Shell moet direct stoppen met het aanboren van nieuwe olie- en gasvelden. Want de wetenschap is duidelijk: voor het klimaat is elk nieuw veld er 1 te veel. Daarom starten we een nieuwe Klimaatzaak tegen Shell. Lees veelgestelde vragen en de antwoorden over onze nieuwe zaak.
Shell blijft 1 van de grootste klimaatvervuilers van de wereld. Er zijn maar 5 landen die meer CO₂ uitstoten dan Shell: de VS, China, India, Brazilië en Rusland. Toch wil Shell juist méér olie en gas produceren en verkopen. Dat is in strijd met de uitspraak van het hof in onze eerdere Klimaatzaak tegen Shell (12 november 2024). Toen zei de rechter dat Shell moet helpen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C. Shell laat zien dat het die verplichting naast zich neerlegt.
Voor het klimaat is elk nieuw olie- of gasveld er 1 te veel. Omdat Shell maar liefst 700 nieuwe olie- en gasvelden in bezit heeft, willen we voorkomen dat Shell ook maar 1 van deze nieuwe velden aanboort. Juist omdat Shell 1 van de grootste spelers is, is het belangrijk dat Shell het goede voorbeeld geeft voor de rest van de industrie. Daarom starten wij met deze nieuwe Klimaatzaak tegen Shell.
--> Meer weten over hoe het zit met die 700 nieuwe olie- en gasvelden van Shell? Bekijk hier alles over de plannen van Shell.
Onze nieuwe Klimaatzaak tegen Shell start naast de eerdere Klimaatzaak tegen Shell over CO2-uitstoot. In onze nieuwe Klimaatzaak eisen we dat Shell stopt met het aanboren van nieuwe olie- en gasvelden. Hiermee voorkomt Shell 36x de uitstoot van heel Nederland. Ook eisen we in deze zaak dat Shell zijn totale uitstoot tussen 2030 en 2050 stap voor stap vermindert met concrete reductiedoelen in lijn met het klimaatakkoord van Parijs. Dat is nodig omdat Shell nog altijd geen concrete doelen heeft om zijn uitstoot te verminderen. Niet voor 2030, en niet voor de periode daarna.
In de eerdere Klimaatzaak eisen we dat Shell in 2030 zijn uitstoot met 45% vermindert in lijn met het klimaatakkoord van Parijs. Het hof oordeelde in deze rechtszaak in november 2024 dat Shell zijn uitstoot moet verminderen, maar nog niet met hoeveel. Daarom stappen we in die zaak naar de hoogste rechter. Lees hierover meer in Waarom we doorgaan met onze Klimaatzaak tegen Shell.
De wetenschap is glashelder: er is geen ruimte meer om nu nog nieuwe olie- en gasvelden aan te boren. Zelfs als alleen alle olie en gas uit bestaande velden wordt gewonnen, warmt de aarde al ver voorbij de 1,5 graad op. Voor het klimaat is elk nieuw olie- en gasveld er 1 te veel. Ook de rechter is duidelijk: nieuwe olie- en gasvelden gaan in tegen het klimaatakkoord van Parijs.
--> Weten hoe erg het aanboren van olie- en gasvelden is voor het klimaat? Check hier alles over de uitstoot van deze velden.
Wij eisen dat Shell stopt met het aanboren van nieuwe olie- en gasvelden. Hiermee voorkomt Shell 36x de uitstoot van heel Nederland. Ook eisen we dat Shell zijn totale uitstoot tussen 2030 en 2050 stap voor stap vermindert met concrete reductiedoelen in lijn met het klimaatakkoord van Parijs.
Ja, dat kan. Investeringen in nieuwe olie- en gasvelden zijn niet nodig om de wereldwijde energievraag te voldoen. Het hof in het hoger beroep van onze eerdere Klimaatzaak tegen Shell verwees eerder naar de conclusie van het Internationaal Energie Agentschap (IEA), die dat bevestigt. Het gaat hierbij om de verwachte wereldwijde vraag naar olie en gas in een scenario waarin de opwarming van de aarde wordt beperkt tot 1,5 graad.
Rechtszaken kosten tijd, maar ze kunnen heel veel impact maken. En dit is hét moment om een rechtszaak over nieuwe olie- en gasvelden te starten. Over de hele wereld worden er zaken tegen individuele olie- en gasvelden gewonnen, bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen. En in onze eerdere Klimaatzaak tegen Shell oordeelde het hof in hoger beroep dat nieuwe olie- en gasvelden op gespannen voet staan met het klimaatakkoord van Parijs.
Deze zaak kan ervoor zorgen dat het aanboren van álle nieuwe olie- en gasvelden van Shell in 1 klap worden verboden. En dat niet alleen. Want deze zaak kan ook grote gevolgen hebben voor andere bedrijven. Voor andere olie- en gasbedrijven die nieuwe velden willen starten, en ook voor banken en investeerders die nog investeren in nieuwe olie- en gasvelden.
Dat is nog niet precies te zeggen. Shell heeft eerst 4 weken om te reageren op de aansprakelijkstelling die we op 13 mei hebben gestuurd. Als Shell niet aan onze eisen tegemoet komt, gaan we de rechtszaak voorbereiden. Dat doen we zo snel mogelijk. Vervolgens kunnen we de zaak indienen bij de rechtbank en dan volgt de uitspraak minstens een half jaar later.
Wij zijn 2 rechtszaken gestart, 1 tegen Shell en 1 tegen ING, en deze nieuwe Klimaatzaak tegen Shell is in voorbereiding.
Deze nieuwe Klimaatzaak tegen Shell bereiden we voor naast de eerdere Klimaatzaak tegen Shell over CO2-uitstoot. In die zaak stappen we naar de hoogste rechter, lees hierover meer in: Waarom we doorgaan met deze klimaatzaak tegen Shell.
Samen zorgen we ervoor dat jouw stem, en die van vele, vele duizenden anderen, wordt gehoord. Elk nieuw olie- of gasveld is er 1 te veel! Dus steun onze Klimaatzaak en word supporter.