Tenzij je een rekening hebt bij een duurzame bank, is de kans groot dat jouw bank de klimaatcrisis verergert met jouw spaargeld. En niet alleen banken doen dit. Ook pensioenfondsen en verzekeraars stoppen heel veel geld in vervuilende bedrijven.
Banken, verzekeraars en pensioenfondsen investeren en beleggen in allerlei soorten bedrijven en sectoren. Daar zitten veel bedrijven tussen die op wereldwijde schaal vervuilen. Denk bijvoorbeeld aan oliebedrijven of bedrijven die bossen kappen om er landbouwgrond van te maken.
Banken, pensioenfondsen en verzekeraars stoppen onvoorstelbaar veel geld in dit soort vervuilende bedrijven. En zo spelen ze een belangrijke rol in het verergeren van de klimaatcrisis.
Banken, verzekeraars en pensioenfondsen zijn de levensader van grote, vervuilende bedrijven. Die hebben namelijk (veel) geld nodig om hun activiteiten te kunnen betalen.
Stel je voor dat bedrijven en instellingen zoals banken, pensioenfondsen en verzekeraars duurzame keuzes zouden maken, met ál dat geld. Dat ze geen geld meer stoppen in bedrijven die olie, kolen en gas uit de grond halen, verwerken of verkopen. En juist geld stoppen in bedrijven die duurzame oplossingen aanbieden, zodat die kunnen groeien. Denk aan plantaardig voedsel, isolatiematerialen voor woningen of bedrijven en duurzame energie zoals windmolens en zonnepanelen. Hiermee zouden banken, verzekeraars en pensioenfondsen kunnen bijdragen aan een leefbare toekomst.
Zélf stoten banken, pensioenfondsen en verzekeraars niet zoveel broeikasgassen uit. Maar door geld te stoppen in vervuilende bedrijven zorgen ze indirect wel voor veel uitstoot. Dat noemen we in vaktermen ook wel de ‘Scope 3‘ uitstoot. Niet 1 van de banken, pensioenfondsen of verzekeraars die wij om hun klimaatplannen hebben gevraagd is van plan om deze uitstoot voldoende omlaag te brengen. Dat blijkt uit ons onderzoek naar hun klimaatplannen.
Om de indirecte uitstoot (Scope 3) van banken, pensioenfondsen en verzekeraars nog beter in kaart brengen, onderzochten we waar banken, verzekeraars en pensioenfondsen allemaal geld in stoppen. Én hoeveel broeikasgassen vervuilende bedrijven uitstoten via dat geld. De resultaten lees je in onze Klimaat Crisis Index: de Financiële Editie.
De klimaatcrisis wacht niet. Banken, pensioenfondsen en verzekeraars moeten sneller verduurzamen dan ze nu van plan zijn. Daarom kondigen wij op 19 januari een nieuwe rechtszaak aan, tegen een bank, pensioenfonds of verzekeraar.
Nog nooit eerder werd een bank, pensioenfonds of verzekeraar aangeklaagd voor zijn klimaatbeleid. Wil jij bijdragen aan dit baanbrekende moment? Doneer dan nu voor onze tweede klimaatzaak!
Foto bovenin: januari 2022 kregen 29 grote vervuilers een brandbrief van Milieudefensie waarin gevraagd werd om een klimaatplan. Op de foto krijgt een vertegenwoordiger van ABN Amro de brief aangereikt door een vrijwilliger van Milieudefensie / Milieudefensie Jong.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?