Dit is waarom Rabobank op onze lijst van grote vervuilers staat

De Rabobank is de grootste leningverstrekker van en investeerder in de landbouwsector van Nederland. Dit draagt indirect bij aan het verergeren van de klimaatcrisis en de stikstofcrisis. Hier lees je hoe dat zit.

Waar ken je Rabobank van?

De Rabobank is vooral bekend als bank van de voedsel- en landbouwsector, maar is ook groot in vastgoed en hypotheken. Het is een Nederlandse bank die ook internationaal actief is.

De Rabobank begon als een samenwerking om boeren financieel verder te helpen. Inmiddels is de bank uitgegroeid tot 1 van de grootste banken van Nederland, met meer dan 8 miljoen klanten. De bank is in bijna 40 landen actief. Het hoofdkantoor staat in Utrecht.

Hoe draagt Rabobank bij aan gevaarlijke klimaatverandering?

De Rabobank leent aan en investeert en belegt in vervuilende sectoren. Daardoor veroorzaakt het bedrijf jaarlijks een uitstoot van 46,4 megaton CO2. Dat is net zoveel als ruim 2 miljoen huishoudens in Nederland, of meer dan 2 keer de jaarlijkse uitstoot van de hele provincie Noord-Holland. 

In de periode 2015 - 2020 stak de Rabobank meer dan 1,4 miljard euro in bedrijven die handelen in producten met een hoog risico op ontbossing. Sommige van deze bedrijven kappen bijvoorbeeld grote stukken regenwoud om soja te verbouwen voor de veeteelt. Door de kap van het regenwoud sterven dieren en planten uit, raken mensen hun huis kwijt en neemt klimaatverandering toe.  

Hiernaast is Rabobank in Nederland 1 van de grootste investeerders in de voedsel- en landbouwsector. Deze sector is verantwoordelijk voor gigantisch veel uitstoot van CO2 en methaan. Beide zeer schadelijke broeikasgassen die zorgen voor de opwarming van de aarde. Daarnaast is de sector de grootste veroorzaker van de stikstofcrisis.

Hier lees je meer over onze stikstof standpunten en de belangrijkste uitkomsten van ons stikstofgesprek met Remkes.

Wat doet de Rabobank al aan duurzaamheid?

Rabobank zegt sinds 2007 energieneutraal te zijn als het gaat om de eigen bedrijfsvoering. Maar dat is maar een klein deel van de totale uitstoot van de Rabobank. Indirect veroorzaakt de bank met zijn investeringen namelijk veel meer uitstoot. De bank heeft vooral veel groene praatjes en neemt maar weinig écht groene maatregelen om de klimaatdoelen te halen.

Het groene sprookje van de Carbon Bank

Rabobank is 2 jaar geleden de Carbon Bank gestart. Carbon met de C van CO2 is koolstof, de stof die voor de opwarming van de aarde zorgt. De Carbon Bank geeft ‘carbon credits‘ aan boeren die aan boslandbouw doen, minder kunstmest gebruiken of minder diep ploegen. Grote vervuilende bedrijven kunnen die credits vervolgens kopen om hun CO2-uitstoot te compenseren. 

De maatregelen die de boeren nemen zijn op zichzelf goed. Alleen zouden de grote vervuilers zelf ook hun uitstoot moeten verminderen in plaats van compenseren. Want de bedrijven die de credits kopen kunnen ook op een andere manier verduurzamen, die wél effectief is. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van zonne- en windenergie.

Rabobank, investeer alleen nog in duurzame (boeren)bedrijven

Rabobank moet zijn investeringen in vervuilende sectoren zo snel mogelijk afbouwen om verdere klimaatverandering te voorkomen. De bank kan het goede voorbeeld volgen van bijvoorbeeld De Volksbank en Triodos Bank. Deze banken kunnen aantonen dat al hun investeringen in de landbouwsector duurzaam zijn. Het kan dus wel!

Wil je overstappen naar een duurzamere bank? In dit artikel lees je hoe je dit doet in 4 stappen.

Geen geld naar bedrijven zonder goed klimaatplan

Bedrijven maken nog niet uit zichzelf duurzame keuzes. Ze vragen zelfs geld van de overheid om te helpen bij hun verduurzaming. Terwijl ze dat echt zelf wel kunnen betalen. Bovendien: de vervuiler moet betalen, toch?

Foto bovenin: op 19 juli 2018 bood Milieudefensie ansichtkaarten van de Trek de Grens-campagne aan bij de hoofdkantoren van Rabobank, ING en ABN AMRO. Elke bank ontving 4 postzakken met in totaal 10.000 ansichtkaarten.

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...