Hoe klimaatzaken zorgen voor verandering

Onze Klimaatzaak tegen Shell heeft een enorme invloed en impact op de wereld. We geven je 5 redenen waarom klimaatzaken een onmisbaar middel zijn in de strijd tegen gevaarlijke klimaatverandering.

1. de Uitspraak helpt mensen wereldwijd met eigen rechtszaken

Je moest goed opletten op 12 november: de rechter sprak maar een half uurtje. Maar met de uitspraak heeft de rechter een stevige basis gelegd die ons gaat helpen in onze strijd tegen gevaarlijke klimaatverandering. En niet alleen hier in Nederland, maar wereldwijd. Dat zit zo:

Als een rechter een belangrijke beslissing neemt in een klimaatzaak, helpt dit andere mensen om deze uitspraak te gebruiken in hun eigen rechtszaken. Waar dan ook ter wereld. Een uitspraak bestaat uit allerlei verschillende onderdelen. Iedereen kan naar de uitspraak verwijzen in de rechtszaal. Op deze manier versterken wij samen de juridische basis voor verdere actie tegen gevaarlijke klimaatverandering. 

hoe mensen voortbouwen op onze uitspraak

Dit zijn de hoopvolle uitspraken van de rechter:

  1. Bescherming tegen gevaarlijke klimaatverandering is een mensenrecht.
  2. Shell en andere grote bedrijven hebben de plicht om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan en mensenrechten te respecteren.
  3. Shell moet zich houden aan het klimaatakkoord van Parijs.
  4. Shell’s nieuwe olie- en gasplannen gaan rechtstreeks in tegen het klimaatakkoord van Parijs.
  5. Grote vervuilers zoals Shell hebben de macht om gevaarlijke klimaatverandering te bestrijden.

>> Lees meer over deze 5 bouwstenen

Directeur Donald Pols staat de pers te woord na uitspraak in Shell hoger beroep

Foto: directeur Donald staat pers te woord © Frank van Beek / Milieudefensie

2. Onze Rechtszaak laat zien dat groene imago niet klopt

Grote vervuilers zoals Shell doen zich graag beter voor dan ze zijn. Ze zullen er alles aan doen om hun meest vervuilende informatie geheim te houden. Met een rechtszaak kan het lukken om die verborgen informatie openbaar te maken. Tijdens de zittingsdagen in het hoger beroep gaf Shell toe dat de uitstoot van het bedrijf in 2030, als het aan Shell ligt, niet lager zal zijn dan nu.
 
De informatie die vrijkomt bij rechtszaken is niet alleen te zien door partijen maar ook door journalisten, politici en burgers. Hierdoor verandert het beeld over een bedrijf en ontstaat er vanuit de samenleving meer druk op dit bedrijf om te veranderen.

3. de Uitspraak zet bedrijven verder onder druk

Een uitspraak van de rechter vestigt de aandacht opnieuw op het probleem van klimaatverandering. Dit helpt de publieke opinie beïnvloeden en zet bedrijven en overheden onder druk om sneller te handelen. 

  • Zo zeggen steeds meer rechters dat het een mensenrecht is om beschermd te worden tegen gevaarlijke klimaatverandering.
  • Trekken steeds meer pensioenfondsen en andere organisaties zich terug uit olie- en gasbedrijven.
  • En geloven steeds minder mensen de groene praatjes van grote vervuilers.


4. Juristen wereldwijd kunnen direct aan de slag

We kregen in de weken na de uitspraak berichten van advocaten en juristen die blij zijn met de uitspraak van de rechter. Zij wijzen bijvoorbeeld op de bevestiging dat bedrijven zoals Shell mensenrechten moeten respecteren, en dat gevaarlijke klimaatverandering veroorzaken een schending is van die mensenrechten. . Dat kan goed worden gebruikt in andere (klimaat)zaken. Hieronder een paar van deze reacties:

Klimaatjurist Tim Bleeker van de Vrije Universiteit in NRC: “Het hof zet de deur wagenwijd open om een rechterlijk bevel te vragen om nieuwe investeringen in olie en gas te beperken.”
 
Britse advocaten Sarah Hill-Smith en Nigel Brook: “Het hof verwierp veel van de basisargumenten van Shell en gaf belangrijke richtlijnen voor de verantwoordelijkheid van multinationale bedrijven voor hun bijdragen aan klimaatverandering - en zette daarmee de deur op een kier voor toekomstige rechtszaken.”

5. Motivatie voor mensen om in actie te komen

Niet alleen advocaten hebben iets aan een uitspraak van de rechter. Een uitspraak moedigt mensen aan om zelf in actie te komen. Als een rechter bijvoorbeeld oordeelt dat bedrijven een plicht hebben om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan, inspireert dit mensen om in actie te komen en druk uit te oefenen op grote vervuilers. En hoe meer mensen in actie komen hoe beter. Want vervuilers zijn sterk, met z’n allen zijn wij sterker.

Kom ook in actie

Laat grote vervuilers weten dat het de hoogste tijd is om in actie te komen. Stuur ze een klimaatkaart. Zo geven we een duidelijke boodschap: halveer je uitstoot, uiterlijk 2030. Doe je mee?

Foto bovenaan: het hof Den Haag © Frank van Beek / Milieudefensie

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...