Veelgestelde vragen over onze verkiezingscampagne

Op 17 maart zijn er weer verkiezingen. Heel belangrijk voor het klimaat en onze kinderen. Daarom laten we van ons horen. Maar heeft dat zin? En wat staat er eigenlijk op het spel? We hebben veelgestelde vragen en de antwoorden voor je op een rij gezet.

  1. Waarom deze campagne?
  2. Wat staat er op het spel bij de verkiezingen in maart?
  3. Wat moet het volgende kabinet doen?
  4. Helpt het als ik mee doe?
  5. Ik heb geen kinderen, kan ik dan toch meedoen?
  6. Op welke partij moet ik stemmen?
  7. Zijn we niet te laat met de aanpak van klimaatverandering?
  8. Is corona en het economisch herstel nu niet veel belangrijker?
  9. Ik heb geen geld om te verduurzamen. Hoe moet dat nu?
  10. Jullie hebben het over de toekomst, maar het gaat nu toch al mis?
  11. Jullie hebben het over kinderen, maar is overbevolking niet gewoon de oorzaak?
  12. Is kernenergie een goede oplossing voor de klimaatcrisis?
  13. Uiteindelijk moeten we toch vooral ons gedrag veranderen?
  14. Jullie zeggen dat 30 bedrijven 40% van de CO2 uitstoot veroorzaken. Hoe weten jullie dat?
  15. Is het waar dat we de klimaatcrisis alleen kunnen stoppen als grote bedrijven meedoen? Doen zij nu niet mee dan?
  16. Hoe kan ik helpen om deze campagne groot te maken?

1. Waarom deze campagne?

Dit zijn misschien wel de belangrijkste verkiezingen ooit. Volgens de wetenschap hebben we nog 7 jaar om de ergste klimaatverandering te voorkomen. Maar dan moet het volgende kabinet wel topprioriteit gaan geven aan het klimaat. Alleen zo beschermen we onze kinderen en hun toekomst.

Maar dat gaat niet vanzelf gebeuren. Alleen als wij in beweging komen, komt de politiek in beweging. Daarom geven we samen een signaal af aan alle politieke partijen: wij stemmen voor onze kinderen. Zorg dat zij een leefbare toekomst hebben.

2. Wat staat er op het spel bij de verkiezingen in maart?

Corona is erg. De gevolgen van corona voor families en voor bedrijven is groot. Maar als we het economisch herstel niet aangrijpen om te verduurzamen, loopt de klimaatcrisis uit de hand.

We hebben al veel te veel tijd verloren met getreuzel en halfslachtige maatregelen. Het is nu echt de hoogste tijd voor actie. Dat zie je overal om je heen. In 2020 werden weer alle temperatuurrecords gebroken. Het volgende kabinet zal van klimaat topprioriteit moeten maken. Van welke politieke kleur dat kabinet ook is.

Het goede nieuws is, dat we het ergste nog kunnen voorkomen. Zodat we aan onze kinderen en kinderen waar ook ter wereld een mooie en leefbare planeet na kunnen laten. Wij hebben de sleutel in handen. Het is aan ons. Daarom vragen we aan alle lijsttrekkers en aan jou: hoe geef jij onze aarde door?

golf.jpg

3. Wat moet het volgende kabinet doen?

Het volgende kabinet zal van klimaat topprioriteit moeten maken. Van welke politieke kleur dat kabinet ook is. Wij geven de politiek 3 actiepunten mee:

  1. Zorg dat onze economie in 2040 helemaal op duurzame energie draait.
  2. Zorg dat vervuilende bedrijven hun eerlijke deel van de kosten betalen. Nu leggen ze de rekening bij huishoudens, kleine bedrijven en mensen aan de andere kant van de wereld.
  3. Zorg voor banen en een fatsoenlijk inkomen voor iedereen. En help mensen die hun baan verliezen door de omschakeling.

Als we er samen de schouders onder zetten, krijgen we het voor elkaar.

4. Helpt het als ik mee doe?

Veranderingen gaan nooit vanzelf. Daar zijn mensen voor nodig. Mensen die zich zorgen maken, bijvoorbeeld over de toekomst van hun kinderen. Mensen die van zich laten horen. Daar zijn politici gevoelig voor. Wij geloven in de kracht van mensen. Samen zijn we sterker. Samen krijgen we politici en vervuilers wél in beweging.

Als jij je zorgen maakt over het klimaat is dit het moment om in beweging te komen en mee te doen. Nú moet het gebeuren. Niet straks. Nú. Voor de toekomst van je kinderen, je neefjes en nichtjes, de kinderen van de buren, en alle andere kinderen op aarde. Wij kunnen zorgen dat hun wereld leefbaar blijft. 

