Johan Remkes presenteerde woensdag zijn stikstofrapport. Zijn aanbevelingen zijn hoopgevend: Remkes vindt, net als Milieudefensie, dat banken, supermarkten en veevoerbedrijven een grote verantwoordelijkheid hebben.
De klimaat- en de stikstofcrisis moeten tegelijkertijd worden aangepakt. Een rechtvaardige aanpak kan niet zonder een stevige bijdrage van de ketenpartijen die het meeste verdienen aan de landbouw, zoals supermarkten, banken en veevoerbedrijven. Het is dan ook heel goed dat Remkes hier oog voor heeft in zijn rapport.
Nu komt het aan op concrete en snelle uitvoering. De klimaatcrisis, de natuur en boeren kunnen niet langer wachten. De opdracht voor de regering is duidelijk: dwing grote vervuilers mee te werken aan de oplossingen van de stikstofcrisis.
Afgelopen zomer voerde Remkes gesprekken met bedrijven, boeren en milieuorganisaties. Ook Milieudefensie zat aan tafel bij de stikstofbemiddelaar. Lees hier wat wij toen inbrachten.
Milieudefensie stelde eerder voor dat de Rabobank boerenleningen kwijtscheldt, zodat boeren kunnen verduurzamen. Dat zou een goede eerste stap zijn. En Albert Heijn zou meer gezonde producten moeten promoten en verkopen. Milieudefensie Jong presenteerde 4 eisen aan Ahold om de klimaatcrisis te stoppen.
Vind jij ook dat grote bedrijven in de voedselindustrie een goed klimaatplan moeten hebben? Onderteken dan de oproep. Samen pakken we grote vervuilers aan.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?