Terugblik op een spetterend AVA-seizoen

Het seizoen van de algemene vergaderingen van aandeelhouders (AVA) zit erop. We blikken terug op een reeks succesvolle AVA's. Met honderden activistische aandeelhouders hebben we meerdere CEO's scherp ondervraagd.

Ook dit seizoen waren we er klaar voor, met dit keer nóg hogere ambities. Ons plan: honderden activistische aandeelhouders trainen om een vraag te stellen aan de CEO's van grote, vervuilende bedrijven.

Dit gebeurt ten overstaan van de 'echte' aandeelhouders én de gehele bestuursraad. De terugkerende vraag: "CEO, gaat u zich houden aan het klimaatakkoord van Parijs, dus minimaal 48% minder uitstoot in absolute zin (scope 1, 2 en 3) ten opzichte van 2019?" klonk veelvuldig.

Op de agenda dit jaar welgeteld 4 aandeelhoudersvergaderingen: Ahold Delhaize, ING, Unilever en KLM. Onze ambities zijn meer dan gehaald, vooral dankzij alle geweldige veranderaars die mee op avontuur gingen. Een terugblik!

Aftermovie AVA's

Milieudefensie Jong

Het AVA-seizoen was een samenwerking tussen Milieudefensie en Milieudefensie Jong. En dat was een groot succes! De prachtige mix van piepjonge en zeer ervaren veranderaars zorgde voor een unieke sfeer en verbondenheid. Laat je overigens niet afleiden door die jonge leeftijd: met ontzettend veel power en zeer goed voorbereid stelden de jongeren zonder blikken of blozen hun scherpe vragen aan de meest stugge CEO's. Hulde!

isawinnie.jpg
Winnie Oussoren (voorzitter Milieudefensie Jong) en Isabel Tomlow (campagneleider Milieudefensie Jong) tijdens de AVA van ING. © Wouter van Leeuwen.

De AVA's op een rij

Ahold Delhaize (Zaandam)

Op 10 april hebben wij het AVA-seizoen afgetrapt met de vergadering van Ahold Delhaize in Zaandam. Het eerste moment dat we als groep activistische aandeelhouders samen sterk stonden: met meer dan 100 mensen! Ook acteur Anniek Pheifer was erbij om de CEO ter verantwoording te roepen. Op onze vraag die we bij de AVA van Ahold bijna 10 keer hebben kunnen stellen, kwam geen duidelijk antwoord.

anniekinterview.jpg
Anniek Pheifer op de AVA van Ahold. © Wouter van Leeuwen


ING (Amsterdam)

Bij ING maakten we een spectaculair entree met onze zeilboot inclusief spandoek, waarop stond: 'ING bankier van de klimaatcrisis'. Eenmaal binnen hebben we -samen met onze bondgenoten- heel veel vragen kunnen stellen. Zo hebben we de vergadering volledig in het teken van het klimaat gezet. Onze terugkerende vraag werd niet beantwoord door het bestuur.

INGhoofdfoto.jpeg
Zeilboot met spandoek en honderden activistische aandeelhouders bij ING AVA. © Marieke Wijntjes


Unilever (Londen)

Londen baby! Na een bus- en boottocht kwamen we aan bij onze eerste internationale AVA van dit seizoen. Ondanks de lange reis kwamen onze veranderaars vol energie aan. Met een luidruchtige maar waardige buitendemonstratie maakten we onze boodschap duidelijk, mede versterkt door bondgenoten Friends of the Earth EWNI en Walhi uit Indonesië.

Ook acteur Gaite Jansen was mee om een vraag te stellen én om een documentaire te maken van de reis. Hou onze kanalen in de gaten, want die wil je zien!

Tijdens de vergadering kon CEO Hein Schumacher niet aan onze herhaalde vraag ontkomen. Zijn antwoord was dat Unilever al heel veel doet. Maar dat is dus lang niet voldoende om te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs. Zo hebben we - zelfs ver van huis – wel grote impact gemaakt tijdens de AVA van Unilever.

Gaite Jansen en Winnie Oussoren in de bus op weg naar de AVA van Unilever in Londen.
Gaite Jansen en Winnie Oussoren in de bus op weg naar de AVA van Unilever in Londen. © Jacco Stehouwer


KLM (Parijs)

Na een vliegensvlugge treinrit kwamen de veranderaars aan in Parijs. Zowel de reis als de vergadering waren relatief kort, maar het effect was groot! Met versterking van de luchtfietsers hebben we een unieke actie neergezet waar we erg trots op mogen zijn. Onze vraag werd door president-directeur Marjan Rintel afgedaan met 'we zetten grote en kleine stapjes'.

test
Compilatie van foto's van de KLM AVA in Parijs. © Wouter van Leeuwen

Wat nu..?

Helaas hebben we dus geen "Ja" als antwoord gekregen op onze vraag of de bedrijven zich gaan houden aan het klimaatakkoord van Parijs. Daarom blijven we druk zetten op deze (en andere) grote vervuilers. Anders moeten we wel, net als bij Shell en ING, naar de rechter te stappen. Toch kijken we terug op 4 hele succesvolle acties dit AVA-seizoen. Want met 100 of meer activistische aandeelhouders per AVA hebben we een duidelijk statement afgegeven. Dank aan iedereen die heeft geholpen dit mogelijk te maken!

Na een hele mooie maar intense periode gaan we deze zomer even op adem komen. Maar, het werk zit er nooit op. Daarom kijken we ook alweer uit naar nieuwe, mooie, krachtige acties met hopelijk net zoveel enthousiasme van veranderaars.

Wil je op de hoogte blijven? En net als iedereen die heeft meegedaan met het AVA-seizoen, je steentje bijdragen aan een beter klimaatbeleid van de grote vervuilers? 

> Sluit je dan aan bij onze beweging!

Foto bovenaan: groepsfoto van activistische aandeelhouders met groene vuisten. © Wouter van Leeuwen

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...