english

Gezonde lucht en duurzaam verkeer: 30.478 mensen vragen de politiek om actie

Jaarlijks overlijden 12.000 mensen door luchtvervuiling. Oorzaak: het autoverkeer. Ruim 30.000 mensen tekenden daarom de petitie voor gezonde lucht en duurzaam verkeer. Vandaag boden we de petitie aan in Den Haag. Met succes. Een aantal Tweede Kamerleden beloofden actie. Met deze 3 dingen kunnen ze gelijk aan de slag.

1. Volg het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie

Nederland houdt zich niet aan de Europese wet. Die wet is bovendien veel te slap. De Nederlandse Gezondheidsraad heeft dat onlangs bevestigd. Dat gaat ten koste van onze gezondheid. De richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn strenger. Door die richtlijnen te volgen, gaat onze gezondheid en het milieu erop vooruit.

2. Geef meer ruimte aan fietsen, wandelen en betaalbaar openbaar vervoer

Schoon openbaar vervoer, fietsen en wandelen rekenen we allemaal tot duurzaam verkeer. Meer duurzaam verkeer, zorgt voor minder giftige stoffen in de lucht, zoals fijnstof en stikstofdioxide. De lucht wordt dus gezonder. En we krijgen ook nog eens meer ruimte. Want auto’s, parkeerplaatsen en wegen nemen ontzettend veel ruimte in. Met die ruimte kunnen we veel leukere dingen doen. Wat dacht je van parken, speelpleinen en terrasjes!

3. Ambitieuze en eerlijke maatregelen voor uitstootvrij verkeer

De uitlaatgassen van auto’s en vrachtverkeer zijn slecht voor de gezondheid. Maar uitlaatgassen zijn ook slecht voor het klimaat en de natuur. De overheid kan makkelijk maatregelen nemen om de uitstoot te beperken. Zoals milieuzones, hogere parkeertarieven voor vervuilende auto's, investeren in elektrische deelauto’s en rekeningrijden.

Deze politici beloven actie

• Suzanne Kröger (GroenLinks)
• Carla Dik-Faber (ChristenUnie)
• Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren)
• Cem Laçin (SP)

Rechtszaak gezonde lucht: uitspraak op 7 mei

Mooi dat deze politici in actie komen voor duurzaam verkeer en gezonde lucht. Misschien gaat de rechter ons helpen. Want 2 weken geleden stonden we weer tegenover de Nederlandse Staat in de rechtszaal om gezonde lucht te eisen. Op 7 mei doet de rechter uitspraak. Duim je mee?

Bekijk de foto's

Petitie gezonde lucht en duurzaam verkeer

Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren):

Petitie gezonde lucht en duurzaam verkeer

Petitie gezonde lucht en duurzaam verkeer

Suzanne Kröger (GroenLinks):

Petitie gezonde lucht en duurzaam verkeer

Cem Laçin (SP):

Petitie gezonde lucht en duurzaam verkeer

Carla Dik-Faber (ChristenUnie):

Petitie gezonde lucht en duurzaam verkeer

Petitie gezonde lucht en duurzaam verkeer

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Hier gaan we voor: klimaat op 1 in het regeerakkoord

We hebben nog 9 jaar om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Het komt dus aan op het nieuwe kabinet. Daarom gaan we samen zorgen dat het klimaat op 1 staat bij de formatie. Doe je mee?

Meer weten?

Loading...