De vraag naar duurzame energie groeit. In het Klimaatakkoord staat dat biomassa een belangrijke, maar tijdelijke maatregel is om olie, kolen en gas te vervangen. Toch groeit de kritiek op biomassa: is het wel een 'groene' energiebron? Het nieuwe kabinet moet een belangrijk besluit nemen over de toekomst van biomassa.
Biomassa is een verzamelnaam voor plantaardig en dierlijk materiaal die we als grondstof of energiebron gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld hout zijn, snoeiafval, afval uit de voedingsindustrie, dierlijke mest of olie uit zaden. Als we het in Nederland over biomassa hebben, hebben wij het bijvoorbeeld over:
Bij het verbranden van deze materialen in biomassacentrales of in motoren en machines, komt energie vrij. Die energie gebruiken wij voor warmte, elektriciteit en beweging.
Over het gebruik van de verschillende soorten biomassa als biomassa zijn de meningen verdeeld. Maar vooral over het verbranden van afvalhout in biomassacentrales is veel te doen. Op papier is het verbranden van hout een mooie oplossing: bomen en planten nemen tijdens hun leven CO₂ uit de lucht op. Bij de verbranding van hout komt net zoveel CO₂ vrij als eerder is opgenomen. Daardoor komt er geen extra CO₂ vrij in de lucht, zoals wel het geval is bij olie, kolen en gas. Hierdoor wordt biomassa gezien als een 'groene' energiebron.
(Tekst gaat onder afbeelding door)
Kan Nederland het verbranden van afvalhout op een duurzame manier uitbreiden? Volgens ons onderzoek niet. Als er meer biomassacentrales bijkomen, dan moeten we dus meer duurzaam afvalhout importeren. En dat is er simpelweg niet.
Uit onderzoek blijkt dat de Europese landen waarvan Nederland nu hout koopt, dat zelf hard nodig hebben. Ook hout uit de Verenigde Staten halen kan niet. De VS kunnen niet garanderen dat het hout duurzaam is. Zij hebben het klimaatakkoord van Kyoto nooit ondertekend en zijn uit het akkoord van Parijs gestapt.
Foto: klimaatduikers wagen de sprong tegen de bouw van een biomassacentrale in Diemen/IJburg
Op dit moment kunnen onze biomassa-ovens alleen houtig materiaal verbranden. Het verbranden van rioolwaterslib, voedselresten, en restafval uit de landbouw (ook wel reststromen genoemd) lukt nog niet.
De overheid moet regels opstellen die garanderen dat het hout dat Nederland verbrandt alleen regionaal resthout is. Dat is duurzaam hout dat:
Ook kunnen biomassacentrales alleen op kleine schaal worden ingezet in Nederland. Laten we het klein beetje hout dat wij hebben inzetten op plekken waar geen andere groene oplossingen mogelijk zijn, zoals geothermie (aardwarmte) en individuele- en industriële warmtepompen. Alleen zo voorkomt Nederland dat biomassa een internationale industrie wordt waarbij ontbossing op de loer ligt.
Staatssecretaris Van Veldhoven heeft advies gevraagd over het opstellen van een duurzaamheidskader biomassa. Op 6 juli 2020 is het advies “Biomassa in Balans” vastgesteld.
> Op 29 augustus 2020 hebben de leden van Milieudefensie ingestemd met dit advies.
> Lees ook het position paper houtige biomassa voor energietoepassingen.
Wij hebben goede duurzame oplossingen op een rij gezet. Maar ook wel oplossingen je beter kunt vermijden. Bekijk alle duurzame oplossingen hier.
Het klimaat warmt op, en toch gaan grote bedrijven gewoon door met vervuilen. Maar... er is goed nieuws. Onze klimaatzaken tegen Shell en ING zorgen wereldwijd voor hoop. De vervuilers kunnen gestopt worden!