english

1,5 graad of 2 graden opwarming: wat maakt het nou uit?

Het lijkt een pietluttig verschil, een halve graad. Maar het verschil tussen een mondiale opwarming van 1,5 graad en 2 graden is gigantisch. De leefbaarheid van onze aarde hangt ervan af. In dit artikel zetten we de feiten op een rijtje.

Klimaatakkoord van Parijs

In het Klimaatakkoord van Parijs hebben bijna alle landen van de wereld met elkaar afgesproken om de klimaatopwarming in elk geval ruim onder de 2 graden te houden. Het streven is 1,5 graad, want uit onderzoek blijkt dat 2 graden rampzalige gevolgen heeft voor mens, dier en natuur.

Kantelpunt na 1,5 graad opwarming

Het verschil tussen 1,5 graad en 2 graden is vooral de onomkeerbaarheid. Bij 2 graden bereiken we namelijk een kantelpunt: er worden processen in gang gezet die het onmogelijk maken om de opwarming van de aarde ooit nog terug te draaien. Het ijs rond de Noordpool zal compleet smelten, koraalriffen verbleken en ecosystemen zijn voor altijd verwoest.

Lees hier wat de gevolgen van klimaatopwarming zijn voor Nederland.

Het leven van mens, dier en natuur staat op het spel

Als de wereldwijde temperatuur meer dan 1,5 graad stijgt, wordt het leven op aarde heel onaangenaam. Een voorproefje kregen we afgelopen zomers in Nederland met een paar extreme hittegolven. De eerste 2 dagen gaat iedereen ‘lekker naar het strand‘, maar daarna wordt het leven al snel heel vervelend. Eerst slapeloze nachten en dorre parken. Daarna ook drinkwaterschaarste, voedseltekorten en hogere sterftecijfers.

De gevolgen zijn voor armere landen nog veel erger dan rijkere landen. Terwijl vooral de rijke landen het probleem veroorzaken, door hun enorme CO2-uitstoot. Klimaatverandering is dus niet alleen gevaarlijk, maar ook nog eens heel oneerlijk.

Voorbeelden van het verschil

We hebben een aantal voorbeelden van het verschil tussen een opwarming van 1,5 graad en 2 graden voor je op een rijtje gezet. Wat opvalt is dat de gevolgen bij 1,5 graad al extreem verontrustend zijn. Bij 2 graden zijn de gevolgen nog veel extremer. Zo betekent 50 cm zeespiegelstijging (bij 2 graden opwarming) in plaats van 40 cm (bij 1,5 graad), dat 10 miljoen mensen hun huis verliezen.

Tabel 1,5 graad (1).png

 

Landen en bedrijven doen niet genoeg

De huidige plannen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, leiden tot een mondiale temperatuurstijging tussen 3 en 4 graden in 2100. Er gebeurt dus nog veel te weinig. En de tijd dringt. Want de gevolgen van klimaatverandering zijn niet alleen voelbaar voor volgende generaties. Op veel plekken maakt de klimaatcrisis nu al slachtoffers, zoals in Zuid-Oost Azië en Afrika. De klimaatcrisis is hier en nu. De klimaatcrisis raakt jou en mij.

Het is nog mogelijk!

Dit is geen vrolijk verhaal. We zitten met een groot probleem en we doen nog veel te weinig om het op te lossen. Maar het kán wel! Milieudefensie doet daarom 3 haalbare voorstellen  tijdens de formatie van het nieuwe kabinet. Als de nieuwe regering nu kiest voor ambitieus en eerlijk klimaatbeleid, kunnen we gevaarlijke klimaatverandering nog voorkomen. 

Politiek, zet klimaat op 1

Tijdens de formatie van het nieuwe kabinet, laten we zien dat heel veel mensen eerlijk en ambitieus klimaatbeleid willen. In grote landelijke  krantenadvertenties roepen we de politiek op: zet klimaat op 1 in het nieuwe regeerakkoord. Je kunt meehelpen door mee te doen met de crowdfunding voor de advertenties. 

Steun ons in het Hoger Beroep tegen Shell

Op 26 mei wonnen we onze Klimaatzaak tegen Shell. De rechter oordeelde dat Shell zijn CO2-uitstoot in 2030 teruggebracht moet hebben met 45%. Een fantastische overwinning. Helaas gaat Shell tegen deze beslissing in hoger beroep. Wij nemen het op tegen een van de machtigste en rijkste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons nog een keer te winnen van Shell. Doe je mee?

Loading...