Tussen de 234.000 en 635.000 huishoudens kunnen geen kant meer op. Zij hebben een laag inkomen, een tochtig huis en dus hoge stookkosten, en geen geld om te isoleren. Zonder maatregelen is deze groep in 2030 met 30% gestegen. Dat mag niet gebeuren, vindt Milieudefensie.
Hoe groot de groep precies is, hangt af van hoe je meet. Maar zeker is, dat als we niets doen een nog grotere groep mensen te maken krijgt met energiearmoede. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Milieudefensie en de European Climate Foundation is gedaan door CE Delft.
Iedereen moet mee kunnen doen aan de overstap op duurzame energie en energiebesparing. Maar dat is nu niet het geval. Veel huishoudens kunnen de energierekening niet meer betalen en zitten daardoor noodgedwongen in de kou of in de schulden. Als het beleid van de overheid niet verandert en de energieprijzen hoog blijven of verder stijgen, krijgen veel meer huishoudens hier de komende jaren mee te maken.
In het rapport worden verschillende maatregelen onderzocht. De uitkomsten zijn hoopgevend. Als we het slim doen, kan het halen van klimaatdoelen én het tegengaan van energiearmoede hand in hand gaan. Daarvoor is de komende jaren een combinatie van maatregelen nodig.
De overheid kan bijvoorbeeld het isoleren van woningen verplicht stellen. Daardoor daalt het energiegebruik van bewoners, en daarmee hun energierekening. Door financiële steun aan wooncorporaties en particuliere verhuurders en eigenaren helpt de overheid bewoners om aan die verplichting te voldoen. Dat voorkomt energiearmoede. En het dalende energiegebruik levert tegelijkertijd een forse daling van de CO2-uitstoot op.
De overheid kan voorkomen dat kwetsbare huishoudens de dupe worden van gestegen gasprijzen. Wie in een tochtig huis woont, betaalt zich blauw met de gestegen energieprijzen van de afgelopen maanden. Daarom riepen de FNV, de Woonbond en Milieudefensie de overheid op om huishoudens in energiearmoede beter te helpen. Ook vroegen wij om een warmtefonds, zodat juist de slechtste woningen zo snel mogelijk worden verduurzaamd.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?