Zes simpele tips om thuis water te besparen

Wereld Water Dag – hoogste tijd voor een ode aan water! In Nederland is bijna niets zo goedkoop als water uit de kraan. En de kwaliteit is uitstekend. Die ongekende luxe moeten we koesteren, maar dat doen we helaas niet. Zo gebruiken we per persoon ruim 120 liter per dag! Hieronder vind je een aantal simpele tips om thuis water te besparen.

1. Douchen

Wist je dat één minuut per dag korter douchen al gauw duizenden liters water per jaar kan besparen? Kies je ook nog voor een waterbesparende douchekop, dan ben je – zonder extra moeite - helemaal bewust bezig. Gezien de hoeveelheid water die je ervoor nodig hebt, is een bad nemen  een no-go (sorry!).

2. Toilet

Heb je een oude stortbak WC zonder kleine en grote spoelknop? Leg dan een fles water in de stortbak. Daardoor past er minder water in de stortbak en bespaar je die hoeveelheid bij elke doorspoelbeurt. Daarnaast; als je per dag genoeg drinkt, is de kleine boodschap vrijwel niet te ruiken. Doorspoelen kan je dan af en toe overslaan, zeker als je alleen thuis bent. Dat bespaart je op jaarbasis al snel enkele honderden liters!

3. Tanden poetsen

Laat jij tijdens het tanden poetsen of mond spoelen de kraan door lopen? Dit is zinloze waterverspilling. Als je twee minuten poetst, laat je zo 40 liter water door de gootsteen spoelen. Ons advies: gewoon dichtdraaien als je het niet gebruikt!

4. Regenwater

Je planten hebben af en toe ook water nog. Hier kan je prima regenwater voor gebruiken; een flinke regenton levert je al snel enkele duizenden liters per jaar op! Je kunt het water ook gebruiken om bijvoorbeeld je ramen te zemen of je auto te wassen.

5. Warm water

Als je water uit de kraan opwarmt, moet je altijd even wachten. Het water dat je dan verspilt kan je prima gebruiken om bijvoorbeeld de waterkoker of pannen waar je mee gaat koken te vullen.

6. Groenten wassen

Groenten wassen? Doe dat in een laagje water in de wasbak of in een pan met water. Onder de lopende kraan wassen kost je uiteindelijk veel méér water!

Door water te besparen dragen we bij aan de duurzaamheid en toekomst van de planeet. Op de website van Energievergelijk.nl vind je 101 (direct) toepasbare tips om water te besparen. Bekijk hier hun dossier

Geef tegengas: stuur Shell een sms

Shell moet van de rechter zijn uitstoot met 45% verminderen in 2030. Toch wil Shell vanaf 2024 boren naar gas onder de Wadden. Samen met de Waddenvereniging roepen wij Shell op het unieke waddengebied te beschermen. Doe je mee?

Loading...