Dit was de Klimaatduik 2020

Van Schiermonnikoog tot Roermond, en van Zandvoort tot Nijmegen: door heel Nederland werd op 1 januari gedoken voor het klimaat. Een korte terugblik.

Bibberend, aarzelend of in 1 keer kopje onder. De Klimaatduik 2020 was een groot succes! Want ruim 600 duikers, op 24 duiklocaties, lieten zien dat zij bereid zijn om het diepe in te springen voor een beter klimaatbeleid.

In de Vinkeveense Plassen dook een groep freedivers in 1 ademteug naar de bodem. Met hun duik vroegen zij aandacht voor het leven onderwater. In IJburg sprongen 150 mensen in het ijskoude water tegen de plannen om een grote biomassacentrale te openen in Diemen. Met hun duik hebben zij geld opgehaald voor de rechtszaak tegen deze centrale.

En zo zag de Klimaatduik eruit

Zij waagden de sprong omdat...

Bethany uit Nieuw-Zeeland: "Afgelopen jaar is er zoveel gebeurd waaruit blijkt dat we hard aan de slag moeten voor het klimaat. Deze duik is een soort laatste wake-up call."

Lisa uit Nijmegen: "Het afgelopen jaar is veel aandacht geweest voor opwarming van de Aarde, maar wat ons betreft gebeurt er nog steeds te weinig. Zo gaat de maximumsnelheid weliswaar omlaag, maar blijven de plannen voor Lelystad Airport onverminderd bestaan. Zolang het nodig is, blijven wij aandacht vragen voor het klimaat.”

Cain uit IJburg: "Ik duik tegen de biomassacentrale die in Diemen komt. Die gaat heel veel fijnstof en stikstof uitstoten. Dat is heel vervuilend. En er worden veel bomen verbrand voor weinig energie."

Uitgebreid in het nieuws

Ook de thuisblijvers hebben wat meegekregen van de Klimaatduik. Want de alternatieve nieuwjaarsduik voor het klimaat kwam uitgebreid in het nieuws. De duik kwam zowel nationaal als regionaal aan bod, onder andere in:

De Klimaatduik in foto's

Kabinet aan zet

Wij waagden de sprong voor het klimaat. Nu de politiek nog! En om het 'groenste kabinet ooit' daarbij te helpen trekken we letterlijk aan de bel. Met Operatie Klimaat gaan we met zoveel mogelijk Nederlanders in gesprek over klimaatoplossingen. Doe je mee? Geef je mening via onze enquête of ga met ons mee langs de deur

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...