Dit zijn onze 10 hoogtepunten van 2024

In een pittig jaar vol uitdagingen stonden we samen sterk. Wat hebben we veel gedaan om grote vervuilende bedrijven onder druk te zetten. Dat geeft energie! Samen gaan we door tot alle vervuilers groen zijn. Heel erg bedankt voor jouw steun!

Bekijk wat we met elkaar hebben bereikt

Onze 10 hoogtepunten op een rij:

  1. Nieuwe Klimaatzaak tegen ING
  2. CEO's grote bedrijven voelen onze druk
  3. Belangrijke Europese wet aangenomen
  4. Met 15.000 mensen lieten we van ons horen op de Zuidas
  5. Trots op de overwinning van Anabela Lemos en ons gezamenlijke werk
  6. Ook online voeren we de druk op grote vervuilers verder op
  7. Onze events bieden hoop en verbinding
  8. Met z'n allen zijn we sterker: al meer dan 400 bondgenoten doen mee
  9. Uitspraak hoger beroep Klimaatzak Shell biedt mogelijkheden en kansen
  10. Onze boodschap was niet te missen

 

1. Nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Op 19 januari kondigde Milieudefensie een baanbrekende klimaatzaak aan tegen ING vanwege de rol die deze bank speelt in het veroorzaken van klimaatverandering. Inmiddels hebben bijna 24.000 mensen zich aangemeld als mede-eiser. De aankondiging kreeg brede media-aandacht. Lees meer over onze Klimaatzaak tegen ING.

Aankondiging Klimaatzaak ING. Foto: Edo Landwehr

2. CEO’s grote bedrijven voelen onze druk

Honderden mensen hebben we getraind om de druk op te voeren tijdens de aandeelhoudersvergaderingen van Ahold Delhaize, ING, Unilever en KLM.

We stelden 1 terugkerende vraag: “CEO, gaat u zich houden aan het klimaatakkoord van Parijs, dus minimaal 48% minder uitstoot in absolute zin (scope 1, 2 en 3) ten opzichte van 2019?” Bij Ahold en ING waren er zoveel vragenstellers aanwezig dat ze in de zaal de meerderheid uitmaakten van alle aandeelhouders samen. Maar liefst 14 organisaties sloten zich aan bij onze actie.

Milieudefensie Jong maakte van het bezoek aan de aandeelhoudersvergadering van Unilever een feestje. In een touringcar naar Londen reisden zo’n 80 jonge aandeelhouders mee. Onder hen ook acteur Gaite Jansen, die een documentaire over deze bijzondere reis maakte: Once You Care. Deze film is later niet alleen door lokale groepen van Milieudefensie vertoond, maar ook in een Amsterdams filmhuis.

Groepsfoto aandeelhoudersvergadering ING. Foto: Wouter van Leeuwen

3. belangrijke Europese wet aangenomen

Na een succesvolle campagne werd in de EU een nieuwe wet aangenomen: de Klimaatzorgplichtwet, bijgenaamd de anti-wegkijkwet. Grote bedrijven moeten er voortaan alles aan doen om te voorkomen dat ze mensenrechten schenden of het milieu en klimaat schade toebrengen. Vervuilen mag niet, of dat nu dicht bij huis of ver weg gebeurt.

De lange naam voor deze wet is de Corporate Sustainability Due Diligence Directive, afgekort de CSDDD. De wet verplicht grote bedrijven zorgvuldigheid te betrachten als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen. Indirect komt de wet voort uit de rechtszaak van Milieudefensie tegen Shell Nigeria, en ook de Klimaatzaak tegen Shell heeft eraan bijgedragen. Bedrijven kunnen er niet meer onderuit: een beter milieu begint juist bij hen. 

Tijdens de Klimaatmars van 2021 vroegen we al aandacht voor een Klimaatpicht voor grote vervuilers.

Ander nieuws over belangrijke wetgeving:

Onder druk van de conservatieve krachten, stelde de Europese Unie de invoering van de Bossenwet uit 2023 een jaar uit. Maatschappelijke organisaties waaronder Milieudefensie én bedrijven voeren de druk op om de wet niet af te zwakken. Dat lijkt te helpen. Overheden, inclusief Nederland, en de Europese Commissie willen de wet onveranderd invoeren. Belangrijk, want anders blijft consumptie in rijke landen bijdragen aan ontbossing in arme landen.

Samen met andere maatschappelijke organisaties in Europa heeft Milieudefensie gepleit voor meer klimaatrechtvaardigheid in een Europese wet over mijnbouwproducten. Op 11 april is de Critical Raw Minerals Act (CRMA) aangenomen door de Raad van de EU en het Europees Parlement. Mede dankzij onze gezamenlijke inzet, is vastgelegd dat de EU jaarlijks ten minste 25% van alle verbruikte mijnbouwproducten moet hergebruiken.

4. Met 15.000 mensen lieten we van ons horen op de Zuidas

Tijdens de Klimaatmars van 31 mei maakten we samen een vuist tegen grote vervuilende bedrijven. We hadden één duidelijke eis: zet mensen boven winst. We hebben laten zien dat wij samen sterker zijn. Precies op de plek waar de macht van de grote bedrijven zit. Ze kunnen niet meer om ons heen! Het evenement vond plaats vlak voor de Europese verkiezingen om de klimaatcrisis hoog op de politieke agenda te houden.