5. Ik heb geen kinderen, kan ik dan toch meedoen?

Jazeker. Uiteindelijk gaat het om de vraag hoe wij onze aarde doorgeven aan de volgende generaties. Aan onze eigen kinderen, aan de kinderen van familie, aan de kinderen van Nederland en de wereld. Die vraag is vandaag de allerbelangrijkste vraag. Want wij kunnen zorgen dat we hun een leefbare wereld nalaten. Maar we kunnen ook niets doen of te weinig, en klimaatverandering uit de hand laten lopen.

Wij zijn de laatste generatie die een klimaatramp kan voorkomen. Het komt op ons aan. En op dit moment. Dus sluit je bij ons aan en geef dat signaal af aan de politiek.

6. Op welke partij moet ik stemmen?

We snappen je vraag, maar verwacht van ons geen stemadvies. Het volgende kabinet zal van klimaat topprioriteit moeten maken. Wat de kleur van dat kabinet ook wordt. Maar we kunnen je natuurlijk wel een beetje op weg helpen. Daarom hebben we de verkiezingsprogramma's van de partijen op een aantal belangrijke punten met elkaar vergeleken.

7. Zijn we niet te laat met de aanpak van klimaatverandering?

Er is genoeg om je zorgen over te maken. Neem alleen al de voortdurende temperatuurrecords. En bijvoorbeeld de bosbranden in Australië en de VS. We hebben het er wel op aan laten komen. Maar te laat is het zeker nog niet. Daarom zijn deze verkiezingen ook zo belangrijk. Door samen een signaal af te geven aan de politiek, maken we van deze verkiezingen klimaatverkiezingen. Als de politiek ingrijpende maatregelen durft te nemen, kunnen we de ergste klimaatschade nog voorkomen. Samen zorgen we dat de wereld van onze kinderen een leefbare wereld blijft. Dit is het moment. Nu moet het gebeuren. 

8. Zijn corona en het economisch herstel nu niet veel belangrijker?

Het overwinnen van corona is natuurlijk heel belangrijk. Gelukkig is er nu een vaccin, dus het einde is eindelijk in zicht. Corona heeft veel mensen ook economisch getroffen, omdat ze hun baan of hun bedrijf kwijt zijn. En er zal nog veel geld nodig zijn om banen en bedrijven te behouden. Maar we zouden een enorme fout maken, als we het klimaatbeleid uit zouden stellen. Als we de klimaatcrisis uit de hand laten lopen, is de schade vele malen groter dan van corona.

Daarom hebben wij al vanaf het begin van de coronacrisis gepleit voor duurzaam herstel. Pak gelijk met de economische crisis ook de klimaatcrisis aan. Die boodschap aan het kabinet is al door 100.000 mensen getekend.

De klimaatcrisis wacht op niemand. En we hebben al veel te lang getreuzeld. Als we de toekomst van onze kinderen veilig willen stellen, zullen we nu in actie moeten komen. Dit is het moment. Nu moet het gebeuren. Samen zijn we sterk en krijgen we de politiek en de grote bedrijven in beweging.

9. Ik heb geen geld om te verduurzamen. Hoe moet dat nu?

Je bent niet de enige. Daarom pleit Milieudefensie voor klimaatrechtvaardigheid. De grote vervuilers betalen nu nog bijna niets. Als die hun deel gaan doen, is er geld genoeg om huishoudens te helpen met verduurzamen. Bijvoorbeeld met een renteloze lening, zodat je zonnepanelen en isolatie kunt terugbetalen uit wat je bespaart op je energierekening.

Totdat het zover is, kun je ons helpen. Want alleen samen krijgen we dit voor elkaar. Samen krijgen we de politiek en de grote vervuilers in beweging. Zodat we allemaal kunnen verduurzamen.

10. Jullie hebben het over de toekomst, maar het gaat nu toch al mis?

Zeker. Er gebeurt al genoeg om je zorgen over te maken. Dat merk je aan de temperatuurrecords in ons eigen land. En bijvoorbeeld aan de bosbranden in Australië en de VS. De armste landen die het minst hebben bijgedragen aan de opwarming van de aarde, worden vaak het hardst getroffen. Met verwoestende stormen en overstromingen bijvoorbeeld.

En toch is dat nog maar het begin. Onze kinderen en kinderen overal op de wereld staan nog veel ergere dingen te wachten. Als wij onze verantwoordelijkheid niet nemen, tenminste. Want de sleutel ligt bij ons. Wij zijn de laatste generatie die de toekomst van onze kinderen en alle kinderen op aarde veilig kan stellen. Dat voelt misschien ongemakkelijk, maar het is het eerlijke verhaal. En wij hebben er vertrouwen in. Want wij geloven in de kracht van mensen. Samen krijgen we dit voor elkaar. Doe je mee? 

