat is. Met deze campagne van Milieudefensie kunnen wij hier in Nederland het verschil maken.''
''Ik doe mee met deze campagne, omdat ik niet wil dat mijn geld bijdraagt aan ontbossing, het uitsterven van de orang-oetan en de schending van mensenrechten. Zo simpel is het.''
''Banken gebruiken ons geld om het regenwoud zoveel geweld aan te doen. Dat moet stoppen! Zij moeten ons geld gebruiken voor duurzame oplossingen in plaats van de palmoliesector, die alles juist kapot maakt.'
"Zonder regenwoud is er geen plek voor orang-oetans en andere beschermde dieren. De lokale bevolking wordt van hun land verdreven en heeft geen bron van inkomsten meer. De kaalslag heb ik in Borneo en Kameroen met eigen ogen gezien. Een van de grootste veroorzakers: de palmolie-industrie. Hulde aan Milieudefensie; zij zetten met acties en gesprekken druk op de Nederlandse en Europese politiek en openen de ogen van de Nederlandse bevolking."
Loading...