Beleg jij bij de bank? Dit is wat ABN AMRO, ING en Rabobank je niet vertellen

Zonder dat de bank het jou vertelt, betaal je als belegger mee aan oerwoudkap. In de beleggingsfondsen van ABN AMRO, ING en Rabobank zitten namelijk palmoliebedrijven. Deze bedrijven kappen het regenwoud en beroven bewoners van hun land.

Banken ontlopen hun verantwoordelijkheid

Je zult wel denken, hoe kan dit zomaar? Dit gebeurt omdat de banken de bedrijven in de fondsen niet of nauwelijks toetsen op duurzaamheid. Dus een bedrijf die het regenwoud kapt, of bewoners van hun land afgooit, kan gemakkelijk terecht komen in een fonds aangeboden door ABN AMRO, ING of Rabobank. De banken zijn wel wettelijk verplicht de financiële risi­co’s voor hun klanten te beoordelen maar ontlopen bij beleggingsfondsen hun verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaamheid.

Vertel je bank dat je dit niet wilt

Beleggers tasten in het duister

De banken geven geen informatie aan hun klanten over de bedrijven in een fonds. En al helemaal niet over de impact van deze bedrijven op mens en klimaat. In het rapport staat dat in de fondsen minstens 30 verschillende palmoliebedrijven zitten. Op deze manier, verdienen de banken, beleggers en palmoliebedrijven geld terwijl het kappen van het regenwoud doorgaat en bewoners hun land verliezen.

Lees het rapport

RS56686_KotoBaruEKW003-scr.JPG

Na 18 jaar ellende is het genoeg geweest

Al sinds 2001 spreken wij de banken aan op de vele misstanden in de palmolie industrie. En er is nog steeds niks verbeterd. Dat blijkt uit ons eerdere rapport 'Draw the Line'. Dit rapport onthult dat de banken de afgelopen 18 jaar falen in hun pogingen om te voorkomen dat hun geld wordt gebruikt voor de kap van tropisch regenwoud en het schenden van land- en mensenrechten.
--> Lees meer over het rapport 'Draw the Line'

Banken: stap uit de palmolie

Uit het nieuwe rapport blijkt dat de banken niet in staat zijn hun eigen investeringen te verduurzamen. En er bestaat geen wet die de banken verplicht om te voorkomen dat bedrijven die het klimaat verwoesten in hun fondsen terecht komen. Daar moet verandering in komen. Het is hoog tijd dat de banken hun geld uit de palmolie industrie trekken.

Help het regenwoud beschermen

Samen kunnen we dit stoppen. Laat weten aan de banken dat jij niet wilt dat zij jouw geld stoppen in de palmolie industrie. Met onze actie werden er al meer dan 60.000 ansichtkaarten verstuurd aan de banken. Nog niet meegedaan? 

Stuur de banken een ansichtkaart

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...