Iedereen wil gevaarlijke klimaatverandering stoppen. Alleen olie- en gasbedrijven doen niet mee, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Als we de oliereuzen hun gang laten gaan, warmt de aarde meer dan 1,5 graden op. Met de Klimaatzaak eisen we dat Shell zijn koers wijzigt. Help jij ons deze zaak te winnen?
Onderzoek van OCI (Oil Change International, 2020) toont aan: de klimaatambities van Shell zijn bij lange na niet genoeg om verdere opwarming van de aarde te voorkomen. OCI nam de klimaatplannen van 8 oliereuzen onder de loep. Als deze plannen worden uitgevoerd, is het onmogelijk om de opwarming van de aarde tot 1,5 graad te beperken.
De onderzoekers hebben de bedrijven op 10 criteria beoordeeld om te kijken of hun ambities goed genoeg zijn om de klimaatcrisis te beperken. Hier de beoordeling van Shell. En het is geen rapport om trots op te zijn.
10 bewijsstukken dat Shell te weinig doet om onder de 1,5 graad te blijven:
- Shell blijft zoeken naar nieuwe bronnen - Ondanks de afspraken in het Klimaatakkoord van Parijs blijft Shell zoeken naar nieuwe olie- en gasbronnen. Terwijl is afgesproken dat het boren naar fossiele brandstoffen afgebouwd moet worden.
- Shell blijft boren - Tot zeker 2030 blijft Shell nieuwe olie- en gasbronnen aanboren.
- Shell blijft investeren in fossiel - Ruim 95% van Shell’ s investeringen gaat naar olie- en gasproductie. Shell investeert een magere 5% in duurzame energie.
- Shell heeft geen concreet afbouwplan - Het olieconcern stelt geen concrete doelen voor verduurzaming. De huidige plannen zijn niet voldoende om onder de 1,5 graad opwarming te blijven.
- Shell doet niets om de uitstoot van auto's te verminderen - De enige plannen die Shell nu heeft gemaakt voor het terugdringen van CO2-uitstoot, gaan over het deel dat vrijkomt bij de productie, niet over het verbruik van de brandstoffen die zij produceren.
Iets meer uitleg: Er zijn verschillende soorten uitstoot. Scope 1 en 2 zijn vormen van uitstoot die vrijkomen tijdens het productieproces van benzine en diesel. Scope 3-uitstoot komt vrij als automobilisten bijvoorbeeld de benzine van Shell gebruiken. Shell heeft alleen plannen over het terugdringen van Scope 1 en 2 (dat is slechts 15% van de totale uitstoot van Shell). Maar aan Scope 3 (85 % van Shell's uitstoot) gaat Shell bijna niets doen.
- Shell rekent op CO2 opslag - Shell rekent te veel op allerlei technologieën voor het afvangen van uitstoot. Deze zijn nog niet beschikbaar, niet rendabel of er is simpelweg geen ruimte voor.
- Shell is oneerlijk over de impact van gas op het klimaat - Shell promoot gas als een brandstof die schoner en beter voor het klimaat is dan olie. Om de klimaatdoelen van Parijs te halen, zal er echter ook minder gas gebruikt moeten worden.
- Shell blijft lid van lobbyclubs - Sinds het Parijs-akkoord hebben de 5 grootste private olie-en gasbedrijven 200 miljoen dollar per jaar uitgegeven aan lobby-activiteiten om het klimaatakkoord te vertragen. Shell is een van de bedrijven die actief probeert het klimaatakkoord te ondermijnen.
- Shell geeft geen einddatum - Shell heeft geen doel, geen afbouwplan en geen deadline voor het beëindigen van het oppompen van olie en gas. Dit is nodig om de verandering die er aan zit te komen eerlijk te laten verlopen, met aandacht voor de rechten van werknemers.
- Shell heeft geen plan voor omscholen van medewerkers - Shell heeft geen plannen om zijn medewerkers op een eerlijke en goede manier te begeleiden naar groene banen.
Nog niet overtuigd dat Shell het klimaat schaadt? Bekijk hier de 12 grofste schandalen van Shell.
Steun ons in het hoger beroep tegen Shell
Het is duidelijk: Shell gaat niet uit zichzelf veranderen. Shell blijft inzetten op olie en gas en brengt daarmee de toekomst van de wereld in gevaar. Daarom startten wij een klimaatzaak tegen Shell. Wij willen dat de rechter Shell dwingt zijn bedrijfsplannen in lijn te brengen met het klimaatakkoord van Parijs. Op deze grond klaagt Milieudefensie Shell aan. En we wonnen! Nu gaat Shell in hoger beroep. Wil jij ons helpen het opnieuw op te nemen tegen een van de machtigste bedrijven ter wereld? Steun ons dan met een donatie.
Hier kun je het hele rapport Big Oil: Reality Check van OCI lezen