Waarom we zonder de grote bedrijven de klimaatcrisis niet kunnen oplossen

Wij horen het vaak: 'we hebben iedereen toch nodig om klimaatverandering te stoppen? Waarom kijken jullie zo naar grote bedrijven?' En het is waar: overheid, burgers en bedrijven, iedereen is nodig. Maar als de grootste vervuilers niet meedoen, lukt het niet. Dat zit zo.

30 bedrijven stoten 40% uit van alle CO2 in Nederland

Deze zin kom je de komende tijd vaak tegen: 30 bedrijven stoten 40% uit van alle CO2 in Nederland. Laat dat even tot je doordringen. Bedenk eens hoeveel bedrijven er in ons land zijn. 1,9 miljoen, volgens het CBS. En besef dan dat maar 30 van die 1,9 miljoen bedrijven verantwoordelijk zijn voor meer dan een derde van alle CO2-uitstoot.

Daarom moeten juist die 30 grote bedrijven gaan veranderen. Zij moeten alles op alles zetten om hun bedrijfsvoering te verduurzamen. En dat gaat dus wel wat verder dan papieren koffiebekertjes of spaarlampen. Want alleen als zij kiezen voor een echt duurzame bedrijfskoers schiet het op met de aanpak van de klimaatcrisis.

Wat zijn dat voor bedrijven?

Deze 30 bedrijven zijn de echte giganten. Bedrijven waar veel mensen werken. Internationaal opererende bedrijven. Met als grootste uitstoters: Tata Steel uit IJmuiden en energiebedrijf RWE. Die 2 stoten samen al meer uit dan het totale aardgasgebruik van alle huishoudens in Nederland bij elkaar.

  • Onder deze 30 ook veel energiereuzen. Shell natuurlijk, maar ook Vattenfall, Chemelot, Engie en Eneco.
  • RWE, het op één na meest vervuilende bedrijf is nu in het nieuws, omdat het 1,4 miljard euro van Nederland eist. Waarom? Omdat Nederland binnen 10 jaar van kolen af wil. Ook beweert RWE dat ze daardoor geld mislopen.
  • In de Top-30 vind je ook raffinaderijen, energiecentrales en Cargill, een Amerikaanse landbouwgigant.

En mocht je je afvragen waar wij onze cijfers vandaan hebben: alle cijfers zijn afkomstig van de Nederlandse Emissieautoriteit.

Waarom doen ze niet mee?

De meeste van deze 30 bedrijven hebben volop groene plannen op papier. Maar aan hun bedrijfsvoering verandert niet veel. Ze profiteren al heel lang van allerlei belastingvoordelen en subsidies. Vele miljarden per jaar kregen ze. Nog steeds eigenlijk. En nu de nood aan de man is, vinden ze dat wij de rekening moeten betalen. En zo gaat het al jaren: wij, belastingbetalers en kleine bedrijven, krijgen de rekening gepresenteerd. Terwijl ze makkelijk een deel van hun winst zouden kunnen investeren om hun bedrijf tegelijk te verduurzamen én toekomstbestendig te maken.

En de politiek laat dat gebeuren?

Ja, daar komt het helaas wel op neer. Er zijn nog maar weinig regels waar deze grote bedrijven zich aan moeten houden. Daarom zijn wij een campagne gestart. Want linksom of rechtsom: de toekomst van onze kinderen, van alle kinderen en jongeren op aarde, staat op het spel. En als deze bedrijven niet meedoen, komt hun toekomst ernstig in gevaar.

Maar het volgende kabinet kan daar wat aan doen. Na de verkiezingen. Dat gaat alleen niet vanzelf. Daarom hebben we jouw hulp nodig.

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...