english

Drie schokkende feiten over luchtkwaliteit

Veel mensen zijn zich er niet van bewust hoe slecht de luchtkwaliteit in onze steden is. Hier drie schokkende feiten op een rijtje.

1. Gemiddeld leven we 13 maanden korter door ongezonde lucht

Inderdaad: dat is ruim een jaar korter! Dit is vastgesteld door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zie hierover ook dit artikel in NRC. We leven 9 maanden korter door fijnstof en 4 maanden korter door stikstofdioxide; samen dus 13 maanden. Tijd dat onze overheid hier iets aan gaat doen. En reden genoeg om vaak even een frisse neus buiten de stad te halen!

2.Elke dag ademen we evenveel giftige stoffen in als wanneer we 5 sigaretten zouden meeroken

Cafés en andere openbare plekken zijn nu allemaal rookvrij, wat natuurlijk heel mooi is. Maar ondertussen is de lucht die we in de stad inademen net zo schadelijk als meeroken met 5 sigaretten. Een opvallende vergelijking? We maakten deze vergelijking op basis van berekeningen van het RIVM, GGD Amsterdam en IRAS (onderzoeksinsituut van de Universiteit van Utrecht).

Verkeer zorgt voor bijna 20% van alle CO2-uitstoot in Nederland

De invloed van wegverkeer op het klimaat moet niet worden onderschat. Een rapport van onderzoeksbureau CE Delft in opdracht van Milieudefensie, Greenpeace en Natuur&Milieu toont aan dat maar liefst 18% van alle CO2-uitstoot in Nederland door het wegverkeer wordt uitgestoten. Hoog tijd voor meer duurzaam openbaar vervoer. En waarom niet eens wat vaker de fiets pakken?

Wil jij ook gezonde lucht? Teken de petitie!

Loading...