Zo komen we af van olie en gas

De Russische aanval is een verschrikking voor de Oekraïense bevolking. Miljoenen mensen op de vlucht en vele levens verwoest. Ook laat de oorlog zien dat de import van olie en gas Europa in de greep houdt én bijdraagt aan de ellende. Hoe komen we er van af? Dit zijn 7 structurele korte- en lange termijn oplossingen.

Meer lezen over hoe wij aankijken tegen de oorlog in Oekraïne en de link tussen fossiele brandstoffen en het geweld van Poetin? Hier lees je een uitgebreide reactie.

1. Stel een importheffing in voor olie en gas

Poetin betaalt de invasie voor een groot deel uit Russische olie- en gaswinsten. Een heffing op de import van olie en gas is een goede eerste stap. Daarna moeten alle fossiele brandstoffen uit Rusland verboden worden. En daarmee slaan we 2 vliegen in 1 klap, want in het Klimaatakkoord van Parijs is al toch vastgelegd dat onze CO2 uitstoot gehalveerd moet worden vóór 2030.

2. Eerlijke energiebesparing

Minder douchen en je thermostaat omlaag: de energievraag gaat naar beneden als iedereen bespaart. Maar wat doe je als je in een tochtig huis woont en je geen geld hebt om je huis te isoleren? Wie het niet zelf kan betalen heeft hulp nodig van de overheid. Denk ook aan bedrijfspanden die energiezuiniger zijn en aan slimmere oplossingen voor de industrie. Het is belangrijk dat de overheid hiermee aan de slag gaat, flink investeert en regels voor opstelt. 

3. Minder gas, kolen en olie, méér zon en wind

Laten we de overstap naar écht duurzame energiebronnen, zoals wind en zon versnellen. We kunnen meer investeren. Een verdriedubbeling van de huidige ambitie is makkelijk haalbaar. Meer zonnepanelen op daken en in velden. Gas is niet groen, dus hoort niet op de de Europese lijst van groene beleggingen. Al voor de invasie van Oekraïne was dit voorstel van de Europese Commissie niet acceptabel. Sinds de Russische inval is dit helemaal onhoudbaar. Wij pleiten voor het intrekken van dit voorstel.

4. Duurzaam én betaalbaar vervoer

Het is belangrijk dat een goede bereikbaarheid voor iedereen toegankelijk is. Dat de overheid mensen helpt die afhankelijk zijn van de auto door ze een duurzamer en makkelijker alternatief te bieden. Wij zijn voor een actieplan om ons olieverbruik te verminderen, bijvoorbeeld:

  • uitstootvrij stadsvervoer in 2025;
  • elektrische deelauto’s en -fietsen in dorpen en wijken plaatsen;
  • een lagere maximum snelheid om brandstof te besparen;
  • afschaffing van de belastingvrije reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer.

5. Meer vliegen is meer betalen

Hoe meer iemand vliegt, hoe duurder de tickets worden. Een veelvliegersheffing  zorgt ervoor dat mensen vaker ander vervoer kiezen. Verbied daarnaast korte en lege vluchten. En maak treinverbindingen beter en sneller.

6. Landbouw moet duurzamer

Versnel de plannen om landbouw te verduurzamen.  Halveer de veestapel. Geef prioriteit aan het verbouwen van voedsel voor mensen boven veevoer. Dit is extra belangrijk nu de voedselprijzen snel stijgen. Stop zo snel mogelijk met de kunstmestindustrie. Deze industrie verbruikt erg veel gas en heeft geen toekomst in duurzame landbouw. 

7. Biobenzine of een dure boterham

Rusland en Oekraïne zijn heel grote leveranciers van graan ter wereld. Europa verwerkt een deel van dit graan tot biobrandstof. Door de oorlog staan de graanleveringen onder druk. Dat zorgt voor hoge voedselprijzen. Als we onmiddellijk stoppen met biobrandstof maken van dit graan, dan blijft er meer graan over voor voedsel.

Hoe gaat we dit allemaal betalen?

  •  Door  het invoeren van een meevallersbelasting (windfall tax) voor olie- en gasbedrijven.. Een meevallersbelasting is een belasting op de winst die bedrijven krijgen door plotselinge, hoge energiepijzen waarvoor ze niet verantwoordelijk zijn. Met andere woorden: een meevaller. 
  • Het belastingstelsel zo aanpassen dat mensen met hogere inkomens die veel vervuilende energie verbruiken daarvoor  steeds meer belasting gaan betalen;
  • Een hogere CO2-heffing voor de industrie.

Samen met 26 Europese ngo's roepen we de leiders van Europa op: Stop met het financieren van Poetin's oorlog tegen Oekraïne. Verbied alle olie- en gasimporten uit Rusland. Ook eisen we dat tankstations duidelijk moeten aangeven waar ze hun olie vandaan halen. Zo weet jij waar het vandaan komt.

En hoe kan jij helpen?

Een eerlijke en klimaatvriendelijke samenleving is mogelijk. Maar vanzelf gaat het niet. Grote vervuilers hebben een belangrijk aandeel en politici kunnen dat afdwingen. Daarom hebben we jouw hulp nodig. Want samen hebben we invloed en krijgen we ze wel in beweging!

Foto: Een jonge vrouw houdt bij een protest tegen gaswinning een bordje omhoog met daarop 'Wij zijn de energierevolutie´.

Loading...