102.945 kaartjes: banken, trek de grens voor ontbossing!

Vandaag overhandigen we een levensgrote ansichtkaart aan ABN AMRO, ING en Rabobank. De kaart staat symbool voor alle 102.945 exemplaren die de banken nu hebben ontvangen.

Met de kaarten roepen de schrijvers de banken op om te stoppen met het financieren van palmoliebedrijven. Gaan ABN AMRO, ING en Rabobank hun leven beteren? De bal ligt bij hen.

Hoe zit het ook alweer?
ABN AMRO, ING en Rabobank zijn medeverantwoordelijk voor de vernietiging van het regenwoud. Dat onthulde Milieudefensie onder andere in het Zwartboek Draw the Line. Banken steken miljarden euro's in palmoliebedrijven. Voor de aanleg van palmolieplantages wordt op grote schaal regenwoud gekapt. Mensen die in het bos wonen en werken, worden daarbij van hun land verjaagd. Dieren dreigen uit te sterven.

De ansichtkaarten bleven maar komen

Tienduizenden mensen hebben de banken een kaart gestuurd. Zij willen dat banken stoppen met het financieren van palmoliebedrijven, waarvoor regenwoud wordt gekapt. 3 weken na de start van de campagne hebben we de eerste 30.000 kaarten al aangeboden bij de hoofdkantoren van ABN AMRO, ING en Rabobank. Een tweede lading boden we in september 2018 aan. De laatste maanden bleven de kaarten binnenstromen. Namens deze 10.085 nieuwe mensen overhandigden we daarom vandaag een extra grote ansichtkaart aan de banken.

Hoe reageerden de banken?aanbieden ansichtkaart 2-ing-site-g.jpg


ING zei de kaarten graag in ontvangst te willen nemen. Ze willen luisteren naar de zorgen die er leven. De bank heeft vorig jaar besloten geen nieuwe palmoliebedrijven meer te financieren. Maar bestaande klanten – waaronder meerdere controversiële bedrijven - blijven ze wel financieren.

aanbieden ansichtkaart Rabo2-site.jpg

Ook bij Rabobank waren we welkom. Deze bank meldde onlangs dat ze afscheid hadden genomen van 1 bedrijf. Volgens “welingelichte bronnen” was dat Indofood – een van de meest dubieuze bedrijven. Heel veel bedrijven, met name uit andere landen, doen om die reden allang geen zaken meer met Indofood. Met hun andere palmoliebedrijven blijft de Rabobank zaken doen. Wij concluderen daarom dat daarin niets is verandert.

ABN aanbieding-site.jpg

ABN AMRO nam de kaarten ook op hun hoofdkantoor in ontvangst. En net als bij hun collega's beloofden ze de kaart te overhandigen aan hun CEO. ABN AMRO kiest ervoor palmoliebedrijven te blijven financieren.

Alle drie de banken geven aan hun inspanningen te hebben vergroot om de misstanden bij palmoliebedrijven te verminderen, en geven aan dat de forse druk van Milieudefensie daaraan heeft bijgedragen. Maar volgens ons luisteren de banken nog niet genoeg naar de zorgen van hun klanten en andere bezorgde burgers.

Banken falen al heel lang

De banken ontlopen al decennia lang hun verantwoordelijkheid. Al sinds 2001 voert Milieudefensie actie bij ABN AMRO, ING en Rabobank om misstanden te voorkomen. In 2018 publiceerde Milieudefensie het zwartboek ‘Draw the Line’. Wat blijkt? Nederlandse banken slagen er maar niet in te voorkomen dat met hun en ons geld tropisch regenwoud wordt gekapt, en land- en mensenrechten worden geschonden.

Regels nodig voor foute investeringen

Op dit moment houdt niets ABN AMRO, ING en Rabobank tegen om winst te maken ten koste van het regenwoud en haar bewoners. De ervaring leert ons dat deze banken daar uit zichzelf onvoldoende verandering in zullen brengen. Alleen als de overheid zorgt voor regels, kunnen we dit soort foute financiering aan banden leggen.

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...