De olie- en gasplannen van Shell verergeren de klimaatcrisis

Shell heeft 700 nieuwe olie- en gasvelden in bezit en blijft zoeken naar nóg meer. Dit blijkt uit ons nieuwste onderzoek in samenwerking met Global Witness. Lees meer over de schokkende resultaten.

Dit zijn de belangrijkste resultaten

Het rapport gaat over de huidige olie- en gasvelden die Shell per 9 april 2025 in bezit heeft. De titel van dit rapport is glashelder: 'Developing Disaster. How Shell continues to fuel the climate crisis.' Dit is een ramp in wording. 

  • Shell heeft in totaal 1196 olie- en gasvelden volledig of deels in zijn bezit. Hiervan zijn 700 olie- en gasvelden (59%) nog niet in gebruik genomen, en 496 (41%) wel al in gebruik genomen.
  • Als Shell stopt met nieuwe olie- en gasvelden aanboren, zou dit maar liefst 5,2 miljard ton CO2-uitstoot voorkomen. Dat is evenveel als 36 keer de jaarlijkse uitstoot van heel Nederland!
  • Als Shell doorgaat met nieuwe velden betekent dit dat de CO2-uitstoot van Shell's productietak in 2030 met 4%* kan toenemen (in vergelijking met 2022).
  • Als Shell al zijn olie- en gasvelden (onontwikkeld en ontwikkeld) aanboort, loopt de CO2-uitstoot op tot 10,8 GtCo2: dat is 1/4 van de wereldwijde CO2-uitstoot.

 * Eigenlijk gaat het om meer

Shell draagt ​​niet alleen bij aan de klimaatcrisis door olie en gas te produceren uit eigen velden, maar is ook een van de grootste spelers in de olie- en gashandel. Shell verkoopt veel meer olie en gas van andere producenten dan het zelf produceert. De hierboven genoemde percentages gaan over de uitstoot veroorzaakt door Shell's eigen productietak, en niet door het hele bedrijf.


Shell stopt niet uit zichzelf

In mei 2021 oordeelde de rechter voor het eerst dat Shell een verplichting heeft om zijn uitstoot te verminderen. Sinds dat moment heeft Shell 32 nieuwe olie- en gasvelden in gebruik genomen. Die zijn goed voor bijna 7x de uitstoot van Nederland. 

Geen ruimte voor nieuwe olie- en gasontwikkeling

De wetenschap is glashelder: voor het klimaat is elk nieuw olie- en gasveld er 1 te veel. Als de industrie alle olie en gas haalt uit bestaande velden, gaan we zelfs al ver over de 1,5 °C opwarming van de aarde heen. Dit kunnen we alleen voorkomen als grote vervuilers als Shell geen nieuwe olie- en gasvelden meer mogen aanboren.  
 
De jaren tot 2030 zijn zeer belangrijk om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 °C en gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. De komende jaren moeten Nederland en de rest van de wereld snel minder CO2 uitstoten. Als Shell nieuwe olie- en gasvelden in gebruik blijft nemen, neemt de CO2-uitstoot alleen maar toe.

--> Lees het hele rapport

Gezonde toekomst voor iedereen

De tijd dringt en de wereld kijkt mee. Want een leefbare toekomst vraagt om actie. We kunnen niet wachten. Daarom gaan we door tot alle vervuilers groen zijn. Daar ben jij juist nu heel hard bij nodig. Want: grote vervuilers zijn sterk, met z'n allen zijn wij sterker. Help je mee? Steun dan nu onze nieuwe Klimaatzaak tegen Shell.

 

 

Steun onze nieuwe rechtszaak tegen Shell

Wij starten een nieuwe Klimaatzaak tegen Shell. We willen dat Shell stopt met het aanboren van nieuwe olie- en gasvelden. Want voor het klimaat is elk nieuw veld er 1 te veel. En jij kan meedoen. Laat zien dat ook jij onze nieuwe rechtszaak steunt en word supporter.

Loading...