11. Jullie hebben het over kinderen, maar is overbevolking niet gewoon de oorzaak?

Overbevolking wordt door sommige mensen gezien als de belangrijkste oorzaak van klimaatverandering. Dat is veel te kort door de bocht. Het echte probleem is de ongelijkheid op de wereld en de overmatige consumptie door een relatief kleine groep mensen. 49% van de CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door slechts 10% van de mensen op aarde. Dit zijn welvarende mensen die vooral in het noorden van de wereld leven. Daar groeit de bevolking het minst snel of neemt zelfs af. De landen waar de bevolking het snelst groeit, stoten gemiddeld het minste uit. Zij dragen dus juist heel weinig bij aan de klimaatcrisis. Het gaat met andere woorden niet om overbevolking, maar om overconsumptie van een relatief kleine, welvarende groep mensen.

12. Is kernenergie een goede oplossing voor de klimaatcrisis?

De wereld warmt schrikbarend snel op. In 2030 zullen we volgens het KNMI mogelijk al de 1,5 graad opwarming passeren. De komende kabinetsperiode moeten we de CO2-uitstoot dus al flink verminderen. Kernenergie lijkt aantrekkelijk, maar is geen geschikte oplossing voor dit probleem. Een kerncentrale bouwen kost minstens tien jaar en wordt alleen gebouwd als er veel subsidie aan wordt gegeven. Dit zou de overheid zoveel geld kosten dat we dan geen geld meer overhouden voor maatregelen die de komende regeerperiode nodig zijn om de CO2-uitstoot te verlagen. Veel mensen pleiten voor een combinatie van duurzame en kernenergie. Dat klinkt goed, maar kerncentrales en duurzame energiebronnen gaan lastig samen; de kerncentrales zullen vaak uitstaan en dus nog meer subsidie nodig hebben. Of de kerncentrales draaien door ten koste van echt schone stroom. 
Hier lees je meer over het onderwerp kernenergie.

13. Uiteindelijk moeten we toch vooral ons gedrag veranderen?

Veel mensen kijken eerst en vooral naar zichzelf. Wat kan ik doen, in mijn eigen leven? Daarom zie je steeds meer zonnepanelen en kopen mensen bijvoorbeeld vaker biologisch eten. Dat is prachtig. Maar de grote vervuilers doen nog niet mee. En zonder de grote vervuilers redden we het niet.

Daarom richten wij ons met onze campagnes vooral op de politiek en de grote vervuilers. Want in je eentje kun je de klimaatcrisis niet stoppen. Zeker niet als de hele maatschappij en economie om ons heen is ingericht op verspilling en niet op hergebruik en een duurzame leefstijl. Als we samen in actie komen, kunnen we dat veranderen. Samen zijn we sterker dan treuzelende politici en vervuilers die maar niet in beweging willen komen. 

14. Jullie zeggen dat 30 bedrijven 40% van de CO2 uitstoot veroorzaken. Hoe weten jullie dat?

Als je naar de ranglijst van vervuilers van Nederland kijkt dan vallen vooral de eerste 30 op. Die zorgen voor maar liefst 40% van de CO2 uitstoot. De twee grootste uitstoters van Nederland, TATA Steel en RWE stoten samen al meer uit dan al het aardgasgebruik van de huishoudens in Nederland bij elkaar. Andere grote vervuilers uit de Top-5 zijn Vattenfall, Shell, en Chemelot.  Meer hierover lees je op deze pagina: Waarom we zonder de grote bedrijven de klimaatcrisis niet kunnen oplossen.

15. Is het waar dat we de klimaatcrisis alleen kunnen stoppen als grote bedrijven meedoen? Doen zij nu niet mee dan?

Klimaatverandering is in gang gezet door de grote hoeveelheden CO2 die sinds de industriële revolutie worden uitgestoten.  Daar heeft sindsdien bijna iedereen aan bijgedragen. Maar de verantwoordelijkheid is niet gelijk verdeeld. Dat 30 bedrijven 40% van de uitstoot in Nederland veroorzaken maakt dat ook duidelijk. En het erge is: de overheid staat toe dat vervuilers blijven vervuilen. Er zijn op dit moment nog weinig regels waar grote bedrijven zich aan moeten houden. Bovendien leggen grote vervuilende bedrijven nu een groot gedeelte van de rekening voor het verduurzamen neer bij huishoudens, kleine bedrijven en boeren of mensen aan de andere kant van de wereld. Daarom vragen we aan alle lijsttrekkers en aan jou: hoe geef jij onze aarde door?

16. Hoe kan ik helpen deze campagne groot te maken?

Wat fijn dat je wilt helpen. We kunnen je hulp goed gebruiken. Want deze verkiezingen staat onze toekomst op het spel. Als we samen alarm slaan voor het klimaat zorgen we dat politici het klimaat centraal zetten. Hier lees je 6 dingen die jij kan doen en waarom die werken.

Loading...