Wat bewust consumeren voor de wereld kan doen

Spullen veroveren de wereld. We kopen kleding van slechte kwaliteit en andere prullaria. Dat lijkt logisch, want het is goedkoop. Maar misschien moeten we daar eens mee stoppen. Ben jij je bewust van de echte kosten van al die spullen?

Het leed achter spullen

In een maatschappij die steeds meer draait om consumeren, zijn spullen een belangrijke vervuiler geworden. Na 6 maanden is 99% van de gekochte spullen in de Verenigde Staten bijvoorbeeld alweer in de vuilnisbak beland! En wij kunnen er ook wat van.

De echte kosten blijven buiten beeld. Want in het Westen zien we vaak niet waar onze spullen vandaan komen en hoe ze worden gemaakt. 

Dit is wat er misgaat

Veel spullen worden geproduceerd in lagelonenlanden. Dit gaat vaak ten koste van de mensen die het maken en van het milieu. Dat komt vooral hierdoor:

  • Het transport

Vooral spullen die van ver komen zorgen voor veel vervuiling. Ze worden vervoerd met schepen. Die schepen varen vaak op goedkope bunkerolie en stookolie. Daardoor blazen ze veel ongezonde roetdeeltjes de lucht in.

Ook voor het klimaat zijn schepen een groot probleem. En omdat we steeds meer spullen van ver halen, neemt de CO2-uitstoot nog steeds toe. Containerschepen zijn verreweg de grootste vervuilers onder de schepen. 

  • Productie en grondstoffen

Het produceren van goederen kost enorm veel energie. Daarnaast wordt er vaak gebruik gemaakt van schaarse grondstoffen.

Bij het uit de grond halen van grondstoffen komen vaak giftige stoffen vrij. Deze gifstoffen komen vervolgens in de grond, het water en de lucht terecht. Het milieu en de werknemers ondervinden hiervan de gevolgen. Net als de bevolking, die moet leven in een vergiftigde omgeving.

mining.jpg

  • Werkomstandigheden

Op 24 april 2013 stortte een textielfabriek in Bangladesh in. Meer dan 1000 mensen – waaronder veel vrouwen en kinderen – kwamen hierbij om het leven. Dit geval staat niet op zichzelf. Bedrijven nemen het niet zo nauw met de regels. Met vaak catastrofale gevolgen. Hun klanten - grote Westerse merken als Benetton, Mango, Primark en Wallmart - profiteren van de lage lonen en doen weinig om de situatie te verbeteren. 

In landen als Bangladesh zijn de werkomstandigheden vaak bijzonder slecht. Mensen maken lange dagen voor een schamel loon. Ook in de mijnen - waar de grondstoffen vandaan komen - zijn de werkomstandigheden slecht. De grote Westerse bedrijven gedragen zich in het Westen netjes, maar profiteren schaamteloos van het gebrek aan regels in landen als Bangladesh. 

  • Waterverbruik

Het produceren van spullen kost een hoop water. Voor één spijkerbroek is bijvoorbeeld al tot 10.000 liter water nodig.

En dit is nog lang niet alles. Babette Porcelijn noemt spullen in haar boek 'De verborgen impact', de nummer één vervuiler. Hoog tijd om dit aan te pakken! 

Wat overheid en bedrijven kunnen doen

Als overheden en bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen, kunnen we dit probleem oplossen. Wist je dat sommige mobiele telefoons zo gemaakt worden dat ze niet lang meegaan? Dit zou natuurlijk niet moeten kunnen.

Laat bedrijven eerlijk en transparant zijn over hoe hun producten worden gemaakt. Zorg dat bedrijven verplicht kwalitatief goede producten moeten leveren. Van eerlijke materialen en onder eerlijke werkomstandigheden.

Als de overheid daarnaast vervuilen duurder maakt, dan wordt het al snel minder aantrekkelijk om alles van ver te halen. De scheepvaart zou dan moeten verduurzamen. Want geld stuurt. Dit werkt natuurlijk het beste in samenwerking met andere landen.

architecture-2557567_1920.jpg

Greenwashing

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Bedrijven proberen hierop in te spelen. Dit doen ze door hun producten als groen en duurzaam te verkopen, terwijl dat in de praktijk niet of nauwelijks zo is. Deze praktijk staat bekend als greenwashing. De overheid kan dit soort claims controleren en bij misstanden optreden.

Wat kan jij doen?

Minder spullen gebruiken en kopen, betekent ook minder impact op het milieu en op mensen. Zelf kunnen we eigenlijk heel eenvoudig onze impact verminderen. Bijvoorbeeld door tweedehands spullen te kopen, kapotte spullen te laten repareren en je elektronica te recyclen.

> Lees hier onze tips over 8 gebruiksvoorwerpen van plastic waar je vandaag nog mee kunt stoppen.

Heb je toch écht iets nieuws nodig? Dan kun je bewust kiezen voor duurzame merken. Check bijvoorbeeld eens de site van de Fair Wear Foundation met maar liefst 133 duurzame kledingmerken.

Kortom:

  • Dank je spullen niet te snel af;
  • Kijk naar wat je écht nodig hebt;
  • Koop tweedehands;
  • Steun duurzame bedrijven.

Dit is het moment om onze maatschappij een groene boost te geven. Dat kan trouwens ook door de overheid of bedrijven aan te spreken. Als we dat samen doen staan we sterk. Jij kan ons nu al een handje helpen.

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...