Wist je dat Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen jouw geld steken in producten die bijdragen aan ontbossing? Sterker nog; zij doen dit het meest van heel Europa! Daarom is er een wet nodig die álle bedrijven een klimaatplicht oplegt. Steun jij onze oproep?
Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen geven geld aan bedrijven die handelen in producten met een hoog risico op ontbossing. Denk aan palmolie en soja. Het gaat om miljarden euros. Hiervoor wordt vaak én veel ontbost in landen als Brazilië en Indonesië.
> Lees hier het hele onderzoek
Bos wordt gekapt en verbrandt zodat vee kan grazen in de Amazone in Brazilië. Foto: Victor Moriyama/Amazonia em Chamas
Er is geen enkele financiële sector in Europa die meer geld steekt in deze ‘ontbossingsrisicoproducten‘ dan de Nederlandse. Onze banken, verzekeraars en pensioenfondsen steken na de Verenigde Staten en Brazilië het meeste geld in rundvlees en lenen na China en de Verenigde Staten het meest aan sojabedrijven. ING en Rabobank staan zelfs in de internationale top 10 van financiële instellingen die geld lenen aan de sojahandel.
De Europese Unie heeft een nieuw wetsvoorstel om ontbossing te stoppen. Dat is een stap in de goede richting. Maar het voorstel raakt financiële bedrijven niet, terwijl zij ook bijdragen aan ontbossing. Daarom is een wettelijke klimaatplicht nodig die banken, verzekeraars en pensioenfondsen verantwoordelijk houdt.
We kunnen de klimaatcrisis niet stoppen zonder bossen. Gezonde bossen spelen een ontzettend belangrijke rol in het tegengaan van klimaatverandering omdat ze CO2 uit de lucht halen. Maar door ontbossing gebeurt in de Amazone nu juist het tegenovergestelde: een deel van het Amazonewoud stoot intussen meer CO2 uit dan het opneemt.
Bossen zijn ook van levensbelang voor de mensen en dieren die er wonen. 1,6 miljard mensen zijn direct afhankelijk van bossen voor hun levensonderhoud, waaronder 70 miljoen inheemsen. Daarnaast zijn bossen het leefgebied van 80% van alle soorten dieren en planten. Ontbossing bedreigt dus mensenrechten en de biodiversiteit.
Er zijn vaak beloftes gemaakt om ontbossing tegen te gaan. Maar zonder resultaat. De vrijwillige aanpak van bedrijven werkt niet. Honderden grote bedrijven als Ahold Delhaize en Unilever zijn hun belofte om hun keten 'ontbossingsvrij' te maken niet nagekomen.
Ook de Nederlandse regering komt haar beloftes niet na. Ze ondertekende in 2014 een verklaring om wereldwijde ontbossing in 2020 te halveren en in 2030 te stoppen. Maar sindsdien is er alleen meer oerbos gekapt. Tijdens de VN klimaattop in Glasgow in november heeft de regering opnieuw een verklaring getekend met de belofte om ontbossing in 2030 te stoppen.
Dat gaat alleen lukken met wetgeving. Een wet die álle bedrijven, inclusief onze banken, verzekeraars en pensioenfondsen, verplicht om netjes om te gaan met het klimaat, milieu en mensenrechten. Wij roepen daarom de regering op een wettelijke klimaatplicht in te voeren.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?