english

Koken op inductie: het is een eitje

Inductie is de meest veilige en energiezuinige manier van koken. Toch heeft de inductie kookplaat nog geen goed imago. Ik heb de 5 misverstanden van het koken op inductie voor je op een rijtje gezet.

1. Het is gevaarlijk
2. Het is duur
3. Je hebt speciale pannen nodig
4. Je kunt niet alle gerechten maken
5. Het is moeilijk

Koken op inductie heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Dus, ben je van plan om je keuken te verbouwen of ga je binnenkort verhuizen? Stap dan over op inductie!

1. Het is gevaarlijk 

Koken op inductie is juist veiliger. Zelfs de meest veilige manier. Bij koken op gas is sprake van open vuur. Bovendien heb je kans op gaslekken. Bij elektrische keramische kookplaten kun je je branden, omdat de platen ontzettend heet worden. Dit alles is niet het geval bij inductie. Een inductiekookplaat heeft een andere techniek. Bij koken op inductie ontstaat er een magnetisch veld tussen de pan en de kookplaat. Daardoor wordt de pan warm, maar de plaat zelf blijft koel.

symbolen_warmtebronnen_inductie.jpg

2. Het is duur

Koken op inductie is juist goedkoper dan gas of keramisch. En omdat de inductieplaat op stroom werkt, kun je de stroom helemaal duurzaam opwekken. Zelfs met je eigen zonnepanelen. Op de lange termijn zijn duurzame energiebronnen goedkoper, dus dat geldt ook voor inductie. Daarnaast werkt een inductieplaat efficiënter en energiezuiniger (en dus goedkoper). Want alleen het oppervlakte waar de pan de plaat raakt wordt in werking gezet. Bovendien is een inductieplaat zelf ook niet duurder dan andere opties.

3. Je hebt speciale pannen nodig

Voor koken op inductie kun je speciale pannen kopen, maar dat hoeft niet. De enige vereiste is dat het materiaal van de pan magnetisch is. Materialen als (giet)ijzer werken dus prima op inductie. Weet je niet of jouw pannen geschikt zijn? Test het door een magneetje tegen de onderkant van de pan te houden. Blijft die plakken? Bingo! Jouw inductie kookfestijn kan beginnen.

RS65333_2018_KlimaatFestival_DoroteaPace-38.jpg

4. Je kunt niet alle gerechten maken

Op inductie kun je juist wel alles koken. Grillen, braden, sudderen – alles. Om te wokken kun je gemakkelijk aan de slag met een speciale wokplaat of een wokpan met een platte bodem. En omdat een inductieplaat supersnel reageert, is het ook nog eens geschikt voor langzaam of juist snel garen. Je kunt zelfs de precieze tijd en graad instellen. Dus: koken op inductie is juist flexibeler en beter te controleren. Daardoor is het geschikt voor alle gerechten.

5. Het is moeilijk

Koken op inductie is juist makkelijker dan op gas of keramisch. Sterker nog, het is een eitje! De snelheid waarmee je kunt werken is echt ideaal. En ook de timerfunctie maakt het leven makkelijker. Bovendien is de inductie kookplaat supermakkelijk schoon te houden. Het vlakke en gladde oppervlak heeft geen hoeken en gaten, waardoor er weinig aan blijft koeken. Doekje erover en klaar is kees. Dat kun je niet zeggen van de roosters van een gasfornuis.

Ik ben al om. Jij ook? Wil je helemaal wonen zonder gas? Lees dan eens de routekaart naar gasloos wonen.

Zorg dat Shell zich aan de uitspraak van de rechter houdt

Wat is dat toch met Shell? Vorig jaar veroordeelde de rechter het bedrijf. De uitstoot moet in 2030 met bijna de helft omlaag. Maar ze doen niks. Dat brengt wereldwijd mensenlevens in gevaar. Spreek de verantwoordelijke bestuursleden van Shell daarom persoonlijk aan en stuur ze nu een kaartje.

Wil je meer weten?

Loading...