english

1,5 graad of 2 graden opwarming: wat maakt het nou uit?

Het lijkt een pietluttig verschil, een halve graad. Maar het verschil tussen een mondiale opwarming van 1,5 graad en 2 graden is gigantisch. De leefbaarheid van onze aarde hangt ervan af. In dit artikel zetten we de feiten op een rijtje.

Klimaatakkoord van Parijs

In het Klimaatakkoord van Parijs hebben bijna alle landen van de wereld met elkaar afgesproken om de klimaatopwarming in elk geval ruim onder de 2 graden te houden. Het streven is 1,5 graad, want uit onderzoek blijkt dat 2 graden rampzalige gevolgen heeft voor mens, dier en natuur.

Kantelpunt na 1,5 graad opwarming

Het verschil tussen 1,5 graad en 2 graden is vooral de onomkeerbaarheid. Bij 2 graden bereiken we namelijk een kantelpunt: er worden processen in gang gezet die het onmogelijk maken om de opwarming van de aarde ooit nog terug te draaien. Het ijs rond de Noordpool zal compleet smelten, koraalriffen verbleken en ecosystemen zijn voor altijd verwoest.

Lees hier wat de gevolgen van klimaatopwarming zijn voor Nederland.

Het leven van mens, dier en natuur staat op het spel

Als de wereldwijde temperatuur meer dan 1,5 graad stijgt, wordt het leven op aarde heel onaangenaam. Een voorproefje kregen we afgelopen zomers in Nederland met een paar extreme hittegolven. De eerste 2 dagen gaat iedereen ‘lekker naar het strand‘, maar daarna wordt het leven al snel heel vervelend. Eerst slapeloze nachten en dorre parken. Daarna ook drinkwaterschaarste, voedseltekorten en hogere sterftecijfers.

De gevolgen zijn voor armere landen nog veel erger dan rijkere landen. Terwijl vooral de rijke landen het probleem veroorzaken, door hun enorme CO2-uitstoot. Klimaatverandering is dus niet alleen gevaarlijk, maar ook nog eens heel oneerlijk.

Voorbeelden van het verschil

We hebben een aantal voorbeelden van het verschil tussen een opwarming van 1,5 graad en 2 graden voor je op een rijtje gezet. Wat opvalt is dat de gevolgen bij 1,5 graad al extreem verontrustend zijn. Bij 2 graden zijn de gevolgen nog veel extremer. Zo betekent 50 cm zeespiegelstijging (bij 2 graden opwarming) in plaats van 40 cm (bij 1,5 graad), dat 10 miljoen mensen hun huis verliezen.

Tabel 1,5 graad (1).png

 

Landen en bedrijven doen niet genoeg

De huidige plannen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, leiden tot een mondiale temperatuurstijging tussen 3 en 4 graden in 2100. Er gebeurt dus nog veel te weinig. En de tijd dringt. Want de gevolgen van klimaatverandering zijn niet alleen voelbaar voor volgende generaties. Op veel plekken maakt de klimaatcrisis nu al slachtoffers, zoals in Zuid-Oost Azië en Afrika. De klimaatcrisis is hier en nu. De klimaatcrisis raakt jou en mij.

Het is nog mogelijk!

Dit is geen vrolijk verhaal. We zitten met een groot probleem en we doen nog veel te weinig om het op te lossen. Maar het kán wel! Milieudefensie biedt allerlei haalbare plannen waardoor we in Nederland een bijdrage kunnen leveren om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Bijvoorbeeld over hoe we wonen, hoe we reizen en wat we eten. We sporen de overheid aan om deze plannen over te nemen.

Stem jij ook voor onze kinderen?

In maart kunnen we weer naar de stembus. Dit keer stemmen we niet voor onszelf, maar voor onze kinderen en jongeren. En voor álle mensen die geraakt worden door de klimaatcrisis. Stem jij ook voor onze kinderen? Onderteken dan de oproep en laat zo zien dat het klimaat beslissend is voor jouw stem.

 

Hoe geef jij onze aarde door?

Hoe geef jij onze aarde door? Dat is dé vraag bij de verkiezingen in maart. Laten we deze keer niet voor onszelf stemmen, maar voor onze kinderen en hun toekomst. En voor álle mensen die geraakt worden door de klimaatcrisis. Teken de oproep en laat zien dat het klimaat beslissend is voor jouw stem.

Loading...