english

Drie schokkende feiten over luchtkwaliteit

Veel mensen zijn zich er niet van bewust hoe slecht de luchtkwaliteit in onze steden is. Hier drie schokkende feiten op een rijtje.

1. Gemiddeld leven we 13 maanden korter door ongezonde lucht

Inderdaad: dat is ruim een jaar korter! Dit is vastgesteld door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zie hierover ook dit artikel in NRC. We leven 9 maanden korter door fijnstof en 4 maanden korter door stikstofdioxide; samen dus 13 maanden. Tijd dat onze overheid hier iets aan gaat doen. En reden genoeg om vaak even een frisse neus buiten de stad te halen!

2. Elke dag ademen we evenveel giftige stoffen in als wanneer we 5 sigaretten zouden meeroken

Cafés en andere openbare plekken zijn nu allemaal rookvrij, wat natuurlijk heel mooi is. Maar ondertussen is de lucht die we in de stad inademen net zo schadelijk als meeroken met 5 sigaretten. Een opvallende vergelijking? We maakten deze vergelijking op basis van berekeningen van het RIVM, GGD Amsterdam en IRAS (onderzoeksinstituut van de Universiteit van Utrecht).

3. Gemiddeld kost een auto wel 4.000 euro aan maatschappelijke gezondheidskosten

De markt bepaalt de prijs van een auto. Maar omdat een auto de lucht vervuilt, veroorzaakt die ook maatschappelijke gezondheidskosten. Zoals in de zorg. Jaarlijks overlijden 12.000 mensen aan de vieze lucht die ze inademen. Nog meer worden ernstig ziek. Al die zorgkosten zijn niet bij de marktprijs meegerekend. De échte prijs ligt dus hoger. Gemiddeld wel 4.000 euro per auto. Lees hier verder.

Wil jij ook gezonde lucht? Teken de petitie!

Help ons de rechtszaak van de eeuw te winnen

Ondanks de klimaatcrisis blijft Shell doorgaan met vervuilen. Dat moet stoppen. Daarom klagen we Shell aan. In december begint onze rechtszaak. Wij nemen het op tegen een van de machtigste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons met wat je kan missen. Doe je mee?

Loading...