Klimaatmars Zuidas. Foto: Muzi Ndiweni

5. Trots op de overwinning van Anabela Lemos en ons gezamenlijke werk

Anabela Lemos, leider van onze partnerorganisatie Justiça Ambiental! (JA!) in Mozambique, heeft de Right Livelihood Award gewonnen. We zijn enorm trots op haar moedige strijd tegen gaswinning in Noord-Mozambique. In dit gebied is de spanning enorm opgelopen sinds bedrijven er uit zijn op het gas in de bodem. Als gevolg daarvan zijn mensenrechten geschonden. Zo 'n 1 miljoen mensen is op de vlucht geslagen.

Ook Milieudefensie leverde in 2024 een belangrijke bijdrage aan de strijd voor gerechtigheid in het gebied. Zo hebben we meerdere keren aandacht gevraagd in de Tweede Kamer voor de controversiële steun die Nederland eerder gaf aan baggerbedrijf Van Oord, actief in Mozambique voor Total Energies. Dankzij ons internationale campagnewerk is de herstart van het omstreden gasproject tot nu toe voorkomen. Samen maken we impact, ook over de grenzen heen!

Inwoner Mozambique die vanwege gaswinning van zijn land verdreven wordt. Foto: ike Teuling

6. Ook online voeren we de druk op grote vervuilers verder op

Zoals je weet hebben we een dringende oproep aan vervuilende bedrijven: halveer je uitstoot, uiterlijk in 2030. Daarom vragen we onze veranderaars om een klimaatkaart te sturen, en de vervuilers te herinneren aan hun verantwoordelijkheid. Dat kan naar ABN AMRO, Ahold Delhaize, Unilever of KLM, of naar al deze vervuilers. Inmiddels hebben al meer dan 15.000 mensen dat gedaan.

Klimaatkaarten.jpeg

7. Onze events bieden hoop en verbinding

Van Rotterdam tot Utrecht en van Den Haag tot Amsterdam: Milieudefensie On Tour bracht hoop en verbinding. Per keer kwamen 350 tot 500 bezoekers bijeen. Op zo’n event voel je dat je niet alleen staat in de klimaatcrisis; dat we met z’n allen sterker zijn en verandering teweeg brengen.

Dat geldt zeker ook voor de 2 campagnedagen die we in 2024 organiseerden met veel mensen die nog nooit bij een Milieudefensie evenement waren geweest.

En laten we de bijzondere samenkomst op 1 december op het Utrechtse Domplein niet vergeten, waar we samen opstonden voor het klimaat. De verrassing van de middag was Carice van Houten, die ons allemaal inspireerde met haar boodschap over hoop en actie. Haar speech maakte dat iedereen de kou even vergat.

Bijeenkomst Sta op voor het Klimaat. Foto: Marten van Dijl

8. Met z’n allen zijn we sterker: al meer dan 400 bondgenoten doen mee

Hoe meer mensen hun stem laten horen, hoe groter de druk op grote vervuilende bedrijven. Want het is hard nodig dat zij hun uitstoot halveren. Daarom roepen we ook organisaties op om onze oproep aan grote vervuilers te steunen. Van maatschappelijke organisatie tot kerk, van bedrijf tot sportvereniging: ruim 400 bondgenoten doen met ons mee!

Onthulling bord met logo's van meer dan 300 organisaties die meedoen met onz eoproep ana bedrijven om te vergroenen. Foto: Edo Landwehr

9. Uitspraak hoger beroep Klimaatzaak Shell biedt mogelijkheden en kansen

Van de uitkomst van het hoger beroep in onze Klimaatzaak tegen Shell hing veel af. Direct na afloop was niet gelijk duidelijk dat de uitspraak van de rechter een belangrijke stap vooruit betekende. Maar dat is het zeker. We kunnen grote vervuilers nu nog gerichter aanpakken en dwingen om te vergroenen.

De rechter sprak op 12 november maar een half uurtje. Maar met deze uitspraak heeft de rechter een stevige basis gelegd voor onze vervolgstappen in de strijd tegen gevaarlijke klimaatverandering. En niet alleen hier in Nederland, maar wereldwijd.

Dit zijn de hoopvolle uitspraken van de rechter:

  1. Bescherming tegen gevaarlijke klimaatverandering is een mensenrecht.
  2. Shell en andere grote bedrijven hebben de plicht om gevaarlijke  klimaatverandering tegen te gaan en mensenrechten te respecteren.
  3. Shell moet zich houden aan het klimaatakkoord van Parijs.
  4. Shell’s nieuwe olie- en gasplannen gaan rechtstreeks in tegen het klimaatakkoord van Parijs.
  5. Grote vervuilers zoals Shell hebben de macht om gevaarlijke klimaatverandering te bestrijden.

Het geeft ons de energie om door te gaan tot alle vervuilers groen zijn.

Lees hoe klimaatzaken zorgen voor verandering.

Campagneafbeelding: we gaan door tot alle vervuilers groen zijn

10. Onze boodschap was niet te missen

Je kwam ons overal tegen met ons nieuwe logo en onze nieuwe stijl: bij acties, op tv en online. Met steeds dezelfde boodschap: grote vervuilers moeten eindelijk in actie komen voor het klimaat, samen krijgen we dat voor elkaar. Dat die boodschap aankomt, zien we terug in opinieonderzoeken. De meeste Nederlanders zijn het namelijk met ons eens. Ook dat zorgt voor druk op de bedrijven.

Nogmaals ontzettend bedankt voor jouw steun en inzet in 2024. Op naar nog meer impact in 2025. We kunnen niet wachten.

Nieuwjaarskaart 'Samen sterker'. Op naar een succesvol 2025.

Loading...